'Başbakan'ın yatırım ajansı fikri artık hayata geçirilmeli'
Ali Kibar: Hyundai Motor 500 milyon dolarlık yatırım için Türkiye ile diğer ülkeler arasında seçim yapma sürecinde. Bizim en önemli eksikliğimiz, yatırım ajansımızın olmaması. Türkiye'nin de buna ihtiyacı var.

Türkiye'ye Hyundai'yi getiren adam desek Ali Kibar için yanlış söylemiş olmayız. Babasının demir-çelik işini yaparken tanıştığı Güney Kore'nin Hyundai'siyle kurduğu ilişkiler Ali Kibar'ı otomotiv sektörüne soktu. Ali Kibar kurduğu sıcak iletişimle Kore Cumhuriyeti Fahri Başkonsolosu da oldu. Ali Kibar şimdi Hyundai'nin Türkiye'deki yatırımlarını 3-4 katına çıkarması için çalışıyor.
Hyundai yatırım için henüz karar vermedi
* Bir süredir Hyundai'nin en büyük yatırımı Türkiye'ye yapması bekleniyor ancak bu konu bir türlü kesinlik kazanmadı. Başbakan Erdoğan'ın Güney Kore ziyaretinde de gündeme gelen bu konuda hangi noktaya gelindi. Bu yatırım kaçıyor mu, yoksa Türkiye'ye gelme olasılığı var mı?
Şu anda konuşma aşamasındayız. Bu büyük projeyle ilgili olarak Hyundai Motor hiçbir ülkeye şimdilik karar vermedi.
* 500 milyon dolan aşan bir yatırımdan söz ediyoruz değil mi?
Evet. Bu yüzden de artık ülkeler yabancı yatırımlarla rekabet ediyor. Bizim Kasım ayının sonunda düşündüğümüz bir program var, henüz karar alınmadı. Ancak "Başka ülkeye kaçtı mı?" sorunuzun yanıtı da yok.
* Bazı ülkelerin adı geçiyor, hatta o ülkelerin yöneticileriyle de Güney Kore yönetimi görüştü...
Ben ülke adı vermek istemiyorum. O ülke bu ülke gibi sözler var ama konu müzakere aşamasında.
Büyük yatırım giderse daha uzun yıllar gelmez
* Biraz önce "Ülkeler artık yabancı yatırım için rekabet halinde" dediniz. Türkiye'nin rekabet koşullan bu anlamda ne durumda?
Herhalde en çok söylediğimiz sözlerden biri "Türkiye'ye mutlaka yabancı sermaye gelmeli" dir. Bütün ülkeler şu anda söz ettiğimiz yatırım için sırada, onlar da yatırımı kendi ülkelerine çekmek istiyor. Bu tarzdaki büyük yatırımlar bir ülkeye bir kere gelir ve uzun yıllar kalır, 20 sene yaşar. O yatarımın oradan kalkıp başka yere gitmesi zordur. Giderse de uzun yıllar bir daha gelmez. Tüm bu nedenlerle bu yatırımların kararlarının verilmesi de zordur. Kaçırmamak lazım bu yatırımları, geç kalındığında dönüş zor oluyor.
* Eksiklik nerede?
Birçok ülkeye bakın, ülkeler artık bu konularda yatarım ajansları kurmuş durumda. Hükümetleri bunları destekliyor. Ülke başkanı, başbakanı ülkeyi ziyaret ettiğinde bu ajanslar da o ziyaretlerde bulunuyor. Devlet kademesindeki ilgililerle, yatırımcılar, ortak olabilecekler buluşuyor. Aslında yatarımın yapılmasını, cazip yönlerinin ortaya çıkmasını sağlıyorlar. Türkiye'nin böyle bir ajansa ihtiyacı var.
* Bir ara gündeme gelmişti bu konu...
Evet, Başbakan'ın böyle bir fikri vardı, sanırım değişik kesimlerden tepkiler aldı ve sonra bir gelişme olmadı.
* Hükümetin bu konuyu daha organize biçimde ele alması gerektiğini mi düşünüyorsunuz?
Yeni yatırım fırsattır. Bunu herkes biliyor. Biz şirketlerimizde yeni bir yatırım kararı aldığımızda iş başvurularından başımızı kaldıramıyoruz, ülke gerçekleri ortada.
Yaşam için geçim şart. Herkes elinden geleni bu anlamda yapmalı. İstikrar öngörülen bir süreçteyiz. Hükümet bu konuyu daha organize bi