Ali Babacan'ın G7 izlenimleri
Küresel ekonomik gelişmelerin izlenmesi ile uluslararası işbirliğının arttırılmasına yönelik faaliyet gösteren G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısına katılan Devlet Bakanı Babacan, " Dünya artık Türkiye’ye farklı bakıyor’.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan' 3 ekikmden sonra dünyanın artık Türkiye'ye farklı bir pencereden baktıklarını söyledi. Küresel ekonomik gelişmelerin izlenmesi ile uluslararası işbirliğının arttırılmasına yönelik faaliyet gösteren G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının 7. Toplantısı Çin'de bugün sona erdi.
Pekin'in yakınındaki Hebei eyaletinin Şianghi ilçesindeki Grand Epoch City'de dün başlayan ve yarın zirvede Türkiye'yı Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Şüreyya Serdengeçtı temsil etti.
Zirvede sonuç bildirgesinin yayınlanmasının ardından Babacan, Türk basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Babacan toplantı sırasında edindiği izlenimleri aktarırken, toplantıya katılan hemen herkesin 3 ekim sürecini çok yakından takip ettiğini ve Türkiye'nin başarılı geçirdiği bu süreçten dolayı içten ve samimi bir çok tebrik aldıklarını ifade etti. Babacan," 3 Ekim sadece Türkiye ve Avrupa Birliği için değil, tüm dünya için bir tarihi dönüm noktası oldu. Türkiye'ye artık farklı bir pencereden, farklı bir perspektiften bakılıyor." derken' Türkiye'nın algılanmasında çok ciddi değişiklik olduğunu belirtti.
"Bunu 3 ekimden 2 hafta sonra müsahade etmek gerçekten çok sevindirici." diyen Babacan, bunun olumlu suçlarını mutlaka alacaklarını söyledi. Babacan bunun Türkiye'nin katedeceği aşamalar açısından çok önemli bir başlangıç olduğunu ifade ederek, hayırlı olsun dileğinde bulundu.
KUŞ GRİBİ TÜRKİYE'NIN İHRACAT TABLOSUNU ETKİLEMEZ
Bakan Babacan, Türkiye'de görülen kuş gribinin ekonomi üzerindeki etkisi ile ilgili olarak işe, bunun Türkiye'nin ihracat tablosunu etkilemeyeceğini kaydetti. " Kuş gribinin etkilediği ürünler toplam ihracatımızın binde birinden daha az bir rakam teşkil ediyor. O yüzden ihracat tablomuzda olumsuz bir gelişme olmayacaktir." diye konuşan Babacan, bazı temel konulara dikkat edildikten sonra bu tür ürünlerin tüketilmesinde herhangi bir sakınca olmayacağını dile getirdi.
TARIM EN ZOR KONU
Bakan Babacan, AB süreci ile ilgili bir soruya da' Tarım belki bu taramalar arasında en uzun sürecek olani." dedi. Babacan' tarımın taramasına bu yıl içinde başlanacağını ve bunun iki hafta süreceğini hatırlattı. Türkiye'nin global ekonomiye bakış açısı ve bundan nasıl etkilendiği ve bu konudaki görüşlerini dile getirdiklerini anlatan Babacan, görüşdükleri konuları ise söyle özetledi: Dünyadaki genel ekonomik durum ve kalkınma ile ilgili konular, Dünya Banksia ve Uluslararası Para Fonu (IMF)'nin stratejik olarak tekrar gözden geçirilmesi, gerekiyorsa görev tanımlarının tekrar yapılması, ülkelerin temsili ve söz haklarının yeni duruma göre tekrar düzenlenmesi gibi konular, bin yılın kalkınma hedefleri' dünyadaki demografik gelişmeler' nüfus hareketleri, göç, sürdürülebilir büyüme için ınavasyonun önemi.
G20, DÜNYA TİCARETİNİN YÜZDE 80'İNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
7 yıl önce başlayan G20 toplantılarına Türkiye'nin 4. kez katıldığını hatırlatan Babacan, dünya toplam Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 90'ini temsil eden ve dünya ticaretinin yüzde 80'ini gerçekleştire gelişmiş 7 ve gelişmekte olan 13 ülke temsilcileriyle dünya ekonomisini değerlendirme imkanı bulduklarını belirtti. Bakan Babacan, toplantı sırasında Amerikan Hazine Bakanı, Çin Ekonomi ve Maliye Bakanı, Alman Ekonomi Bakanı Yardımcısı ve IMF İcra Direktörleri heyeti başkanı ile ikili görüşmeler yaptı.
Zanzibar’ı yalnızca bir ada olarak düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hint Okyanusu'nun doğu ve Orta Afrika kıyılarındaki Zanzibar, ekonomik ve kültürel bir birleşimin de sembolü. Zanzibar sadece palmiye ağaçlarının gölgesinde uzanılacak bir yer değil. Burası, Afrika’ya daha “yumuşak” bir giriş yapmak isteyen Türk yatırımcılar için önemli bir eşik olabilir. Güvenli, kültürel olarak misafirperver, altyapı açısından gelişme aşamasında ve hâlâ doygunluk noktasına gelmemiş durumda. Büyük bir dönüşüm içindeki Zanzibar'ın hemen hemen her yerinde bir Türk dokunuşu görmek mümkün. Yol projelerinde yer alan şirketlerimizin yanı sıra, yeni Zanzibar Havalimanı’nın inşaatında da Türk mühendisliği imzası var. Üstelik havalimanındaki tüm dijital ekranların yönetimi Koç Sistem tarafından sağlanıyor. Dubai ve Kuzey Emirlikleri Türk İş Konseyi Başkanı Kanat Kutluk, Türkiye'den binlerce kilometre uzaktaki Zanzibar izlenimlerini, iş dünyasına yönelik fırsatları Patronlar Dünyası okurları için kaleme aldı.
#ZanzibarYıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve pladis Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, bu haftaki blog yazısında Nicole Kobie’nin “The Long History of the Future” (Geleceğin Uzun Tarihi) kitabından yola çıkarak teknoloji dünyasının vadettiği “gelecek”le hâlâ neden yüzleşemediğimizi sorguladı. Ülker, teknolojik gelişmelerin toplumsal kabul, etik değerler ve insan psikolojisiyle iç içe geçtiğini belirterek, “Geleceğin görüntüsü sürekli bulanıklaşıyor, vaatler daha karmaşık hale geliyor, kaygılanıyoruz” ifadeleriyle yazısına başladı.