Ankara Ulus'a ilk neşter vuruldu

Ankara Ulus'a ilk neşter vuruldu

Başkent'in ilk yerleşim yerlerinden Ulus ve civarının yeniden canlandırılıyor

Ankara Ulus'a ilk neşter vuruldu
16px
24px
07.05.2008 14:19
ABONE OLgoogle

Başkent'in ilk yerleşim yerlerinden Ulus ve civarının yeniden canlandırılması ve tarihi dokunun ortaya çıkarılması amacıyla planlanan "Ankara Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı" planı yasallaşarak, proje çalışmalarına başlandı.

Bu kapsamda birinci etap olarak belirlenen Hacı Bayram ve civarında yıkım çalışmalarına başlandığını kaydeden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı planının birinci aşaması olan Hacı Bayram ve çevresi kısmında yapılan acil kamulaştırmaların neticesinde yıkılması gereken yerler yıkılmaya başlandı. Bentderesi Kevgirli Sokağı çevresi ile İsmetpaşa Mahallesi Hükümet Caddesi Hilal Sokak'ta önceden belirlenen ve sahipleriyle anlaşılarak boşaltılan ev ve işyerlerinin yıkılması çalışmaları sürdürülüyor. İnşaatlar ve restorasyon çalışmalarına da inşallah bu sene içerisinde başlanılacak" dedi.

ULUS'TA TARİHE YENİDEN IŞIK TUTULACAK

"Ankara Tarihi Kent Yenileme Alanı" planını "dev bir proje" olarak nitelendiren ve projenin 2 milyon 66 bin metrekarelik (207 hektar) bir alanı kapsadığını kaydeden Başkan Gökçek, Başkent'in simgesi Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Hacı Bayram Camii, Roma Hamamı kalıntıları, İlk Meclis, Ziraat Bankası, Augustus Tapınağı gibi bir çok tarihi mekanı içinde barındıran Ulus'ta, bu plan ve projenin hayata geçirilmesiyle birlikte, tarihe yeniden ışık tutulacağını belirtti.

Ticari, turistik ve kültürel gelişime paralel olarak Ulus'un yeniden restore edilerek düzenlenmesi sonucu bölgenin, tekrar bir cazibe merkezi haline geleceğini kaydeden Başkan Gökçek, "Bölgede yapılan çalışmalarda Hacı Bayram kotunun altında kalan dokular ön planda tutulacak. Yani hiçbir zaman bu dokuya dokunmadan ve sadık kalarak inşaatları gerçekleştireceğiz. Ayrıca bölgede yapacağımız 2 dev tesisin mimari yapıları da hem geleneksel Türk mimarisini simgeleyecek hem de geleneksel Türk tarihi motiflerinin kullanıldığı, görsel zenginliği ön plana çıkarılmış mimari cephelere sahip olacak. Kısacası yapılacak çalışmalarla Ulus'tan baktığınız zaman, Hacı Bayram Camii'ni göreceksiniz" diye konuştu.

İLK ÇALIŞMA HACI BAYRAM VE ÇEVRESİNDE

Ulus ve çevresinin çehresini değiştirecek olan planın, 1923 Ankara sınırlarını kapsayan bir plan olduğunu ve 'acele kamulaştırma' prosedürünü uygulayarak yıkımlara başlanıldığını kaydeden Başkan Gökçek, "Çalışmalar kapsamında, bölgenin dokusunda bulunan tarihi binaları koruyarak, gerekenleri yenileyip, restorasyonlarını yapacağız. Ayrıca, yeni getirilen plan kararlarıyla buraları yeniden imara tabi tutup, karar doğrultusunda tarihi olmayan salaş binaları da tamamen yıkacak ve yerlerine daha modern, tarihe uygun yapılar inşa edeceğiz" dedi.

Çeşitli etapların bulunduğu plandaki birinci etap olan Hacı Bayram ve çevresindeki çalışmaların kapsamına da değinen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, şöyle dedi: "Projenin ilk etabında, Hacı Bayram Camii'nin bulunduğu alan, Keçiören minibüslerinin bulunduğu eski alan, Bentderesi'ndeki Kevgirli sokak, Güvercin Sokak ve aşağıdaki Tabakhane Camii'ne kadar uzanan bölgenin tamamının elden geçirilmesi ve bu bölgedeki özel mülkiyete konu arazileri kamulaştırılarak, bölgenin düzenlenmesi için çalışmalarımıza başladık. Sokak sağlamlaştırması, cephe genişlemeleri, altyapı aktarım çalışmalarımız sürüyor."

