Bankalar karlarını artırdı...
FİNANS SEKTÖRÜ BU YILIN İLK BEŞ AYINDA KARINI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 9.2 ARTIRDI.

Bankacılık sektörünün bu yılın ilk beş aylık dönemindeki net karı 4.2 milyar YTL olarak belirlendi. Söz konusu dönemde kurdaki artışa bağlı olarak döviz cinsinden işlemlerde 1.6 milyar YTL'lik zarar, Türk Lirası cinsinden işlemlerde ise 5.8 milyar YTL kar oluştuğu belirlendi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, mayıs ayında bankacılık sektörü toplam aktifleri TL'nin yabancı para birimleri karşısında yüzde 20'lere varan oranlarda değer kaybetmesi sonucunda yabancı para aktiflerde meydana gelen yüksek oranlı artışın da katkısıyla yüzde 7.5 oranında artarak yılın ilk beş aylık döneminde 444.2 milyar YTL seviyesine yükseldi. Nisan sonu itibariyle bankacılık sektörü toplam aktifleri 413.2 milyar YTL düzeyinde bulunuyordu.
Son bir aylık dönemde yabancı para hesaplarda izlenen krediler yüzde 20.7, menkul değerler yüzde 18.2, nakit ve nakit benzeri varlıklar ise yüzde 30.7 oranında artarken, Türk Lirası cinsinden hesaplarda izlenen nakit ve nakit varlıklar yüzde 9.2 oranında azaldı. Buna karşılık kredilerde yüzde 6.9, menkul değerler cüzdanlarında ise yüzde 2.6 oranında arttı.
KAMU VE YABANCI BANKALARDA TL AKTİFLER AZALDI
Banka gruplarının toplam aktif büyüklüklerinde son bir aylık dönemde meydana gelen değişim incelendiğinde bütün banka gruplarının yabancı para aktiflerinde ve toplam aktiflerinde artış gözlenirken, yabancı mevduat bankaları ve kamu mevduat bankalarının Türk Lirası aktiflerinin azaldığı belirlendi. Nisan ayında 243.1 milyar YTL düzeyinde bulunan özel sermayeli mevduat bankaları toplam aktif büyüklüğü yüzde 9.7 oranında artarak mayıs döneminde 266.7 milyar YTL'ye çıktı. Aynı dönemde kamu sermayeli mevduat bankalarının toplam aktif büyüklüğü, Türk Lirası aktiflerdeki azalmaya karşın yüzde 3.7 oranında artarak 135.2 milyar YTL seviyesinde gerçekleşti. Kalkınma ve yatırım bankalarının toplam aktif büyüklükleri yüzde 5 oranında artarak 27.7 milyar YTL, yabancı sermayeli mevduat bankalarının aktif büyüklükleri ise yüzde 9.2 oranında artarak 14.6 milyar YTL seviyesine yükseldi.
YABANCI PARA KREDİLER YÜZDE 20.7 ARTTI
2006 yılı Nisan döneminde 169 milyar YTL seviyesinde olan bankacılık sektörü toplam kredileri son bir aylık dönemde yabancı para kredilerde meydana gelen yüzde 20.7 oranındaki artışın da katkısıyla yüzde 10.8 oranında artarak 2006 yılının mayıs ayında 187.2 milyar YTL seviyesine yükseldi.
Bankacılık sektörü menkul değerler cüzdanı son bir aylık dönemde yabancı para hesaplarda izlenen menkul değerlerde meydana gelen yüzde 18.2 oranında artışın desteğiyle yüzde 7.1 oranında artarak nisan ayındaki 150 milyar YTL'lik seviyeden mayıs döneminde 160.7 milyar YTL'ye çıktı.
TL HESAPLARDA YÜZDE 9.2 GERİLEME
Krediler ve menkul değerler cüzdanlarının hem Türk Parası hem de yabancı para hesapların artışlar gözlenirken, nakit değerler, Merkez Bankası'ndan alacaklar, para piyasalarından alacaklar ve bankalardan alacaklar rakamlarından oluşan bankacılık sektörü nakit ve nakit benzeri varlıklarının Türk parası hesaplarında son bir aylık dönemde yüzde 9.2 oranında azalma gerçekleşti. Ancak nakit ve nakit benzeri varlıkların toplamına bakıldığında söz konusu dönemde yüzde 8.6 oranında artış olduğu gözlendi. Bunun sonucunda da söz konusu değerler nisan ayındaki 37.8 milyar YTL seviyesinden mayıs döneminde 41.1 milyar YTL seviyesine yükseldi.
AKTİFLERDEKİ BÜYÜME KREDİLERDEN
Bankacılık sektörü aktiflerindeki bu büyümenin yüzde 24.9 oranında artarak 187.2 milyar YTL'ye kadar çıkan kredilerden kaynaklandığı belirlendi. Para piyasalarından alacaklarda yüzde 31.95, alım-satım