Dolar
38,4316
0,04%
Euro
43,6607
-0,20%
Sterlin
51,1879
0,00%
Bitcoin
3.629.899
1,58%
BİST-100
9.432,55
-0,61%
Gram Altın
4.101,409
-0,83%
Gümüş
33,14
-1,39%
Faiz
48,44
0,00%

Ali Koç, hisse satışları için ne dedi?

Türkiye'nin en zengin iki adamı niye hisse satıyor? Paraya mı ihtiyaçları var? Yoksa..

13.12.2009 09:25
Haberi paylaşın
Ali Koç, hisse satışları için ne dedi?
16px
32px

Meliha Okur'un röportajı

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, hisse satışının iş planlarıyla ilgisi olmadığını, kişisel bir yatırımcı kararı olduğunu belirtti. Koç, birçok şirkette kuşaklar ilerledikçe çöküntü yaşanırken, Koç Ailesi'nde uyum mesajı verdi

Zenginin parası züğürdün çenesini yoruyor. Bizimki de o misal! Koç Holding'in iki yönetim kurulu üyesi Ömer ve Ali Koç hisse satıyor. Haber yetti, borsacılar ve gazeteciler heyecanlandı. Öyle ya, Türkiye'nin en zengin iki adamı niye hisse satıyor? Nakit paraya mı ihtiyaçları var? Yoksa aile içinde bir sorun mu yaşanıyor? Ömer Koç, sanata yatırım için hisse sattığını söylüyor. "Dedem Vehbi Koç, yaşasaydı, böyle bir satışa izin vermezdi" diyor. Baba Rahmi Koç ise susuyor. Peki, Ali Koç niye hisse satıyor? Koç'a sorduk, yanıtları dikkatinize sunuyoruz.

YORUMLAR ŞAŞIRTICI 

 Ömer Koç, sanata yatırım yapıyor. O yüzden hisse sattığını söylüyor. Siz de hisse satıyorsunuz, niye?

Açıkçası bu konu etrafında yaratılan merak ve yorumlara şaşırıyorum. Hisse satış kararı tamamen şahsıma ait bir kısım hisseler ile ilgili yatırımcı kararıdır... Grup şirketlerimizin ve Koç Holding hisselerinin önemli bir kısmı halka açıktır. Şeffaflıkla paylaşılan hissedarlık yapıları incelendiğinde, "Muhtemelen satacağımı" beyan ettiğim hisselerin, sahip olduğum hisselerin sadece bir kısmı olduğu anlaşılacaktır. Aslına bakarsanız Ömer Bey'in ve benim hisse satışlarımızın tümünün gerçekleştiğini varsaydığınızda, Koç Holding'in halka açıklık değeri de normalde yatırımcılarımızın da arzulayacağı doğrultuda yüzde 20'nin üzerine çıkıyor. Bu durum yurtdışı endekslerdeki payımızın artması açısından da artı bir katkı sağlıyor. Dolayısıyla hissedar değeri yaratma konusunda olumlu bir sonuç doğurabileceğini de düşünüyorum.

 Sabancı Holding'in üçüncü kuşağı yavaş yavaş hisse satmaya başladığında, kimse, çorap söküğü gibi satış dalgasının geleceğini tahmin etmiyordu. Sermaye piyasası hala Sabancı Holding'in yolculuğunu anlamaya çalışıyor. Koç Holding'te de kuşak değişiminde bir sıkıntı yaşanabilir mi?

İki holding arasında benzerlikler aramanın doğru olmadığını düşünüyorum. Her vakanın kendi içinde ayrı bir hikayesi var! Belirttiğim gibi, bu tümüyle kişisel yatırımcı kararı. Bu satış kararının daha sonra ilişkilendirileceği herhangi bir sıkıntı, uyumsuzluk vb. hiçbir gelişme olmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

