Amazon, ChatGPT’ye rakip yapay zekâ robotu 'Cedric'i şirket içi kullanıma açtı
Amazon, OpenAI’nin ChatGPT’sine alternatif olarak geliştirdiği ve “Cedric” adını verdiği yeni bir yapay zekâ sohbet robotunu şirket içi kullanım için piyasaya sürdü.
Business Insider’ın elde ettiği şirket içi belgeye göre Cedric, çalışanların soru sorma, belge özetleme ve beyin fırtınası yapma gibi görevlerde yardımcı olabilecek “genel amaçlı bir yapay zekâ sohbet robotu” olarak tanımlanıyor. Bu araç, Amazon çalışanlarının üretkenliğini ve iş memnuniyetini artırmayı hedefliyor.
Midas'ta yer alan habere göre Amazon, güvenlik endişeleri nedeniyle ChatGPT gibi üçüncü taraf yapay zekâ araçlarını kullanma konusunda temkinli davranıyor. Şirket, bu yılın başlarında harici yapay zekâ araçlarının iş amaçlı kullanımını yasaklayan kuralları resmileştirmişti. Cedric, Amazon’un güvenli bir alternatif sunma çabasının bir parçası.
YÜKSEK GİZLİLİK GEREKTİREN VERİLERİ GÜVENLİ ŞEKİLDE İŞLEYEBİLİYOR
Şirket içi belgeye göre Cedric, Amazon’un Bedrock yapay zekâ platformu ve Anthropic’in Claude büyük dil modeli kullanılarak geliştirildi. Yüksek gizlilik gerektiren verileri güvenli bir şekilde işlemek üzere tasarlanan Cedric’in sohbet geçmişi şifreli bir veritabanında saklanıyor.
Amazon çalışanları, Cedric’i not oluşturma, toplantı notlarını e-postalara dönüştürme ve yeni fikirler üretme için kullanmaya teşvik ediliyor. Ancak kod üretimi için çalışanların Cedric yerine Amazon Q’yu kullanmaları gerekiyor.
AMAZON'UN YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARININ BİR AŞAMASI
Amazon’un Cedric’i tanıtması, şirketin yapay zekâ yeteneklerini dahili olarak geliştirme çabalarının bir devamı niteliğinde. Bu yılın başlarında Amazon’un OpenAI’nin ChatGPT’si ile rekabet etmek üzere Metis kod adlı yeni bir yapay zekâ sohbet robotu üzerinde çalıştığı bildirilmişti.
Ayrıca Amazon, finans operasyonlarını iyileştirmek için de yapay zekâdan yararlanıyor. Şirket, karmaşık analizlerde yardımcı olmak için finans ekiplerine üretici yapay zekâyı entegre etti.
Daha önce CEO Andy Jassy de üretici yapay zekâ asistanı Amazon Q’nun önemli miktarda çalışma saatinden tasarruf sağladığını vurgulamıştı. Jassy, Amazon Q’nun verimliliğinin “4.500 geliştirici-yıllık çalışmaya” eşdeğer olduğunu belirterek bunu “oyunun kurallarını değiştiren” bir gelişme olarak nitelendirmişti.
patronlardunyasi.com