HACI BAYRAM GENİŞLETİLİYOR

Kamulaştırmalarının ardından yıkımlara başladıklarını kaydeden Başkan Gökçek, Hacı Bayram ve çevresinde yapılacak olan çalışmalara ilişkin şunları söyledi: "Hacı Bayram'da ilk yapılan birinci bölüm aynen korunarak, 70'li yıllarda ilave edilen ikinci bölüm yıkılacak ve yerine çok daha geniş bir bölüm yapılacak. Cenaze namazları ve türbe ziyaretleri sebebiyle sürekli kalabalık olan Cami avlusunu da yeniden tanzim edeceğiz. Ayrıca bu bahçeyi kışın yağmurdan, yazın sıcaktan koruyacak özel şemsiyelerle kapatmayı düşünüyoruz. Böylece Cami, cemaat açısından da genişleyecek. Yapılacak çalışmalarla da Hacı Bayram Cami ve meydan daha tertipli ve düzenli hale getirilecek. Ayrıca Hacı Bayram'da bulunan ve geçtiğimiz dönemlerde yapılan Roma mimarisi tarzındaki işyerleri yıkılacak, yerine yeni işyerleri yapılıp, oradaki dükkan sahipleri mağdur edilmeden yerlerine yerleşecekler. Çalışmalar kapsamında Cami'nin meydanda bulunan otoparkını da kaldıracağız ve buranın yayalaştırılmasını sağlayacağız."

MUHTEŞEM HAL - TERMİNAL VE OTOPARK BİNASI

Yapılacak çalışmalar kapsamında İsmetpaşa ile Gülbaba Türbesi arasındaki çukur alanda muhteşem bir bina yapmayı planladıklarını ve bununla ilgili yıkımlara da başladıklarını kaydeden Başkan Gökçek, yapılacak terminalin en üst katı ile bir altındaki katın dolmuş durakları olacağını söyledi.

Çok katlı bir şekilde inşa edilecek terminali 'devasa bir terminal' olarak nitelendiren ve içerisindeki katlardan birine, Ulus'taki meyve sebze halinin taşınacağını belirten Başkan Melih Gökçek, terminalin en alt katının da kapalı otopark olarak hizmet vereceğini söyledi. Başkan Gökçek, böylece, Hacı Bayram ve çevresindeki araç trafiğini de bölgeye toplayacaklarını ifade etti.

NOSTALJİK TRAMVAYLAR HİZMET VERECEK

Yayaların, yapılacak olan terminale rahat ulaşabilmesini sağlamak amacıyla da nostaljik bir tramvay yapmayı planladıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Tıpkı İstanbul İstiklal Caddesi'ndeki gibi yapılacak olan bu tramvay, Hükümet Caddesi ve Şehit Keskin Sokak üzerinden, eski Gima ile yapılacak terminal arasında çalışacak" dedi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK: ŞEHİR İÇİNDE 1 KM'LİK TÜNEL

Çalışmalarla birlikte bölgedeki trafiği rahatlatmak amacıyla yeni bir trafik düzenlemesine gidileceğini ve alternatif yol olarak da Hıdırlıktepe'nin altından ilerleyecek 1 kilometre uzunluğunda dev bir tünel yapacaklarını kaydeden Başkan Gökçek, "Bu tünel Türkiye'de şehir içlerinde uygulanan en büyük tünel projesi olacak. Yeni Ulus Tüneli, Dışkapı'daki İmar İskan Blokları'nın bulunduğu yerden girecek ve Altındağ ile Bentderesi Caddesi'nin kesiştiği yerden çıkacak" diye konuştu.

UZUN TELEFERİK HATTI

Sadece birinci etapta bile Ulus'un çehresindeki değişimini tüm vatandaşların görebileceğini kaydeden Başkan Melih Gökçek, çalışmalar kapsamında vatandaşlara hizmet edecek devasa uzunlukta bir teleferik hattı da yapılacağını belirterek, "Bu teleferik hattı Hacı Bayram'ın oraya yapılacak tesisten başlayacak, Hıdırlıktepe'deki baz istasyonlarına gidecek ve oradan da Kale'ye dönerek, Ulus'u yukarıdan izleme imkanı sağlayacak" dedi.

ARKEOLOJİK GEZİ PARKI

Ayrıca, birinci etap bölgesinde bulunan 100'e yakın tescilli eserin, yani camiler, mescitler, türbeler, çeşmeler ve Ankara evi gibi yerlerin korunarak eklenti olan salaş binaların yıkılacağını ve etraflarının seyreltilerek, eserlerin orjinallerine uygun olarak restorasyonunun sağlanacağını kaydeden Başkan Gökçek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bölge bir açık hava müzesi gibi daha nezih, daha nostaljik bir alan halini alacak. Hisar Parkı Caddesi'nin sol tarafı, Kevgirli Sokak ve Bentderesi Caddesi'nin arasında kalan bölgede uygulanacak. Bölgede sadece Tabakhane Camii, Abdulkadir İsfehan Mescidi, Odeon Anfi Tiyatro ve bir de tarihi çeşme ortaya çıkarılacak. Burası arkeolojik bir park haline dönüştürülecek ve kalenin eteğinde ıslah edilmiş muhteşem bir alan oluşturulacak. Arkeolojik Gezi Parkı ile beraber Bentderesi vadisi ve Hıdırlıktepe arasında bir bütünlük sağlanacak. Şu an üstü kapalı olan Bentderesi de açılarak ıslah edilecek. Bölgedeki sokaklar da başta alt yapı ve üst yapıları olmak üzere ıslah edilecek. Buradaki sokaklara da şu anda başladığımız Güvercin Sokak'taki çalışmalarımız örnekleme olacak. Çünkü bu sokakta şu anda ıslah çalışmalarına başladık."

