Afrika'da müthiş fırsatlar!
Her geçen gün zenginleşen Afrika ülkeleri, girişimcilere cazip fırsatlar sunuyor...

Özbey Men'in haberi/Para Dergisi
Etiyopya, Kenya, Sudan, Tanzanya, Senegal, Kamerun, Güney Afrika... Petrol, altın, uranyum gibi değerli madenleri ve uçsuz bucaksız verimli topraklarıyla her geçen gün zenginleşen bu ülkeler, girişimcilere cazip fırsatlar sunuyor...
AFRİKA’DA kabile savaşları devri geride kaldı. Daha düne kadar yoksulluğun kol gezdiği kıtada artık kalite ve lüks merakı var. Altın, petrol, uranyum, fosfat gibi birçok değerli madenin bulunduğu Afrika ülkelerinin çoğu verimli topraklarıyla da önemli bir ekonomik potansiyel sunuyor.
Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Türkiye’nin bu pazarlardan daha fazla pay alabilmesi için 2003 yılında, Afrika’yla ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi stratejisini uygulamaya koymuştu. Bu strateji kapsamında 2003-2009 yılları arasında başta Sahra Altı Afrika ülkeleri olmak üzere bölgeye 40’ın üzerinde resmi ziyaret gerçekleştirildi. Bu ziyaretlere yüzlerce işadamı, girişimci katıldı. Tüm kıtada birçok kez Türk ihraç ürünleri fuarları düzenlendi.
2003’te tüm Afrika kıtasına 1.5 milyar dolar olan ihracatımız, bu çalışmalarla birlikte 2009’da 10.2 milyar dolara ulaştı. Türkiye, böylece son 8 yılda Çin’den sonra Afrika’ya ihracatını en fazla artıran ülke oldu. 2009 yılı ihracatımız 2008’e göre yüzde 20 gerilerken, Afrika ülkelerine yapılan satışlar yüzde 15 artış gösterdi. Türkiye’nin toplam ihracatında Afrika’nın payı yüzde 10’lara ulaştı. Türk firmalarının Afrika kıtasındaki yatırımlarının hacmi ise 1.5 milyar doları buluyor.
Afrika ülkeleri arasında Afrika Birliği Örgütü (OAU), Batı Afrika Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Güney ve Doğu Afrika Ortak Pazarı (COMESA) gibi birçok siyasi ve ekonomik anlaşma var. Ancak bu anlaşmalar henüz tam olarak yürürlükte değil. Afrika’da ilk kez bir bölgesel işbirliği anlaşması 1 Temmuz 2010’da yürürlüğe girecek. Kenya, Tanzanya, Uganda, Ruanda ve Burundi’nin oluşturduğu Doğu Afrika Topluluğu (EAC) anlaşmasına göre, bu ülkeler arasında kişilerin ve malların serbest dolaşımı mümkün olacak.
İşte bu önemli gelişme öncesinde, ekonomik potansiyelleri itibariyle öne çıkan Afrika ülkelerinden Sudan, Senegal, Güney Afrika, Tanzanya, Kenya, Etiyopya ve Kamerun’u inceledik. Hangi ülkede hangi yatırımlar daha cazip? Teşvik sistemleri nasıl? Gündemde olan projeler neler?..
Etiyopya
160 TÜRK ŞİRKETİ VAR
Siyasi olarak federal bir yapının bulunduğu Etiyopya, 9 eyaletten oluşuyor. Yerel dilde “yeni çiçek” anlamına gelen başkent Addis Ababa’nın da içinde bulunduğu Oromia eyaleti ülkenin merkezi konumunda. Addis Ababa aynı zamanda Afrika Birliği’nin de merkezi. Ülkede resmi dil İngilizce.
Yüzölçümü Türkiye’ye göre yüzde 30 daha büyük olan Etiyopya, Afrika kıtasında tarıma elverişli toprakları en geniş ülkelerden biri. Kahvenin dünyada ilk üretildiği yer olan Etiyopya’da susam, çat bitkisi, pamuk, nohut, kuru fasulye, ayçiçeği, keten tohumu, kanola gibi daha birçok tarım ürünü yetişiyor. Bu ürünleri işleyen sanayi tesisi sayısı ise çok fazla değil. Olanlar da verimli çalıştırılamıyor.
Hayvancılık sektörü de gelişmiş durumda. Ülkede 45 milyon adet büyük baş hayvan bulunuyor. Buna bağlı olarak et üretimi bir hayli fazla. Deri sektöründe ise Afrika ülkeleri arasında ilk sıralarda geliyor. Ülkede 20 civarında tabakhane var. Bu işletmelerin 4’ünü devlet, kalanını özel sektör işletiyor.
Sanayi sektörünün yok denecek kadar az olduğu Etiyopya’da yatırım teşvikleri de son derece cazip. Teşviklerde yerli ve yabancı ayrımı gözetilmiyor. Kurulan tesislerin arsaları bedava olduğu gibi yatırım miktarının yüzde 70’ini 15 yıl gibi uzun vadeyle Etiyopya hükümeti finanse ediyor. Burada üretilen ürünler Avrupa Birliği ve ABD’ye gümrüksüz ve kotaya tabi tutulmadan ihraç edilebiliyor. İhraç edilen hiçbir maldan her hangi bir vergi alınmıyor.
