Altın Türk'ü zengin etti
Dünyada yastık altında en fazla altın bulunan ülkenin Türkiye olduğunu ve bu yüzden son beş yılda altın fiyatlarının 270 dolardan 680 dolara kadar yükselmesinin en çok Türk insanına yaradı.

Dünyada yastık altında en fazla altın bulunan ülkenin Türkiye olduğunu ve bu yüzden son beş yılda altın fiyatlarının 270 dolardan 680 dolara kadar yükselmesinin en çok Türk insanına yaradığını söyleyen İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç, "Her Türk ailesinin son beş yılda varlıkları ortalama 3 bin 500 dolar arttı" dedi.
Halaç bu 3 bin 500 dolarlık artışın nedenini şöyle özetledi: "Türkiye'de yastık altında dünya altın konseyine göre 5 bin ton, İstanbul Altın Borsası'na göre ise 7 bin ton altın var. Buna göre ortalama bir Türk ailesinde 300 gram altın olduğu tahmin ediliyor. Son dört yıldaki yükselişle Türk ailesinin varlığı ortalama 3 bin 500 dolar artmış oldu. Yani altındaki artış dünyada en çok Türk milletine yaradı. Çünkü Türkiye dünyada vatandaşında bu kadar altın olan ender ülkelerden biri. Bilinen bir şey var. İstanbul Altın Borsası açıldığından bu yana yani son 10 yıldır Türkiye'ye gelen ve kalan altın miktarı 2 bin ton. Büyüklük açısından bakarsak 7 bin ton altın 140 milyar dolar demek."
Yaklaşık 2.5 yıl önce gram altın satışını başlatan Ömer Halaç bu süreçte yıllık satış tutarlarının 500 ile 1000 kilo arasına ulaştığını söylüyor. Ancak altın fiyatlarındaki tırmanış nedeniyle son dört ayda talepte de ciddi artış olduğunu belirten Halaç, bu yıl fiyatlardaki artışın sürmesi halinde satışların yüzde 50 hatta yüzde 100 artabileceğini belirtiyor.
Bakır ve gümüşe göre altın fiyatındaki artışın düşük bile kaldığını öne süren Halaç, "Altın fiyatları gümüş kadar artsaydı bugün fiyatı 750 dolarlara çıkması lazımdı" diye konuştu.
ABD'ye gram altın sattı
Yalnız yurtiçinde değil yurtdışında da gram altın satışı yaptıklarını vurgulayan Ömer Halaç şöyle konuştu: "Yurtdışına da gram altın satışı yapıyoruz. İlk defa Hollanda'dan bir üniversite öğrencisi e-mail ile gram altın satıp iyi para kazandı. Şimdi ABD, İngiltere İskoçya öne çıkan ülkeler. Yurtdışında genelde e-bay diye çok ünlü bir alışveriş sitesinde ve magazalarda gram altın satışı yapılıyor."
Altının başkenti İstanbul
Yurtdışından bazı müşterileri Türkiye'ye geldiğinde onlara "Bizim gram altınların üzerinde Türkçe 'İstanbul Altın Rafinerisi' yazıyor isterseniz daha global marka yaratabiliriz" dediklerini anlatan Halaç şu bilgileri verdi: "Ancak yabancılar buna karşı çıktı. 'Türkiye ve İstanbul'u altında bir marka sakın yapmayın' dediler. Nasıl modanın başkenti Paris, Milano ise altın deyince de önce İstanbul sonra İtalya'da arezzo geliyor. İnsanlar taklitten hoşlanmıyor kendi kimliğini ortaya koyarsan çok daha başarılı oluyorsun."
Yurtdışında genelde bir gramlık altın sattıklarını belirten Halaç fiyatlardaki hızlı çıkış nedeniyle Türkiye'de son dönemde talebin 50-100 gram altında yoğunlaştığını söyledi. Türk insanının 5-10 gramı hediye, 50-100 gramı ise tasarruf için aldığını vurgulayan Halaç'a göre, Türk insanı altını artık tasarruf aracı olarak görüyor.
Konut altın sattırdı
Türkiye'de tasarrufların genelde ev almak için bozulduğunu da söyleyen Halaç, özellikle konuta son bir yılda oluşan yoğun talep nedeniyle altın bozdurumlarının arttığını vurguladı.
Altının 270 dolardan başladığı çıkışını sürdürdüğünü, ancak artık daha sınırlı yükseliş olacağını söyleyen Halaç, yatırımcıları uyararak, "Evet, 2008 sonunda altının 800 dolarlara çıkması bekleniyor. Ancak altında yüzde 150 kazanma dönemi bitmiştir" dedi.
Neden yükseliyor?
Uluslararası borsalarda yükselişini sürdüren ve dün onsu 684.1 dolarla yeni bir rekor kıran altının hızı kesilecek gibi görünmüyor. Ömer Halaç, altının 2001'den başlayan yükseliş öyküsünü ve Merc