Ankara'da helikopter lobisi
2 MİLYAR DOLARLIK HELİKOPTER ALIMI ÖNCESİ ANKARA'YI LOBİCİLER İŞGAL ETTİ. ANCAK..

Ancak karar ertelenebilir. Uzun menzilli füze ve tanksavar alımının ise karara bağlanması bekleniyor.
Türkiye'nin, 2 milyar doları bulması beklenen taarruz ve keşif helikopteri ihalesini kapmak için aylardır yoğun bir lobi kampanyası yürüten silah sanayii firmaları, 27 Haziran Salı günü yapılacak Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı yaklaşırken, Ankara üzerindeki baskılarını ağırlaştırdı. Bu baskılara, bir de son dakika hamleleri eklendi. Türkiye'nin ilk aşamada 50 adet satın almayı planladığı taarruz helikopteri projesinde Tiger ile yarışan Almanya, Fransa ve İspanya ortaklı Eurocopter konsorsiyumunun, kendisine rakip çıkma olasılığı artan Güney Afrika'nın Denel firmasına son anda desteğini çekmesi, projede seçimi etkileyecek önemli bir son dakika hamlesi oldu.
TEKNOLOJİ TRANSFERİ SORUNU GÖLGE DÜŞÜRDÜ
Roovialk helikopterlerinin yapımında teknolojik destek veren Eurocopter'ın, Türkiye'nin taarruz projesinde yarışan Denel firmasına ilk başta verdiği "Teknoloji desteği garantisini" yakınlarda çekmesi, 27 Haziran'da karar vericilerin kafalarını karıştıracak bir hamle oldu. Taarruz projesinde teknoloji transferine büyük önem veren Türkiye'nin, Eurocopter'in, kazanması halinde Denel'e teknoloji transferi yapıp yapmayacağını havada bırakması, son zamanlarda favoriler arasına giren Rooivalk seçimi üzerine gölge düşürdüğü yorumlarına yol açtı.
İcra Komitesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'den oluşuyor.
İtalya irtifa kaybedebilir
Taarruz helikopteri projesinde, Rusya "KA 52 Erdoğan", İtalyan Agusta "Mangusta A 129", Eurocopter "Tiger", Güney Afrika da "Rooivalk" helikopterleri ile yarışıyor. ABD'li firmalar, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM) uygulamaya koyduğu tedarik şartnamesini ağır bularak ihaleden çekilmişlerdi. Böylece ilk kez, Amerikalı firmalar, Türkiye'nin böylesine büyük ölçekli bir projesinde yarışamıyor.
Her ne kadar Türkiye'nin ağır coğrafi koşullardaki harekat ihtiyacını tam olarak karşılamıyorsa da İtalyan Mangusta'nın, Başbakan Erdoğan'ın favorileri arasında yer aldığı yorumları yapılıyordu.
Ancak, Silvio Berlusconi'nin İtalya'da yapılan seçimleri kaybetmesi ve yerine gelen koalisyon hükümetinin, Ankara politikalarının netleşmiş olmamasının, Mangusta'yı Erdoğan'ın favorisi olmaktan çıkaracağı yorumları yapılıyor.
Geçmişte, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ı yakalandığı İtalya'da koruyan şimdinin İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema'nın, önceki gün Viyana'da bir toplantıda, "AB üyeliği konusunda Balkanlar, Türkiye'den daha öncelikli" yolunda sarfettiği sözlerin, Erdoğan'ın taarruz tercihini değiştirebileceği yorumlarına yol açıyor.
Diğer yandan, Eurocopter konsorsiyumunu temsil eden firmaların bulunduğu ülkelerin savunma bakanlarının yakınlarda, Vecdi Gönül'e mektup yazarak, Türkiye'nin Tiger'ı seçmesi halinde yaptığı cazip önerilerin, Türkiye'yi nasıl etkileyeceği de belirsiz. Fransa'nın, Ermeni soykırımını inkar edenlere bir yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören yasa tasarısı halen gündemdeyken, Ankara'nın zaten pahalı olan Tiger modeline nasıl bakacağı bilinmiyor.
Rusya'nın KA 52 modelinin ise denenmemiş bir sistem olması nedeniyle favoriler arasında yer almadığı belirtiliyor.
Savunma Sanayii kaynakları, katılan modeller üzerinde hem teknik hem de siyasi kaygıların sürmesi nedeniyle 27 Haziran tarihli İcra Komitesi toplantısından taarruz helikopteriyle ilgili bir karar çıkmayabileceğini dile getiriyor.
Amerikan Boeing firması çıkışlı spekülasyonlara göre ise Türkiye, taarruz helikopteri projesini iptal edip, kendi üretimi Apache helikopterlerini satın alac