Bakan Güler: Altın madenini son gramına kadar çıkaracağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, madenler ve yeraltı kaynaklarına özel önem verdiklerini söyledi. '12. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda konuşan Güler...

'12. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı' (Marble) İzmir Kültürpark'ta açıldı. İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Bakan Hilmi Güler, Türkiye'deki jeotermal kaynakların yüzde 75'inin Ege Bölgesi'nde olduğunu, bu yüzden bölgenin altındaki doğal sobadan faydalanılması gerektiğini kaydetti.
Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün (MTA) özel ağırlığını ve desteğini bölgeye verdiklerini dile getiren Güler, "Yeraltı kaynaklarımız da çok zengin. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) aldığı son karar altın madenciliğinin tekniği ile ilgili değil. Türkiye'de bulunan altın madeni son gramına kadar çıkarılacak. Ülkenin zenginlikleri var. Alınan karar altının işlenmesi tekniği ile ilgili değil. Çevreye saygılı. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi altın madenini çıkaracağız. Mahkeme kararlarına da saygı duyuyoruz" dedi.
Mermer sektöründe Türkiye'nin çok ileri olduğunu ve dünyada İtalya ile yarıştığını aktaran Güler, dünyanın bilinen doğal taş rezervlerinin yüzde 40'ının Türkiye'de bulunduğunu ifade etti. Türkiye'de 3.8 milyar metreküp mermer ve 2.7 milyar metreküp traverten rezervi bulunduğunu aktaran Güler, "Dünya bor rezervlerinin yüzde 72'si Türkiye'de. Jeotermal'de Avrupa birincisi ve dünya yedincisiyiz. Güzel ve yeraltı kaynakları açısından zengin bir ülkeyiz. Bu kaynaklarımız zenginliğimize zenginlik katacak. Mermer sektörü 2 milyon dolarlık ihracattan 1 milyar dolarlık ihracata doğru gidiyor. Bu sektörün gayri safi milli hasılası 4.5 milyar dolar. 2010 hedefimiz ise 10-12 milyar dolar" diye konuştu.
Maden Yasası'nın sektör temsilcileriyle çıkarıldığını ve sektör temsilcilerinin görüşlerine büyük önem verdiklerinin altını çizen Bakan Güler, mermer ve doğal taştan daha fazla katma değer elde edilmesi için arge merkezleri ve doğaltaş enstitüsü kurulması gerektiğini söyledi. Mermerin topraktan çıkarıldıktan sonra katma değeri yüksek ürüne dönüştürülmesi durumunda dünyada Türkiye'nin bu sektörde daha etkin hale gelebileceğinin altını çizen Güler, teknik ve bilimsel çalışmalara hükümet olarak her zaman katkı koymaya hazır olduklarını kaydetti.
Güler, mermer sektöründe özel sektörden alınan katkı payının yüzde 2'ye indirildiğini, kendi fabrikasında mermeri işleyenlerden de alınan payın ise yüzde 1'e düşürüldüğünü sözlerine ekledi.
Mermercilik ve doğal taş sektörünün modayı takip eden değil, moda oluşturan bir sektör olduğunu belirten İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, bu sektörün Türkiye'nin parlayan yıldızı olduğunu söyledi.
Doğal taş ihracatının ise Marble fuarları ile büyük artış gösterdiğini dile getiren Köksal, Türkiye'nin 140 ülkeye ihracat yaptığını ve yıllık yüzde 30 büyüme gösteren doğal taş ve mermer sektörünün desteklenmesi, ÖTV ve KDV indirimi sağlanması gerektiğini kaydetti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Marble Fuarı'nın 12 yıldır büyük bir başarı ile yapıldığını, sektördeki ihracat artışı ile Marble Fuarı arasında büyük bir bağ olduğunu söyledi.
1995 yılında fuara 47 firmanın katıldığını ve ihracatın 77 milyon Dolar olduğunu belirten Kocaoğlu, geçen yıl katılımcı firma sayısının 900'ü bulduğunu ve toplam ihracatın 805 milyon Dolar olduğunu bildirdi. Sektörün ihracat hedefinin 1 milyar Dolar olduğunu belirten Kocaoğlu, "Kendi alanında dünyanın ikinci fuarı olan Marble'deki başarımız ortada." dedi.
Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı Metin Balıbey ise fuarın 38 bin metrekare alan üzerinde kurulduğunu ve fuara katılan 952 katılımcının yüzde 22'sinin yabancı olduğunu bildirdi.
K