Türk şirketlerinin sayısının artmasıyla birlikte Türkiye ile Etiyopya arasındaki dış ticaret hacmi de hızla yükseliyor. 2000 yılında 27 milyon dolar olan iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2009 yılında 255 milyon dolara ulaştı. Bunun 231 milyon dolarını Türkiye’nin ihracatı oluşturuyor.
Etiyopya’da 160’a yakın Türk şirketi var. Bu firmalar tekstil, deri, inşaat, inşaat malzemeleri, gıda, turizm, sağlık ve kuyumculuk sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
En büyük yatırımı yapan Türk şirketlerden biri Ayka Tekstil. Türkiye’nin önde gelen iplik üreticilerinden Ayka’nın Addis Ababa’daki iplik fabrikası geçen ay açıldı. Kayseri merkezli Saygın Tekstil’in iplik fabrikası da Addis Ababa’da.
Akgün İnşaat ise Addis Ababa’da sanayi bölgesi kuruyor. Altyapı inşaatı süren bölgede çeşitli sanayi tesisleri yer alacak.
Bu ülkede yatırıma hazırlanan Türk şirketlerinden biri de Orkide Yağları. İzmir’de üretim yapan şirket, yaklaşık 12 yıldır Etiyopya’ya bitkisel yağ ihraç ediyor. Orkide Yağları Dış Ticaret Müdürü ve Etiyopya’nın İzmir Fahri Konsolos Yardımcısı Ahmet Us, bitkisel yağ üretimi bakımından Etiyopya’nın son derece uygun olduğunu belirtiyor. Us, Etiyopya’da birkaç yağ işletmesini incelediklerini, ya bu tesislerden birini satın alacaklarını ya da sıfırdan bir fabrika kuracaklarını söylüyor.
THY’nin İstanbul Addis Ababa arasında direkt seferleri var. Uçuş yaklaşık 5.5 saat sürüyor. Etiyopya’nın denize kıyısı yok. Ancak Hint Okyanusu kıyısında bulunan Cibuti Limanı, Addis Ababa’ya 700 kilometre uzaklıkta.
Bu arada, Arap Yarımadası’nı Afrika’ya bağlamak amacıyla Yemen ile Cibuti arasında köprü inşa edilmesi planlanıyor.
Etiyopya’da ihaleye çıkacak önemli projeler
Halele Werabesa HES
Chemoga Yeda HES
Geba 1 ve 2 HES
Karadobe HES
Border HES
Mendaye HES
Addis Ababa-Modjo-Awash-Dire Dawa-Djibouti demiryolu
Mojo-Shashemene-Awasha-Konso-Woyito-Including Konso-Moyale demiryolu
Addis Ababa-Ejaji-Jimma-Guraferda-Dima-Directed to Boma demiryolu
Ejaji-Nekemet-Asossa-Kummruk demiryolu
Awash-Kombolcha-Mekele-Shire demiryolu
Çok katlı 100 bin toplu konut inşaatı
Etiyopya’daki bazı Türk şirketleri
Ayka Addis Tekstil
Ahmet Aydeniz İnşaat
Tümaş
Akgün İnşaat
Deniz İnşaat
Oyap Ethio Endüstri
Ata Ray
Hamidiye Su
Narin Örme
Saygın Tekstil
Assan Food
Fatih Medikal
Tekron Alüminyum
Karadiş Tour
Başkent Addis Ababa
Nüfusu 81 milyon
Para birimi Birr
İhracatı 1.5 milyar dolar
İthalatı 7.7 milyar dolar
Kişi başı milli gelir 802 dolar
--------------
Sudan
200 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Yüzölçümü itibariyle Afrika’nın en büyük, dünyanın 10’uncu büyük ülkesi olan Sudan, Türkiye’nin 2 katı büyüklükte sulanabilir araziye sahip. Bu özelliğiyle Kanada ve Avustralya’dan sonra tarıma en elverişli üçüncü ülke. Ancak tarımsal üretimi yeterli düzeyde değil. En önemli tarım ürünü susam ve pamuk...
Ekonomisi neredeyse tamamen petrole dayalı olan Sudan, OPEC’e gözlemci üye olarak katılıyor. İleride bu kuruluşa üye olması bekleniyor.
Yıllık 8.9 milyar dolar olan ihracatının 8.4 milyar dolarını petrol oluşturuyor. Ülkenin ispatlanmış petrol rezervi 700 milyon varil. Toplam rezervlerinin ise 5 milyar varil civarında olduğu tahmin ediliyor.
Sudan ayrıca dünyanın önde gelen canlı hayvan üreticileri arasında yer alıyor. Sığır, koyun, keçi ve deve olmak üzere 132 milyon büyük baş hayvanı var. Sudan’ın ihracatında önemli yer tutan bir diğer ürün de Arap zamkı. İlaç ve kimya sanayinde kullanılan bu ürünün tüm dünya tüketiminin yüzde 80’ini Sudan karşılıyor.
