'Bir kuş, yatırımları durdurdu'

'Bir kuş, yatırımları durdurdu'

Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Sami Kabaş, ''Yatırımcılar gibi biz de stresli bölgeleri planlamaktan kaçınıyoruz, bölge geri kalıyor'' dedi.

'Bir kuş, yatırımları durdurdu'
16px
24px
10.12.2006 15:07
ABONE OLgoogle

Kabaş, İzmir'de gazetecilere yaptığı açıklamada, 1996 yılında bir özel şirketin İzmir'de 170 milyon dolarlık yatırım ile gemi inşa tesisi kurmak istediğini, kendilerinin de bunu planlamasını yaptıklarını ancak, ''bir kaç kuş için'' bölgenin tamamının ''uluslararası sulak alana sahip alan'' (RAMSAR) kapsamına alındığını, kentin 10 yıl kaybettiğini söyledi.

Yatırımcılar gibi kendilerinin de pürüzlü, sorunlu, ''stresli bölgeleri'' planlamaktan kaçındıklarını, bu durumda da bölgelerin kalkınamadığını ifade eden Kabaş, şunları dedi:

''Kuşu da Allah yaratıyor, insanı da... İnsanımızın hakkına sahip çıkacağız. Bir kuş, milyon dolarlık yatırımı durdurabiliyor. Böyle olmamalı... 10 yıl geçti İzmir'den hiçbir yatırımcı, işletmeci, sivil toplum örgütü projeyi sahiplenmedi. Devlet artık tersane, liman gibi yatırımlara kaynak ayırıp, üstlenmeyecek, yapmayacak. Bu yatırımları iş adamları, özel sektör yapacak. Ancak İzmir'de biri sivrilirse, iş yapmak isterse, birileri ayağından çekiyor. Biz kimle yatırım yapacağız. Başbakanımız, bakanımız bizler yatırımcıların önünü açmak için gayret gösteriyoruz.''

KUZEY EGE LİMANI PROJESİ

Sami Kabaş, Çandarlı'da bin 129 dönümlük alanda kurulacak Kuzey Ege Limanı Projesi kapsamında 60 yat işletmesinin yer alacağı tersane bölgesi oluşturulacağını, bölgede, yatların yapım ve tanıtımının yapılacağı bir fuar alanının da kurulacağını söyledi. Kabaş, Bayındırlık İzmir İl Müdürlüğü'nün planı Ulaştırma Bakanlığı'na gönderdiğini, imar planının onaylanması için kendilerinin de gayret gösterdiğini anlattı.

İSTİHDAM POTANSİYELİ OLAN BİR SANAYİ

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sacit Demir de, bir gemi üretiminin başta çelik olmak üzere, makina imalat, elektrik-elektronik, boya, ağaç, plastik ve lastik sanayi gibi bir çok dalın meydana getirdiği değişik sanayi kollarının bir araya gelmesiyle yapıldığını söyledi.

Gemi inşa sanayinin ürettiği gemilerin ve mamullerin yurt dışına satışıyla doğrudan Türkiye'ye döviz getirildiğini, ulusal gemiler için yapılan gemiler sayesinde de kendi deniz ticaret filosunun geliştirerek, güçlü ve büyük deniz filosu sayesinde yabancı gemilere taşınan yüklene ödenen dövizlerin büyük bir kısmının yurt içinde kalmasının sağlandığını anlatan Demir, şu bilgiyi verdi:

''Gemi inşa sanayi yoğun emek gerektiren bir sanayi dalı olup, her zaman bir istihdam potansiyeli oluşturan bir sanayidir. Türkiye'nin nüfusunun geçen ve istihdam problemlerini göz önüne alırsak, gemi inşa sanayinin önemi bir kat daha ortaya çıkar. Diğer sektörlere göre yan sanayisiyle birlikte 1'e 6 oranında gemi inşa sektörü istihdama katkı sağlar. Sektör 25 bin kişiye iş imkanı ve çalışanların aileleriyle birlikte 100 bin insana aş imkanı sağlamakta olup, ortalama 500 civarında yan sanayi iş kolunda da yarattığı istihdam ve katma değerler küçümsenmeyecek bir alandır.''

ÜNLÜLERİN YATLARI VE SEKTÖRÜN GÜCÜ

Sacit Demir, İstanbul Tuzla'da Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone için ''Petara F'' adıyla üretilen motorlu yata, dünyaca ünlü Boat İnternational Dergisi'nin 9 sayfa ayırdığını anımsattı.

Amerikalı milyarder Tom Perkins için tasarlanan 88 metrelik üç direkli yelkenlinin de Tuzla'da inşa edildiğini belirten Demir, İtalya'da kızaklanamayan Maltese Falcon IV yatına da Tuzla'daki Yıldız Tersanesi'nde çözüm bulunduğunu söyledi.

Demir ''Bu yatın en önemli özelliği dünyanın ikinci büyük yelkenli teknesi olmasıdır. Avrupa ve Amerika kökenli tekne sahiplerinin sipariş veriyor olması da Türk yat sanayine olan güvenin göstergesidir'' dedi.

Mega Yat siparişi alan ülkeler arasında İtalya'nın 31 firma ile 138, ABD/ Kanada'nın 39 firma ile 102, Hollanda'nın 14 firma ile 61, Türkiye'nin 9 firma ile 28, İngiltere'nin 8 firma ile 17, Almanya'nın 3 firma ile 9, Fransa ve Yeni Zellanda'ın 6'şar firma ile 14'er yat, Avusturya'nın da 5 firma ile 10, İspanya'nın ise 3 firma ile 11 yat siparişi bulunduğunu dile getiren Demir, yat sektöründe Türkiye'de 5 bin kişinin çalıştığını söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde