'Beni Karamehmet patron yaptı'
BANKA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN FORBES'IN MİLYARDERLER LİSTESİNE GİREN ÖZYEĞİN...

Son aylarda bankacılık sektörünün yakından izlediği satış sonunda gerçekleşti ve Finansbank'ın yeni sahibi belli oldu. Hüsnü Özyeğin, uzun ve zorlu geçen pazarlıkların ardından Finansbank'ı, Yunanistan'ın en büyük bankası National Bank of Greece'e 2.8 milyar dolara (2.3 milyar euro) sattı. Devrin temmuz ayına kadar gerçekleşmesi beklenirken, Finansbank'ın Malta dışındaki tüm yurtdışı operasyonu yine Özyeğin'de kalıyor. Banka genel müdürlüğünden patronluğa yükselen ve Forbes dergisinin açıkladığı milyarderler listesinde yer alan sekiz Türk işadamından biri olan Hüsnü Özyeğin'in Türkiye'nin 'en iyi satıcısı' olduğu zaten biliniyordu. Özyeğin, alım-satım konusundaki ustalığını, bu satışla da yeniden kanıtlamış oldu. İşte Özyeğin'in okullarda ders olmaya layık hikayesi...
BANKACILIKLA BAŞLADI
Hüsnü Özyeğin, 1980'li yılların sonunda yıldızı parlayan bir işadamı. ABD'li ekonomi dergisi Forbes'ın milyarderler listesine giren sekiz Türk işadamından biri olan Hüsnü Özyeğin'in banka genel müdürlüğünden patronluğa uzanan ilginç bir yaşam öyküsü var. 32 yaşında Pamukbank'ın, 39 yaşında Yapı Kredi Bankası'nın genel müdürü olan Özyeğin, 1987 yılında Çukurova Grubu'na ait olan Yapı Kredi Bankası genel müdürlüğü görevinden ayrılıp Finansbank'ı kurarak patronluğa ilk adımını attı.
Özyeğin finans sektöründeki faaliyetlerini çeşitlendirmek için, 1988 yılında Türkiye'de yabancı ortaklı ilk sigorta şirketini Commercial Union Sigorta'yı kurdu.
Doğru zamanda, doğru alana yatırım yapan ve beklediği karı elde ettikten sonra satan Hüsnü Özyeğin, bir çeşit girişim sermayesi modeliyle zirveye ağır ağır adımlarla çıkmaya başladı. 1996 yılında Gima'nın yüzde 60 hissesini 17 milyon dolara satın alarak perakende sektörüne girdi. Ardından İngiltere'nin en önemli perakende zinciri Mark & Spencer'ın Türkiye ardından Rusya temsilciliğini aldı.
İLK HAMLE SİGORTA
Özyeğin, ilk hamlesini 2001 yılında sigorta şirketi hisselerinin tamamını İngiliz ortağına yaklaşık 55 milyon dolara satarak gerçekleştirdi. Tam sigortacılık sektöründen çıktı derken 2002 yılında Finans Sigorta'yı kurdu. İlk poliçesini Nisan 2002'de kesen Finans Sigorta dört ay gibi kısa sürede 200 acente ile 10 bin müşteriye hizmet verir hale geldi. Eylül sonu itibarıyla 4.2 milyon dolar prim üreten Finans Sigorta, hayat dışı sigorta sektörünün 41'inci şirketi konumunda.
ADVANTAGE CARD'A TALİP OLDU
Kurulduğu ilk yıllarda kurumsal bankacılık alanında yoğunlaşan Finansbank, 2001 yılından sonra bireysel bankacılık sektörüne de ağırlık vererek müşteri portföyünü genişletmeye karar verdi. Bireysel bankacılıkta büyümenin yolu da kart portföyünü büyütmekten geçiyordu. O tarihlerde pazarının lideri olan Advantage Card, Finansbank için biçilmiş kaftandı. Advantage Card'ın Cem Boyner'e yüzde 50-50 ortaklık teklif eden ve 150 milyon dolar veren Özyeğin'in bu girişimi araya başka bankaların girmesi sonucu anlaşmazlıkla sonuçlandı.
Advantage Card'ı satın alma operasyonu başarısızlıkla sonuçlanan Özyeğin, ekonomik krizin ardından banka mali yapısını güçlendirmek için ortaklık arayışlarına girdi. 2001'de yüzde 51 hissesini satmak için Fransız BNP Paribas ile pazarlığa oturdu ancak görüşmeler fiyat anlaşmazlığı nedeniyle yarıda kesildi.
Finansbank'ın patronu bu görüşme sonrasında yaptığı açıklamalarda Türk bayrağı ile yola devam edeceklerini söylerken son yıllarda girdiği hızlı büyüme trendi, bankayı satışa hazırladığı yorumlarını da beraberinde getird