1800 KİŞİLİK KONGRE MERKEZİ VE ÇOK AMAÇLI SALONLAR

Başkent'i kongre merkezi yapma' hedeflerine paralel olarak, bölgede 1300 kişilik dev bir kongre merkezi yapımı için yıkımların son aşamaya geldiğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Eski Semt Hali'nin karşısında Kevgir Sokak'ın solundaki 18 bin metrekarelik alana yapılacak Ulus Kongre ve Kültür Merkezi'nde 1300 ve 350 kişilik iki adet kongre merkezi, 60'ar kişilik iki adet toplantı salonu ve 1 adet sergi salonunu içinde barındıran dev bir yapı inşa ediyoruz. Şu anda orada bulunan dükkânlarla kamulaştırma çalışmalarını tamamlamak üzereyiz ve yıkımlara başladık. Buradaki esnafa da eski semt halinin olduğu yeri düzenleyerek, 70 dükkânlık bir alan yaptık. Diledikleri takdirde orada işlerine devam edebilecekler. Yıkımların tamamlanmasının ardından da bölgede hemen çalışmalara başlayacağız."

Bütün bu çalışmaların hepsine eş zamanlı olarak başladıklarını, yıkımların da gerçekleştirildiğini ifade eden Başkan Melih Gökçek, "Bu birinci etap, mülkiyet olarak 146 bin metrekare alanı kapsayacak" dedi. Yapılacak çalışmalarla Ulus'un çehresinin değişeceğini de belirten Başkan Melih Gökçek, birinci etap çalışmalarını sene sonuna kadar bitirmeyi planladıklarını kaydetti. Başkan Gökçek, "Ankara Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Planı yaklaşık 5-6 yıllık bir proje. Onun için bu yıl itibariyle başladık ve devam edeceğiz" diye konuştu.

ANKARA TARİHİ

Ankara, tarihine dönüp bakıldığında neredeyse kurulduğu 3000 yıl öncesinden bugüne dönemin uygarlıklarının en önemli merkezlerinden biri olmuş, kurucularına ilişkin rivayetlerde tarihçileri ikiye bölmüş. Ankara'yı ünlü bir baba oğul arasında kime mal edeceklerini şaşıran uzmanlardan bazılarına göre, Ankara'nın kurucusu Frig Kralı Gordios'tur. Diğer bir rivayete göre de oğlu Midas'tır. Hititler döneminde bir askeri garnizon olarak kullanılan Ankara'ya, sonraları Frigyalılar egemen olur ve kenti kuran da bunlar sayılır.

M.Ö. 333 yılında Büyük İskender kenti, Makedon-Helen egemenliğine sokar. Gordion'un ünlü ve efsanevi kördüğümünü çözemeyince kılıcıyla kesen İskender'in, yörede bir süre kaldığı bilinir. Ankara Kalesi de bu dönemde Anadolu'ya gelen Galatlar tarafından yapılır. Şehre Galatlar; "Durduran, yol kesen" anlamına gelen Ankyra adını verirler. M.Ö. 189 yılında Romalı Komutan Vulso, Galatlar'ı yenerek Ankara'yı Roma egemenliğine alır. Ankara'yı uzun yıllar egemenlikleri altında tutan Romalılar, kente önemli yatırımlar yapar. Bugün Ankara'da, Roma döneminden kalma hamam, tapınak, sur, agora, hipodrom, sütun, tiyatro gibi çok sayıda eser bulunmaktadır.

Tarihi kent merkezi Ulus, tüm bu sözü edilen uygarlıkların odak noktası olmuş ve Ankara tarihinin tüm izlerini üzerinde taşımış bir bölgedir. Fakat Cumhuriyet dönemi Ankara'sının değişen kent merkezi ve Yenişehir'le başlayan Kale eteklerinden uzaklaşma süreci, yıllar içinde Ulus'un unutulan bölge olmasına neden olmuştur. Tarihin her döneminin dokularını neredeyse her köşe başında taşıyan Ulus, bugün Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı proje ile geçmişteki önemine yeniden kavuşuyor. Tarih yeniden Ankara'nın her köşesinden kimliğini yakalıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde