Bankacıların anası güzel mi?

Bankacıların anası güzel mi?

MORTGAGE'DE MÜTEAHHİTLERE 5 , BANKALARA 1 YIL SORUMLU OLMASI PEKTAŞ'I KIZDIRDI.

Bankacıların anası güzel mi?
16px
24px
20.04.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Mortgage Yasa Tasarısı’nda ayıplı mal konusunda müteahhitlerin 5 yıl, bankaların ise 1 yıl sorumlu tutulmasına itiraz eden Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, "Bankacıların anası güzel mi? Benim de anam güzel. Bu süre bankalar için de 5 yıl olmalı" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün ele alınacak, kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sağlayan Mortgage Yasa Tasarısı’na Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş’tan üç itiraz geldi. Ayıplı maldaki sorumluluk süresinin müteahhitler için beş, bankalar için bir yıl olarak düzenlendiğini belirten Pektaş, "Bankacıların anası güzel mi? Benim de anam güzel. Bu süre bankalar için de 5 yıl olmalı" dedi. Pektaş, bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda değişmesi için çaba harcayacakları üç itirazı anlattı. Tüketici aleyhine görülen üç itirazdan ilkini, sabit faizle alınan kredinin zamanından önce kapatılması esnasında yüzde 2 erken ödeme ücreti ödenmesi oluşturuyor. Bunun "tüketiciyi cezalandırmak" olduğunu söyleyen Pektaş, bu hükmün kaldırılması gerektiğini savundu.

BANKALAR DA SORUMLU OLSUN

İkinci itiraz, bankaların bağlı kredi olarak verdiği kredilerde sorumluluk süresinin bir yıl olması hükmüne yapılıyor. Borçlar ve Tüketiciyi Koruma Kanunu’nda "ayıplı maldaki sorumluluk süresinin 5 yıl" olduğuna işaret eden Pektaş, "Biz bu kanunlarla paralellik sağlaması için bankaların buradaki sorumluluğun da 5 yıl olması gerekir diye düşünüyoruz" dedi. Müteahhit sorumluluğunun 5 yıl, banka sorumluluğunun bir yıl olmasını eleştiren Pektaş, "Bankaların anası güzelse benim anam da güzel" dedi. Yasa çıkana kadar konut kredisi alanların sisteme dahil edilmesine yönelik hüküm ise üçüncü itiraz noktasını oluşturuyor. Düzenleme yasa çıkar çıkmaz bu kişilerin de sisteme dahlini öngörüyor. Ancak sabit faizle kredi alanlar sisteme dahil olurlarsa peşin ödemelerde yüzde 2 erken ödeme ücreti de ödemek zorunda kalacaklar. Yani 100 bin YTL’lik kredi alan müşteri, kalan 80 bin YTL borcunu kapatmak istediğinde eski sistemde kalırsa bunu 80 bin YTL olarak kapatacakken, yeni sistemde yüzde 2 erken ödeme ücreti de dahil edilerek 81 bin 600 YTL ödemek zorunda kalacak. Bunun tüketici aleyhine sonuçlar doğurduğuna dikkat çeken Pektaş şunları söyledi:

İSTEMEYENE 3 AY SÜRE

"Düzenlemeye, bankaların operasyon maliyetleri dikkate alınarak, ’Sisteme dahil olmak istemeyenler üç ay içinde bankalara bunu bildirmekle yükümlü olacaklar’ hükmü konuldu. Bugüne kadar 210 bin civarında konut kredisi kullanılmış. Yeni sistemde tüketicinin aleyhine olan hükümler varsa tüketici bundan muaf tutulmalı, lehte düzenlemeler tüketiciye yansıtılmalı. Bankalar operasyon maliyetlerine katlansın. Sadece sisteme dahil olmak isteyenler başvuruda bulunsun. Kılçıksız balık istiyorlar. Oysa balığın kılçığı olanı makbuldür."

KÜÇÜK SANAYİCİLERİ DE KAPSASIN

Sistemden küçük sanayicilerin de faydalanması gerektiğini savunan Pektaş, "Küçük sanayi sitelerinde altyapının belli paydalarını işyeri sahipleri karşılıyor. İş imkanları dar olunca bu işyeri sahipleri aylık aidatlarını ödemekte sıkıntı yaşıyorlar. İşyerlerini bitirme aşamasındaki sanayiciler de sisteme dahil edilirse üretim zincirinde bir halka olarak yerlerini alabilirler" dedi.

Faizin matrahtan düşüşü kayıtdışılığı bitirir

Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, 100 bin YTL’ye kadar kullanılacak konut kredisine ödenecek faizin, ücretlinin vergi matrahından düşül

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde