Dolar
41,0457
0,01%
Euro
47,6022
-0,43%
Sterlin
55,2026
-0,27%
Bitcoin
4.575.000
0,16%
BİST-100
11.437,16
-0,80%
Gram Altın
4.461,346
-0,37%
Gümüş
38,17
-1,17%
Faiz
44,25
-0,56%

Alman sanayi devi Deutz, Türkiye’deki 60 yıllık iş ortağı Çatalkaya Makina'yı satın alıyor

Motorun mucidi olan Alman sanayi devi Deutz, 60 yıllık Türkiye’deki iş ortağını satın alıyor. Daimler, Benz, Maybach, Bosch, Bugatti gibi dünya otomotiv sanayisinin en önemli isimleri Deutz’un fabrikalarında yetişti.

27.08.2025 06:02Güncelleme: 27.08.2025 07:04
Haberi paylaşın
Alman sanayi devi Deutz, Türkiye’deki 60 yıllık iş ortağı Çatalkaya Makina'yı satın alıyor
16px
32px

Kerim ÜLKER

Alman sanayisinin en önemli markalarından biri Deutz. Hatta Sanayi Devrimi’ni başlatan şirket. İçten yanmalı motorun mucidi olan Nicolaus Otto ve ortağı Eugen Langen tarafından 1864 yılında kuruldu.

Otto olmasaydı, günümüzde kullandığımız araçların yapımı geç bir dönemde başlayacaktı. Onun kurduğu Deutz, otomobilin babalarının da çalıştığı fabrikaydı. Biçerdöver, traktör, sonrasında da kamyon ve otobüs üreten Deutz’un fabrikası bir okuldu.

Mercedes markasının üreticisi olan Daimler-Benz firmasının kurucuları Gottlieb Daimler ile Carl Benz, ilk uçak motoru üreticisi ve lüks otomobil markası Maybach’ın kurucusu Wilhelm Maybach, motora verimlilik katan Prosper L’Oranfe, lüks spor otomobil markası Bugattt’nin kurucu Ettore Bugatti, otomotiv teknolojisi ve parçaları üreticisi Bocsh’un kurucusu Robert Bosch… Dünyanın en önemli sanayi markalarının kurucuları, gençlik dönemlerinde mühendis olarak Deutz’un fabrikalarında çalıştı.

60 YILLIK İŞ ORTAKLIĞI VAR

Uzun süredir Türkiye’de bulunan Alman motor sanayi devi Deutz, önemli bir satın almaya imza atıyor. Türkiye'deki iş ortağı, 60 yıllım Çatalkaya Makina'yı satın almaya hazırlanıyor. Anlaşma tamamlanırsa Deutz,  Türkiye’deki iş ortağı 60 yıllık firma Çatalkaya Makina'nın tek sahibi olacak. Alman devi yoluna kendi başına devam edecek.

patronlardunyasi.com