Dolar
38,2972
0,05%
Euro
43,7142
-0,06%
Sterlin
51,0076
-0,39%
Bitcoin
3.555.290
2,20%
BİST-100
9.312,13
-0,10%
Gram Altın
4.101,688
-1,43%
Gümüş
32,91
1,24%
Faiz
48,21
0,00%

Başına tuvalet düştü, müdür oldu

Bir şirkette muhasebecilik yaparken başına gelen bir kaza sonrası kariyeri değişen Kodak Türkiye'nin ülke müdürü Bülend Nart, "Sevdiğiniz işin peşini bırakmayın" diyor.

18.09.2005 12:56
Haberi paylaşın
Başına tuvalet düştü, müdür oldu
16px
32px

Kodak Türkiye Ülke Müdürü Bülend Nart, kariyerini ilginç rastlantılara borçlu kişilerden biri. Ancak onun hikayesi, ani bir şekilde şansın yüzüne gülmesiyle değil "düşman başına" dedirtecek bir kazayla başlamış.

Bir şirketin muhasebe departmanında çalışırken üst kattaki tuvaletin başına yıkılmasıyla dünyası dönen Nart'ın bu andan itibaren kariyer ibresi de hızla dönmeye başlamış. Bu ilginç olayın ayrıntılarına girmeden henüz geçen Ağustos ayında Kodak Türkiye'nin genel müdürlük koltuğuna oturan Bülent Nart'ın özgeçmişine değinelim... 42 yaşındaki Nart, lise eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Maliye Muhasebe Yüksekokulu'na girmiş. Ancak siyasi olaylar nedeniyle okulunu bırakmak zorunda kalmış. Bunun üzerine öğrenciliği noktalayıp iş hayatına atılma kararı vermiş, 1981'de Transtürk Holding'de ön muhasebeci olarak işe başlamış. İşte ne olduysa o günlerde olmuş. Bir gün iş yerindeki dosya dolabını açayım derken üst kattaki tuvalet Bülent Nart'ın üstüne çökmüş. Her gün işe vapurla gidip gelen Nart, o gün üstündeki kokunun duyulmaması için insanlardan uzak durduysa da kıyafetlerinin perişan görüntüsüyle hayatının en zor günlerinden birini geçirmiş. Ertesi gün Nart'a tuvaletin çökme nedeni açıklanmış ama o bundan tatmin olmayıp olayı kendisi araştırmaya başlamış. Sonunda ofis zemininde usulüne uygun döşeme yapılmadığını ortaya çıkarmış ve bunu yönetime iletmiş. 'Israrcılığı ve araştırmacılığı' nedeniyle plaket verilen Nart'a, satış bölümüne geçmesi teklif edilmiş. Bir süre Transtürk'te satış bölümünde çalıştıktan sonra 1984'te dijital terazinin ilk ithalatını gerçekleştiren Fuat Suat Tarhan isimli şirkete geçmiş. Ardından bir süre Atakan Endüstriyel Makineleri'nde çalışmış. Sonra Sirkeci'de bir arkadaşıyla birlikte fotoğraf toptancılığı işine başlamış. Kodak'ın ürünlerini de satan Nart ve arkadaşı, İran-Irak Savaşı nedeniyle yaşanan ekonomik krizde şirketlerini kapatmak durumunda kalmışlar. Bir süre işsiz kalan Nart, 1991'de müşterisi olduğu Kodak Türkiye ekibine satış temsilcisi olarak katılmış. 1994-1996 yılları arasında ise Kodak'ta satış şefliği yapmış. Ardından sırasıyla satış müdürlüğü ve ülke satış müdürlüğüne kadar yükselmiş. Şimdi ise "15 yıl bekledim" dediği Kodak Türkiye'nin ülke müdürü.

* Üniversite eğitiminizi yarıda bıraktınız, İngilizce'yi iyi konuşmuyordunuz. Ama Kodak gibi bir şirkette üst düzey yönetici konumuna kadar yükseldiniz. Sizi diğerlerinden ayıran fark nedir?

Müşteriyi iyi tanımak çok önemli. Madalyonun iki tarafını görmem benim için büyük avantajdı. Eğer müşteriye yapacağınız herhangi bir aktivitenin sonuçlarını önceden görebiliyorsanız başarılı olursunuz. Bununda tek yolu var, onlarla yiyip içip yaşamak. Beraber yaşarsanız onları daha iyi anlarsınız. Her sunum öncesinde "Benim İngilizce bilgim zayıf. Kusura bakmayın" diyordum. Kodak'ın üst düzey yöneticilerinden biri "Ben müşterinin dilinden anladığın için seni bu göreve getirdim. Benim dilimden anlayıp anlamaman önemli değil. Biz bir şekilde anlaşırız" demişti.

* Uzun yıllar aynı şirkette çalışmanın olumlu ve olumsuz yanları nelerdir?

Eğer sevdiğiniz işi yapıyorsanız uzun yıllar aynı şirkette çalışmanın hiçbir mahsuru yoktur. Birlikte çalıştığınız ekip de belirleyici. Aile gibi çalışıyorsanız o ekipten kopamıyorsunuz. Belki profesyonel bir düşünce değil ama bazen profesyonel düşünceler mutluluk getirmiyor.

* Sürekli değişen bir sektör. Rekabete bakışınız nedir?

Rekabeti seviyoruz. Rekabetçi olmayı biz istiyoruz. Ben uslu çocuğu sevmem. Yaramaz çocukların keşfetme, bulma dürtüleri daha fazla olur. Bizde de rekabet olmak zorunda. Dijital platforma geçmeden önce üç dört tane firma vardı. Dijital gelince mertlik bozuldu ve pazara yeni rakipler geldi. Şimdi sahamız küçük geliyor. Rekabette öne çıkmak için şirkete ve ürünlerine güvenmek zorundasınız. Kodak'ta böyle bir şansınız var. Kodak bütün ülkelerden toplamış olduğu geribildirimleri değerlendirip bölgesel coğrafyalara uygun üretim yapabilecek kapasiteye sahip. Çoğu şirke

benzer haberler
Yurtdışında başarılı olan, Türkiye'nin göğsünü kabartan dünyanın konuştuğu o isimler...
Yurtdışında başarılı olan, Türkiye'nin göğsünü kabartan dünyanın konuştuğu o isimler...