'Belediyeyle işim olmaz' dedi ama
Bugün İstanbul'da 5 tünel projesi için ihale var. Ön elemeyi geçen şirketlerden biri de "Belediye ile işim olmaz" diyen Turgay Ciner'in Park Teknik'i..
Ercan İnan'ın yazısı
Ciner"in Taksim Talimhane"deki inşaatını imar planlarına aykırı şekilde 125 metreye yükseltmek istediğini belgeleriyle ortaya koyduk, onlar “Bizim böyle bir talebimiz yok” dediler. Hatta daha da ileri gidip “Park Enerji, Belediye ihaleleri ile iş yapan şirket değildir” diye de eklediler. Bugün Belediye"de 5 karayolu tünel projesinin inşaası için ihale olacak. İhaleye girip ön elemeyi geçen şirketlerden biri de Park Teknik. "Belediye ile işim olmaz" diyenler meğer belediye ihalelerinde iş kovalıyormuş...
Sabah ve atv"nin işletmecisi Ciner"in holdingi maden gibi maşallah. Bunların madenlerinden bile bu kadar cevher çıkmıyordur. Kazdıkça, pardon yazdıkça yeni malzeme çıkıyor.
Ciner"in şirketi Park Enerji, Taksim Talimhane meselesi konusunda geçtiğimiz pazar günü bir ilan vermişti hatırlayın. O ilanın 6. maddesinde şu yazılıydı:
“Kamuoyunun dikkatine sunmak isteriz ki, şirketimiz Park Enerji, arsa imar spekülasyonu ya da imar rantıyla, yapsatçılıkla, gayrimenkul alım satımıyla veya belediye ihaleleriyle iş yapan şirket değildir. Belediye ve imar ile tek ilişkisi sahip bulunduğu gayrimenkulde grubun hizmetinde kullanacağı merkezin inşaatından ibarettir.”
Neymiş? Belediyeyle tek ilişkisi bu binaymış. Belediyeyle başka işi, alışverişi yokmuş.
...
Bu üç yıldızı Sabah"ta patron adına yazı yazan arkadaşlar soluklansın diye koydum. “Eyvah yine ne buldu” deyip kalp atışlarının hızlandığını hissedebiliyorum.
Arkadaşlar, maalesef grubunuzdaki şirketler belediyeyle iş yapıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bugün 5 adet tünel projesinin ihalesini yapacak.
Projeler şöyle:
* 3.360 metrelik Levazım-Akatlar Karayolu Tüneli ve Bağlantı Yolları.
* 4.450 metrelik Fulya-Levazım Karayolu Tüneli
* 200 metrelik Eyüp Silahtarağa Caddesi-Gaziosmanpaşa Caddesi arası Karayolu Tüneli.
* 2.027 metrelik Dolmabahçe-Fulya Tüneli.
* 4.100 metrelik Sarıyer-Çayırbaşı Karayolu Tüneli.
Belediye 1 Şubat 2007 günü bu projelerle ilgili müracatları topladı ve ön seçimi kazanan firma ve konsorsiyumları belirledi.
Ön seçimi kazanıp bugünkü ihaleye iştirak etme hakkı kazanan firmalar arasında kim var?
Park Teknik Elektrik Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ.
Bu firma kimin?
Ciner Grubu"nun.
Park Teknik bu 5 projenin hangisine ya da hangilerine teklif verdi?
Hepsine.
***
Bu üç yıldızı bir nefes daha alınız diye koydum.
Çünkü “Bizim holdingden hangi şirket o ilanı vermişti yahu” diye birbirinize sorduğunuzu duyar gibi oluyorum. Söyleyeyim: İlanı veren Park Enerji"ydi.
“İyi de ihalelere giren Park Teknik” demeyiniz.
Size grup şirketleriyle ilgili brifing veriyorlarsa biliyorsunuzdur.
Bilmiyorsanız ben anlatayım:
Ciner Grubu"nun iki çatı şirketi yani holdingi var: Park Holding ve Park Enerji .
Hatta Sabah ve atv"nin satın alınmasındaki teminatlardan biri de Park Enerji"dir.
İhalelere giren Park Teknik"in de iki ana hissedarı var: Park Holding ve Park Enerji.
Yani neymiş: Belediyeyle “işim olmaz” diyen şirketler, belediye ihalelerinde iş kovalıyormuş.
***
Meraklanmayın. Bu üç yıldızı öylesine koydum.
Peki bu Park Teknik ne iş yapar? Karayolu tüneli yapmaya ehil midir? Halka açık Park Teknik"in ana faaliyet konusunu İMKB"ye yollanan resmi bilgilerden taradım. Aşağıdaki paragrafı Park Teknik"in imkb.gov.tr"de yayınlanan 30 Eylül 2006 tarihli bilanço ve dipnotları başlıklı resmi belgeden copy-paste yaparak aktarıyorum:
“Park Elektrik Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (şirket) 1994 yılında kurulmuş olup, şirketin faaliyet konusu her türlü maden, maden cevheri ve bunların türevlerini aramak ve çıkarmak, işlemek; gerek kendi ürettiği ve gerekse temin ettiği her türlü maden ve madenden üretilmiş maddeyi işlemek saflaştırmak, arıtmak; elektrik, enerji ve buhar ihtiyacını karşılamak üzere kojenerasyon enerji santralleri kurmak bunları işletmek, enerji fazlasını satmak, cam maden ve maden türevlerinden her türlü elyaf üretimi ve bu elyaflardan her nevi ürünü üretmek, elektrik üretimi ve dağıtımı ile ilgili santraller kurmak, bunları işletmek, işlettirmek ya da satmaktır.”
Gördünüz Park Teknik"in faaliyetleri arasında değil karayolu tüneli yapmak gibi teknik bir iş, inşaat işlerinin i"si bile yok.
Peki bu şirketin faaliyeti ne? Yine aynı belgeden aktarayım:
Şirket geçen yılın 9 ayında 903 bin ton kömür çıkartmış, 423 bin ton kömür yıkamış, 3 bin 54 ton da konsantre bakır üretimi gerçekleştirmiş. Tüm bu faaliyetinden 13 milyon YTL satış ve hizmet geliri elde etmiş.
Zaten bu şirket, halka kapalı olan Park Termik"in taşeronu konumunda. Park Termik de biliyorsunuz Çayırhan Santrali"ni işleten şirket, (Halka açık şirket, çıkardığı ya da yıkadığı kömürü halka kapalıya ton başına kaça fatura ediyor, halka kapalı olan da devlete sattığı elektriğin fiyatını belirlerken kömür maliyetini kaç paradan gösteriyor merak ettim. Bu da bir yazı konusu olur belki)
***
Bu son üç yıldız. Birazdan bitiriyorum.
Görüyorsunuz, belediyeyle işim yok diyen şirket ihaleye giriyor. Girdiği ihaleyle ilgili iş tecrübesi de yok anlaşılan. Ha, kömür madeninde açtıkları galerileri “tünel tecrübesi” kapsamında gösteriyorlarsa o başka. O zaman kömür taşımak için kurdukları raylı sistemleri referans gösterip metro ihalesine bile girebilirler. Hatta “Üsküdar"daki holding binamız deniz kenarında, Boğaz"dan geçen gemileri tabak gibi görüyoruz” referansıyla Galataport"a da talip olurlarsa şaşırmayalım.
Bakalım bugünkü ihalede neler olacak? Takip edeceğiz.
Vatan