Akbank'ı dava ettiler, kazandılar
1000 kişinin işine son veren Akbank, şimdi de işe iade davalarıyla uğraşıyor.

Akbank'ın Kasım 2008'de işine son verdiği 1000 çalışanından 110'u işe iade davasını kazandı. Banka kararı Yargıtay'a götürdü, ancak 23 kişinin işe iadesi, tazminat artışıyla birlikte onaylandı
Türkiye'nin krizden en az etkilendiği ve sağlam durduğu söylenen sektörü olan bankacılıkta 1000 kişinin işine son veren Akbank, şimdi işe iade davalarıyla uğraşıyor.
Emekliliğine kısa süre kalmış olan ve yeni açılacak şubeler için aldığı çalışanlarla yollarını ayıran Akbank'ta, örgütlü Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BANKSİS), 110 sendikalı için açtığı işe iade davasını kazandı. Akbank ise yerel mahkemenin verdiği kararı Yargıtay'a taşıdı.
Yargıtay'dan ise 23 kişi için ilk sonuç bu hafta geldi ve bu kişilerin işe iade kararı onaylandı. Yargıtay ayrıca, yerel mahkemenin verdiği 4+4 tazminat kararını ise 4+5 olarak düzeltti.
BANKSİS Genel Sekreteri Abdülkadir Ulutaş, 1000 kişinin 400'ünün sendikalı olduğu ve bunların sadece 110'u için işe iade davası açtıklarını söyledi. Bireysel davaların da açıldığını aktaran Ulutaş, İstanbul'daki farklı beş iş mahkemesine açtıkları davaları kazandıklarını kaydetti.
Ulutaş, mahkemenin haksız fesih nedeniyle işe iade kararı verdiğini ifade etti. Akbank'ın, yerel mahkemenin kararına itiraz ederek Yargıtay'a götürdüğünü belirten Ulutaş, "İlk sonuç geldi ve Yargıtay 23 kişi için işe iade kararını onayladı.
Yargıtay ayrıca yerel mahkemenin verdiği 4+4 tazminat kararını da 4+5 olarak değiştirdi. Bu kararın ardından sekiz iş günü içinde 23 kişi Akbank'a başvurdu ve şimdi işverenin vereceği yanıtı bekliyor" dedi.
İşe başlatmadan yana değil
Ulutaş, işten çıkarılanların maaşının 1000 ile 2500 TL aralığında olduğuna işaret ederek, 1500 lira aylık alan bir kişinin, çıkarıldığı süre boyunca verilen iki ikramiye de dahil 11 maaş alacağı olduğunu söyledi. Ulutaş, kaba bir hesaplamayla bankanın 1500 lira maaş alan kişiye 16 bin 500 lira tazminat ödemesi gerektiğini dile getirdi.
"Yargıtay diğer davaları da peyderpey onaylayacaktır" diyen Ulutaş, bugüne kadar bu tür davalarda bankaların çıkardıkları çalışanlarını tekrar işe almaktan yana olmadığını ve tazminat ödediğini söyledi.
EKONOMİK KRİZ İŞÇİ ÇIKARMA BAHANESİ OLAMAZ
Ekonomik kriz nedeniyle işten çıkarmalara yargıdan bir fren daha geldi. Yargıtay, satışları azalmasına rağmen kârlılığını arttıran bir işletmenin 'iş daralması ve ekonomik gerekçelerle' çıkardığı işçinin işe iadesine karar vermesinin ardından, Bursa 2'inci İş Mahkemesi de, Oyak Renault Bursa Fabrikası'nın kâr ettiği halde kriz bahanesiyle işçi çıkarmasını haksız buldu.
Mahkemenin atadığı bilirkişi, kriz gerekçesiyle 150 kişinin işten çıkarıldığı dönemde fabrikanın kâr ettiğini belirleyince, 23 işçi işe dönüş davasını kazandı. Renault kararı temyiz için Yargıtay'a götürdü. Yargıtay'ın ise 'kriz işten çıkarma bahanesi değil' kararının bu dava için de emsal olması bekleniyor.
İşe iade davası açan işçiler, bilirkişinin fabrikanın işçi çıkardığı dönemde zarar değil kâr ettiğinin resmen belirlendiğini söyledi.
Oyak Renault'da 18 yıl çalıştıktan sonra kriz dolayısıyla işten çıkarılan Maksut Kırgöz, gruplar halinde işten çıkarıldıklarını ifade ederek, "Davayı 23 arkadaş olarak kazandık, diğer 24 arkadaşımız için de mahkeme, kararını 13 ağustosta verecek" dedi.