Biz, Koç Ailesi olarak aile şirketlerinin devamlılığı konusunda uluslararası en iyi örnekleri inceledik. "Seleflik, karar verme, kâr dağıtımı tek seslilik" gibi konularda işleyişi tanımladık... Kurumsallaşma sürecinde önemli aşamalar kaydettik. Profesyonel yöneticilerimiz işleri yönetiyor. Dışarıdan atananların da olduğu yönetim kurulumuz var. Bugün çok şükür üçüncü kuşak işbaşında ve süreçlerimizin işlediğini görüyoruz. Dünyada birçok aile şirketinde kuşaklar ilerledikçe duraklama ve çöküntüler gözlenirken biz, aksine, hızla büyümeye, toplum ve müşterilerimiz için artan şekilde değer yaratmaya ve büyük uyum içinde sürdürülebilir kârlılığa odaklanmaya devam ediyoruz.

Fırsatları değerlendiriyoruz

 Analistler, 2010'da Koç Holding'te değişim ve revizyon bekliyor. Özellikle kriz yüzünden ertelenen iştirak satışlarının gelecek yıl devam edeceğini düşünülüyor. Acaba aile içindeki hisse satışları bu revizyonun bir ön koşulu olabilir mi?

Kendime ait hisselerin bir kısmının satışı ile iş planlarımızın hiçbir ilgisi yoktur. Koç Holding olarak odaklanma çerçevesinde yeniden yapılanma çalışmalarımıza başlayıp, önemli ölçüde tamamladığımızda henüz küresel kriz konuşulmuyordu.

Sonyıllarda yaptığımız bu yeniden yapılandırmanın olumlu sonuçlarını yaşadığımız kriz esnasında çok net olarak gördük. İş planlarımız stratejik olarak ve uzun vadeli bir plan çerçevesinde yapılıyor. Portföyümüzdeki yeniden yapılandırmanın çok önemli bir kısmı halihazırda sonuçlandı, Ancak elbette gerek yerel, gerekse yurtdışı piyasalardaki olasılıkları ve fırsatları sürekli olarak değerlendiriyoruz.

Koç Ailesi'ndeki hisse satışları

* 26 Kasım 2009: Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, holdingte sahibi olduğu 24.15 milyon adet hissenin satışı için Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) başvurdu. Söz konusu hisseler Koç Holding'in yüzde 1'ine denk geliyor.

* 9 Kasım 2009: Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, Arçelik'teki 6.2 milyon adet hissesini 26 milyon lira bedelle borsada satarak şirketteki payını sıfırladı.

* 5 Kasım 2009: Koç Holding Başkanvekili Ömer Koç, holdingteki hisselerinin 24.4 milyon adedini 92.8 milyon lira bedelle sattı. Satış sonrası Ömer Koç'un şirketteki payı yüzde 2.79'dan 1.79'a geriledi.

Sabancı Ailesi'ndeki hisse satışları

* 9 Aralık 2009: Şevket Sabancı, Hacı Ömer Sabancı Holding'teki 500 bin adet hissesini 2.8 milyon liraya sattı. Satışın ardından Şevket Sabancı'nın holdingteki hisse oranı yüzde 4.97'e geriledi.

* 7 Ekim 2009: Emine Kamışlı, 700 bin adet Sabancı Holding hissesini hisse başına 5.75 TL'den, toplam 4 milyon 25 bin liraya sattı. Bu satışın ardından Emine Kamışlı'nın Sabancı Holding'teki payı yüzde 2,947'den 2,910'a indi.

* 12 Şubat 2009: Sabancı Ailesi'nin dokuz ferdi; Emine Kamışlı, Ali İsmail Sabancı, Can Köseoğlu, Kazım Köseoğlu, Şevket Sabancı, Zerrin Sabancı, Demet Çetindoğan, Ömer Sabancı ve Özcan Sabancı Akbank'ta sermayenin yüzde 8,37'sini, Sabancı Holding'de ise sermayenin yüzde 15,8'ini temsil eden hisselerin 10-20 yıllık bir sürede satışı için Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) başvurdu.

Sabah

benzer haberler
Borusan Tedarik için CEVA Logistics ile hisse devir sözleşmesi imzalandı
Borusan Tedarik için CEVA Logistics ile hisse devir sözleşmesi imzalandı