Dolar
36,7016
0,03%
Euro
40,1371
-0,07%
Sterlin
47,6968
-0,12%
Bitcoin
3.042.714
0,00%
BİST-100
10.802,23
-0,55%
Gram Altın
3.574,025
-0,14%
Gümüş
33,93
-0,28%
Faiz
39,89
0,00%

Arkadağ Futbol Kulübü’nün 61 maçlık galibiyet serisine The Economist bakışı

Türkmenistan Cumhurbaşkanı’nın göz bebeği Arkadağ Futbol Kulübü, 61 maçlık galibiyet serisiyle dikkat çekti. Guinness Dünya Rekorları ekibi Arkadağ’ın başarısını es geçerken The Economist bu başarıya önem verdi.

14.02.2025 13:18Güncelleme: 14.02.2025 16:18
Arkadağ Futbol Kulübü’nün 61 maçlık galibiyet serisine The Economist bakışı
16px
32px

The Economist dergisi, Türkmenistan'ın Arkadağ Futbol Kulübü’nün 61 maçlık galibiyet serisiyle büyük bir başarıya imza atmasına dikkat çekti.

İşte The Economist'te yayınlanan yazının tamamı:

Arkadağ Futbol Kulübü Türkmenistan’ın tartışmasız şampiyonu. 2023 yılında kurulan kulüp ilk iki sezonunda ülke içindeki tüm maçlarını kazandı ve 61 maçlık galibiyet serisi ancak kasım ayında Kuveyt’in El Arabi takımına yenilmeleriyle son buldu. Yüz yılı aşkın süre önce namağlup unvanını 62 maç koruyan İskoç ekibi Celtic’in rekoruna çok yaklaşmışlardı. Gerçi Celtic’in serisinde beraberlikler de vardı. Arkadağ ise en uzun galibiyet serisinin sahibi.

Ne var ki Guinness Dünya Rekorları ekibi Arkadağ’ın başarısını es geçerek bu onuru üst üste 34 maç kazanan Suudi kulübü El Hilal’e veriyor. Türkmenistan liginin yönetimine dair şüpheler Arkadağ’ın iddiasını doğrulamayı imkansız kılıyor. Yine de iddia ettikleri seri, kayda değer bir başarı.

MUTFAKTA BİRİ Mİ VAR?

İpucu için kulübün ismine bakılabilir. “Arka çıkan” anlamına gelen “Arkadağ” aynı zamanda 2006-2022 döneminde Türkmenistan Cumhurbaşkanı olan ve şimdilerde oğlu Serdar’ın oturduğu makamı perde arkasından yöneten Kurbankulu Berdimuhammedov için kullanılan bir saygı ifadesi. Baba oğul ülkeyi birlikte yönetseler de babanın coşkulu kişiliği oğlunun huysuz mizacını gölgede bırakıyor. Baba Berdimuhammedov yarış arabalarına ve Türkmenistan’ın simgesi olan atlara tutkun bir aksiyon adamı.

Becerikli bir sporcu olduğu kadar güzel sesiyle de tanınan cumhurbaşkanı bir keresinde Türkmenistan’daki yıllık at festivalinde torunuyla birlikte rap yapmıştı. Tıpkı unvanını taşıyan takım gibi o da girdiği her yarışı kazanmayı seviyor.

Spor delisi hükümdar, Arkadağ’ın forma ve logo tasarımında ve Arkadağ bölgesindeki yepyeni stadının inşasında da söz sahibiydi. Aynı ismi paylaştığı kasabada 40 metre yüksekliğinde bir heykeli var. Ana caddelerden Akhan da adını emekli liderin gözde atından almış. Yani hükümdar Arkadağ, Arkadağ kasabasına gidip Arkadağ takımının maçlarını izliyor. Türkmenistan’daki herkes takımın zaferlerinden memnun değil. Arkadağ’ın başka kulüplerden oyuncuları keyfince transfer etmesinin ardından ligin adaletine dair homurdanmalar başladı. Hakemler tarafından kollandıklarına dair şüpheler de var. Tüm bunlara rağmen – belki de bu sayede – Arkadağ’ın geleceği parlak görünüyor. Her halükarda Hükümdar Arkadağ’ın isminin hakkını vereceği kesin. 

patronlardunyasi.com