Dolar
36,6281
0,27%
Euro
39,9861
0,62%
Sterlin
47,5996
0,38%
Bitcoin
3.089.494
1,32%
BİST-100
10.862,14
0,20%
Gram Altın
3.530,078
0,70%
Gümüş
33,8
0,05%
Faiz
39,59
0,56%

Aksoy'a 2007'ye kadar süre

TMSF'DEN EROL AKSOY'A UYARI: CİNE 5'İ 2007'YE KADAR SATMAK ZORUNDA. YOKSA...

16.08.2006 15:52Güncelleme: 01.11.2023 03:37
Haberi paylaşın
Aksoy'a 2007'ye kadar süre
16px
32px

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün Habertürk'de canlı yayında soruları yanıtladı. İşte Ertürk'ün gündeme ilişkin açıklamaları...

A.Ertürk- Medyadan çıkma isteğimiz vardı. Ali Sefa Özmen'e biz satış yaptık. Ali Bey Alaeddin Kaya ile ortak olmuş. Şimdi bu ortaklık bozulmuş. Bizim bunula bir ilgimizyok. Bu konuda bir kısıtlama yok. Star Gazetesi'ni alanlar vadeli ödemeyi tercih ettiler. Yüzde 25'ini peşin olarak alık. Kalan rakam için de teminat mektubu aldık. Bu nedenle alıcı bizi ilgilendirmiyor.

SORU Star Gazetesi medyada çok konuşuluyor. Sanırım Star'dan yeterli bir tahsilat yapılmadı. Bir de sahiplik tartışması var. Siz Star'ı kime sattınız?

Başlangıçta tehditleri ciddi olarak hissediyorduk. Ama şu anda belki de biz alıştık, belki de onlar alıştı. Biz tedbirlerimizi alıyoruz.

Biz Uzanlarla diyalogumuzu hep koruduk. Bizim kurum olarak kimseye kaşı hiç bir husumetimiz yok.Bizim satışları yüksek değerlerle gerçekleştirdik. Uzan'ın malını satarken çok çaba gösterdik. Bu onlardada bir sempati oluşturmuştur. Bu, önyargıları belki siler. Biz tahsilatı yaptık ve paraları gerekli yerlere aktardık. Burda ayrı bir yargı süreci başlayacak. Bu yakınlaşmalar davayı etkilemez. Halen davalar sürüyor.

Hangi banka sahibinin nerede parası olduğunu bilsem gidip el koyarım. Şirketlere yatırım yapmışlar ama yönetememişler. Yüzlerce dava 17 ülkede sürüyor. Bu paraların izini sürüyoruz. Denetim şirketlerini mahkemeyi verdik

A.Ertürk Tahsilat konusunda biz başarılıyız. Yaklaşık 12 milyar dolarlık tahsilat yaptık. Biz 2.5 yılda 10 milyar dolar civarında tahsilat yaptık. Hazineye 3.9 milyar, maliyeye 2.8 milyar dolar kaynak aktardık. Hazineye ayrıca 1 milyar 95 milyon d6olar kaynak aktardık. Bu da Telsim'den doğan borç. Yani biz 8 milyar dolar kaynak aktarmışız. Bu tahsilatları yapmak kolay olmadı. Bunları hukuki ve hukuk dışı tehditleri göze alarak bunları yaptık.

SORU- Ne oldu da Uzanlarla bu kadar yakın oldunuz? Kim sizi tehdit etti?

A.Ertürk- Biz Robin Hood rolünü kendimize yakıştırıyoruz.

A.Ertürk- Yatırımcının da hakları var. Biz gerekli suç duyurularında bulunacağız. Bizim için geç değil ama toplum için geç. Denetleme yetkileri iptal edilen şirketler başka şirketler kurup bu oyunu devam ettirmişler. Biz bu oyunu bozmak istiyoruz.

SORU- Yatırımcının hissedarı olduğu şirket hisselerini başkasına veriyor. Burda yatırımcı birşey yapamız mı?

A.Ertürk Küçük yatırımcıyı koruyacak daha sıkı mekanizmaların olması lazım. Ama doğrudan fono devredilen bankalardan doğan mağduriyetler de var. Artı değer gösteren bir bankanın kısa sürede fono devredilmesinin de sorumluları olmalı. Yani yatırımcıyı yanıltıcı hareketler var. Biz suç duyurusu için kararı aldık.

SORU Yatırımcıyı Koruma Fon'u var. Bu fon devreye sokulamaz mı?

Geçmişteki kurumların yarattığı problemlerin tümünü TMSF çözemez. Bunu bizden beklemek yaptıklarımıza haksızlıktır. Önemli bir kesim Sabah Yayıncılığın hissesinden dolayı mağdurdur.

A.Ertürk Sabah Gazetesinin isim hakkı bir varlık. Bu varlığın isim hakkı ne kadardır? Bu konular ayrı. Sabah Yayıncılığın Fona 23 milyon dolar borcu var. Zaten bu isim hakkına rağmen Sabah Yayıncılık eksidedir. Bir artı değeri yoktur. Biz takip sürecini başlattığımızda bu grubun muaazzam borcu vardı. Küçük yatırımcının da b