Bolat'tan KOBİ'lere 'Markalaşın' tavsiyesi

Bolat'tan KOBİ'lere 'Markalaşın' tavsiyesi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, değişen ekonomik şartlarda markalaşma, verimlilik ve kalitenin ön plana çıktığını ifade etti.

Bolat'tan KOBİ'lere 'Markalaşın' tavsiyesi
16px
24px
24.11.2005 22:50
ABONE OLgoogle

MÜSİAD Adana Şubesi'nce Hekimevi'nde düzenlenen toplantıda düşük enflasyon ortamında KOBİ'leri stratejisini anlatan Genel Başkan Ömer Bolat, kamu ekonomisinin özelleştirmelerle birlikte küçüldüğünü kaydetti. Bu yılın 10 aylık döneminde 16.5 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını hatırlatan Bolat, kamunun üretimden elini çekmesiyle 1970'li yıllardan bu yana hakim olan iki haneli enflasyonun da tek haneli rakama düştüğünü söyledi.

İçinde bulunulan ekonomik ortamda işletmelerin karlarının da düştüğünü dile getiren Bolat, "AB ile tam üyelik müzakereleri de başladı. 90 bin sayfalık AB müktesabatına uyum için işletmelerin kendini üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. Özelleştirme ve TMSF'nin elindeki satışlarla iş hayatında toz bulutları dolaşıyor. Firmalar arasında pazarda pay alma yarışı, rekabet var. Yeni sektörlere girme yarışı var."dedi. 200 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip Türkiye'nin 350 milyar dolar milli geliri bulunduğunu kaydeden Bolat, dışa açık ekonomiye sahip Türkiye'nin son dönemde yabancı sermayenin de gözünün çevrildiği yer haline geldiğini anlattı.

Firmaların böylesi bir ortamda eski alışkanlıklarını bir kenara bırakıp yeni ekonomik kurallara göre hareket etmesi gerektiğini söyleyen Bolat, "Piyasada yükselen trendler çok iyi takip edilmeli. Her işletme ihtisasını geliştirmeli. Kalite, verimlilik ve markalaşmaya önem verilmeli. Fason olarak 1 liraya satılan bir ürün markalaşma ile 10 liraya satılabilir. İşletmeler ürünlerine kurum kimliğini kazandırmalı, mahalli pazardan uluslararası pazara yönelmeli."şeklinde konuştu.

Hükümetten beklentilerini de işadamlarına aktaran MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat, bu beklentilerini şu şekilde sıraladı: "İstikrarın sağlanması, 3 yıldır devam eden gidişatın korunması, sadece büyük işletmeler için değil küçük işletmeler için de kararlar alınması, sürdürülebilir büyümenin devam etmesi, ihracatın artırılması"

Bolat, son 50 yılda ekonominin lokomotifi olan tekstil sektörünün de ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek teknik tekstile yönelinmesini istedi. Bolat, tekstil sektörünün de markalaşma, yurtiçi mağazaları artırma ile sıkıntı yaşamayacağını belirterek enerji ve sigorta giderlerinin azaltılmasını talep etti.

MÜSİAD Adana Şube Başkanı Mehmet Aygün de Adana'nın sorunlarının çözülmesi aşamasında sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışma yapması gerektiğini belirterek teşvik yasasında yapılan yanlışlıkların sıkıntısının halen yaşandığını dile getirdi. Toplantıya MÜSİAD üyesi işadamları katıldı.

Adana/Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde