Bankalar Birliği'nin başına 'Mister' gelmesin
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektöründeki yabancı payının artışını değerlendirirken, "Türkiye Bankalar Birliği Başkanı"nın "Mr. Bilmemne" olması kabul edemeyeceğim bir durum" dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, sektördeki yabancı payı konusunda "Türkiye Bankalar Birliği Başkanı"nın (Mister Bilmemne) olması, kabul edemeyeceğim bir durumdur" dedi. Bilgin, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle düzenlediği sohbet toplantısında, satılma ihtimali olan bankaların artık azaldığını söyledi.
TAZE PARA İHTİYACI:
Bilgin, bankaların en çok ihtiyacı olan şeyin taze para olduğunu vurgulayarak, "Şu ana kadarki alım-satımlar mantıklı ve iyi dizayn edilmiş alım-satımlardı. Özellikle Yapı Kredi Bankası"nın çözümü sistemi rahatlattı. Önümüzdeki dönemde trendi iyi izlemek lazım" diye konuştu. Ekonomik güvenlik ilkesinin çok önemli olduğunu ifade eden Bilgin, şunları söyledi: "Öyle dönemler olabilir ki, Hazine yerli sermayenin dostluğuna ihtiyaç duyabilir. Bunu 2001 krizinde görüp yaşadık. Patronlar elini cebine atsın istiyoruz. Ama bir yandan da taze paraya ihtiyaç var. Bankacılıkta yabancının payı 11 milyar dolar, potansiyellerle birlikte, 20 milyar dolar. Bu alımlarla 100 milyar dolarlık bir mevduatı kontrol etme gücüne sahip olacaklar. Ben Türkiye Bankalar Birliği Başkanı"nın Mr Bilmenne olmasına çok alışamayacağımı söylemek istiyorum."
HALKBANK"I ALAN ESNAFI DÜŞÜNMELİ:
Halkbank"ta 8 ay genel müdür olarak ter akıttığını hatırlatan Tevfik Bilgin, şöyle konuştu: "Esnaf ve sanatkarlar bu banka için çok önemli. Ben oradayken kredi hacmi eski parayla 1 katrilyon liraydı. Bunun yüzde 90"ı esnafındı. Şu anda kredi hacmi 12 katrilyon lira olmuş Ve bu kredilerin geri dönme oranı sıfıra yakın. Halkbank esnaf ve sanatkar için bu ülke için çok önemli. Satış sürecinde esnaf ve sanatkarın öneminin dikkate alınması lazım. Alıcı eğer bu kesime sırtını dönerse, değeri yarı yarıya düşer. Halkbank konusunda biz el sıkıştıktan sonra devreye gireceğiz."
PROMOSYON İÇİN ÇALIŞMA: Bilgin, bankaların özellikle kamu kurumlarına mevduat plase değişikliği karşılığında, bilgisayar, otomobil gibi promosyon vermeleri konusunun "bağış yönetmeliği" kapsamına girmediğini söyledi. Bu konuda Merkez Bankası ile ayrı bir çalışma sürdürdüklerini açıklayan Bilgin, Merkez Bankası"nın bu konuyu daha çok bir pazarlama stratejisi olarak değerlendirme eğiliminde olduğunu belirtti.
Evet, bazı bankalar aracılık maliyetini ölçüsüz yükseltiyor
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların işlemler için müşterilerden aldıkları ücretler konusunda çok mesafe alındığını ifade ederek, bu konudaki sorular üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Burada asıl önemli olan BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) kambiyo gider vergisi. Bunların bir an önce halledilmesi lazım. Bunlar kaldırılırsa bankaların Bahreyn gibi yerlerdeki off-shore şubeleri kapanacak. Ama bankalar buna razı. Çünkü off-shore maliyetini artık taşımak istemiyorlar. BSMV kaldırılırsa, bunun sağlayacağı gelirle Kurumlar Vergi artışı BSMV"nin kaybından daha fazla olacak. Kurul üyelerinden bile şikayet geliyor. Bazı bankalar maalesef aracılık maliyetlerini ölçüsüzce yukarıya çekiyorlar. Bir şube 20 YTL alırken, komşu banka 50 YTL alabiliyor. Tabii ki bu hizmetlerden para alınacak. Bedava bankacılık artık yok. O 1990"lardaydı, bitti. Ama bunun da bir standardının olması lazım. Makul, mantıklı, müşteriyi ürtükmeyecek ölçüde olması lazım. Bankalar birbirine bakacak. Ben iki yıl önce gıda ve akaryakıta taksit yapılmasın demiştim. Bankalar buna uydu ama ben büyük sorun yaşadım. Rekabet Kurulu hakkımda soruşturma açtı. Maliyetlerin yükseldiğini de müşterilere duyurulması ilan edilmesi gereğini konuştuk."
Rusya"da kredi kartı satmaya yöneldiler
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, kredi kartı konusundaki düzenlemelerle sisteme çekidüzen verdiklerini ifade ederek. "Bir bankacı bana, "Artık piyasada talep toplamayı engeleldiniz. Biz de bu işi artık Rusya"da yapıyoruz" diye yakındı" bilgisini aktardı.
5020, yabancı bankacıları kapsamıyor eşitlik olmalı
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, kamuoyunda "batık bankacılarla mücadele yasası" olarak bilinen 5020 sayılı yasaya değinerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "5020 sayılı yasanın yeniden ele alınması gerekli. Çünkü yasa sadece yerli bankacıları kapsıyor. Rekabetin eşit düzeye getirilmesi gerekiyor."