Arap rekabeti, Telsim'i uçurdu
13 Aralık’taki Telsim ihalesinde ilk taktik açıklamalar gelmeye başladı. Vodafone CEO Vekili Sir Julian, üst teklif limiti belirlediklerini söyledi. Avrupa-Arap rekabetinin fiyatı, 6 milyar dolara yükseltebileceği belirtiliyor.
İngiliz Vodafone'un üst yöneticisi (CEO) Arun Sarin'in, “Telsim’e değerinden fazla ödemeyeceğiz” açıklamasından sonra dün de şirketin ikinci adamı Sir Julian Horn-Smith, ihale için bir üst limit belirlediklerini söyledi. İstanbul'da dün basın karşısına çıkan Vodafone CEO Vekili Sir Julian, üst limitlerini şirketin ekonomik değeri olarak açıkladı. Horn-Smith, "Telsim makul bir işletme. Kendini döndürebilen bir sisteme sahip. Londra, Berlin'de sunduğumuz servislerin aynısını İstanbul'da sunacağız" dedi. Horn-Smith, ihaleden önce ya da sonra bir yerli ortak alma niyetinde olduklarını da açıkladı.
Geleceği etkileyecek
Telsim'e talip olan Vodafone, 5 kıtada ve 27 ülkedeki 171 milyon abonesi ile dünyanın en büyük GSM operatörü. CEO Vekili Sir Julian Horn-Smith, Telsim ihalesinin Türkiye'nin gelecek 25-30 yılını etkileyeceğini söyledi. Türkiye'nin genç nüfusuyla telekomünikasyon dünyasında çok büyük fırsatlar sunduğunu belirten Sir Julian, "İhaleyi biz kazanırsak Türk tüketicisine gerçekten iyi bir seçenek sunmayı taahhüt ediyoruz. Türkiye Avrupa'nın en iyi mobil sistemlerinden birini hak eden bir ülke" dedi. Sir Julian, ihaleyi kazanırlarsa Telsim markasının Vodafone Türkiye olarak değiştirileceğini de söyledi.
Ucuz roaming vereceğiz
Sir Julian, ihaleyi kazanırlarsa mobil içerik, roaming (uluslararası serbest dolaşım) ve kapsama alanı konularında önemli işler yapacaklarını söyleyerek, "Yurtdışında verdiğimiz Vodafone Live adlı eğlence hizmetini Türkiye'ye taşımayı düşünüyoruz. Türkiye ile ilgili yerel mobil içerikler hazırlayacağız. Ayrıca roaming hizmetlerini birleştireceğiz. Turistler Türkiye'ye gelince çok daha ucuza roaming hizmeti alabilecek. Diğer bir avantajımız global fiyatlarda altyapı alabilmemiz. Vodafone'un özel telefon modelleri var. Bunları Türkiye'ye getireceğiz" dedi.
Telekom dünyasının artık sesli iletişimin ötesine geçtiğini belirten Sir Julian Horn-Smith, "Mobil telekom sektöründe yeni ve heyecanlı değişimlerin arifesindeyiz. Fotoğraf, müzik, TV kanalları, resmin mesajla gönderilmesi gibi uygulamalar var. 20 yıl önce laptop bilgisayar veya cep telefonu yoktu. Dolayısıyla 10 yıl sonra da çok büyük değişiklikler olacak. Yakın gelecekte, büyük ihtimalle ihaleden sonra 3G (üçüncü nesil GSM) Türkiye'ye de gelecek. Türkiye'nin doğru operatörü seçmesi çok önemli” diye konuştu. Telsim ihalesinde ön yeterlilik alan 14 firma, son tekliflerini kapalı zarfla 5 Aralık günü saat 16.00'ya kadar verecek. İhale 13 Aralık günü saat 10.00'da İstanbul'da yapılacak.
Arap sermayesi yarışta
Geçen hafta Financial Times gazetesine konuşan Vodafone CEO'su Arun Sarin de ihalede özellikle petrodolar zengini Ortadoğulu operatörlerle sıkı bir rekabet beklediklerini söylemişti. 13 Aralık’taki Telsim ihalesinde 15 grup yarışacak. Bunların 5'i Dubai, Kuveyt ve Mısır'dan Arap sermayeli şirketler. TMSF'nin Telsim için biçtiği minimum bedel 2 milyar 804 milyon dolar. Ancak bu fiyatın açık artırma sırasında kızışan rekabetle 6 milyar dolara çıkması bekleniyor. Yani devlet Telsim'in satışıyla da Türk Telekom'daki 6.5 milyar dolara yakın bir gelir elde edebilecek.
Telsim'in 14 talibinden 5'i Arap
* Vodafone/İngiltere
* Sistema/Rusya
* Piramit/Fransa
* Telenor/Norveç
* Emaar/Dubai
* Etisalat/Dubai
* Turcal/ABD
* MTC/Kuveyt
* KSC/Kuveyt
* Otto/Almanya
* Orascom/Mısır
* Satelko/Sabancı Holding
* D Telekom/Doğan Holding
* Koç Bilgi/Koç Holding
Petrol parası telekomu seviyor
Avrupa'nın büyük telekom grupları sınırları ötesinde şirket satın alıyor. Ama şimdi bu devler yeni bir rekabet türüyle karşı karşıya: Petrol zengini Ortadoğu merkezli şirketler. Türk Telekom'un yeni patronu Oger Telec