En fazla ithal ettiği ürünlerse makine ve ekipmanları, işlenmiş ürünler, taşımacılık ekipmanları, gıda maddeleri ve kimyasallar. Sudan’ın en büyük dış ticaret partneri Çin.
Sudan, Doğu ve Güney Afrika Gümrük Birliği (COMESA) üyesi olması nedeniyle 374 milyonluk ve 203 milyar dolarlık bir pazara hitap ediyor. Ancak ABD ambargosu nedeniyle yabancı yatırımcıların en az ilgi gösterdiği ülkelerden biri durumunda.
Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Selahattin Tümer, Dünya Bankası’nın 2007 yılında yayınladığı “En kolay iş yapılabilen ülkeler” sıralamasında Sudan’ın 155 ülke arasında 151’inci sırada yer aldığını, buna karşılık iş potansiyelinin yüksek olduğunu belirtiyor. Tümer, Sudan’da iş yapmak isteyen girişimcilerin sabırlı olmaları gerektiğinin altını çiziyor.
Türkiye ile Sudan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler son yıllarda artış içinde. 2000 yılında 42 milyon dolar olan iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2009 yılında 267 milyon dolara çıktı. Bunun 260 milyon dolarını Türkiye’nin ihracatı oluşturuyor. Bir süredir devam eden serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin tamamlanması durumunda bu rakamın çok daha artacağı kesin.
Sudan Türk müteahhitlik firmaları için de ciddi bir pazar. Nitekim Türk müteahhitlik firmaları bugüne kadar yaklaşık 500 milyon dolar tutarında 32 proje gerçekleştirmiş. 4 projenin inşaatı sürüyor.
Sudan’da dekorasyon, mobilya, su sondajları, kapı, pencere, PVC ve inşaat malzemeleri alanlarında faaliyet gösteren 200’e yakın Türk şirketi var.
Abdülkadir TAÇYILDIZ / DEİK Türk-Sudan İş Konseyi Başkanı
“ABD ambargosu kalkabilir”
Sudan, petrolü olan bir ülke. Uranyum, altın gibi değerli madenleri de var ancak henüz tam olarak işletilmiyor. Çünkü ABD’nin ambargosu var. Bu yüzden yabancı yatırımcılar ürküyor. Finans kuruluşları bu ülkedeki yatırımlara kredi kullandırmıyorlar. Ancak ambargonun kalkmasını bekliyoruz. 2 yıl önce başlayan ikili görüşmeler gayet iyi gidiyor. Ambargo kalktığı zaman kredi muslukları açılacak. Sudan aynı zamanda tarım ülkesi. Tüm Afrika’yı doyuracak potansiyeli var. Toprakları özellikle pamuk için çok elverişli. El Cezire bölgesinde dünyanın en kaliteli pamuğu yetişiyor. Buna rağmen tekstil sanayi yok denecek kadar az. Hemen her ürüne ihtiyaçları var. Birçok inşaat projesi başlatılmış durumda. İhale sistemleri gelişmiş ülkelerle aynı ve şeffaf. Gap İnşaat olarak Sudan’da birçok proje gerçekleştirdik. Afrika’nın ikinci yüksek binası olan 32 katlı Sudan Telekom binasını tamamladık. Cumhurbaşkanlığı villalarını 10 ay gibi kısa bir sürede inşa edip teslim etti. Birkaç ihaleye daha girdik, sonucunu bekliyoruz. Bizim dışımızda birçok Türk müteahhitlik firması Sudan’da iş yapıyor. DEİK olarak önümüzdeki günlerde Sudan’da geniş bir iş heyeti götürmeyi planlıyoruz.
Başkent Hartum
Nüfusu 41.3 milyon
Para birimi Sudan Poundu
İhracatı 8.9 milyar dolar
İthalatı 7.7 milyar dolar
Kişi başı milli gelir 2.206 dolar
Sudan’da yapılabilecek işler
* Pamuk, yağlı tohum, yer fıstığı/ayçiçeği, şeker kamışı ve kesme çiçek üretimi Seracılık
* İhracata yönelik konsantre meyve ve meyve suyu üretimi
* Silo, ambalaj ve soğuk depolama tesisi kurulması ve işletmesi
* Modern besicilik, kültür balıkçılığı
* Mezbaha ve kasap işletmeciliği
* Deri işleme
* Reçel, helva, domates salçası üretimi
* Tuğla, briket, bordür taşı, kilit taşı üretimi
* Motorlu pompa imalatı
* Traktör ve biçerdöver üretimi
* Gübre üretimi
* Turizm ve otel işletmeciliği
* Modern ve kaliteli restoran ve kafe işletmeciliği
* Araç servis ve bakımı (Hyundai, Toyota)
Sudan’daki bazı Türk şirketleri
Akdeniz İnşaat
Buzluklar İnşaat
Veziroğlu İnşaat
Gap İnşaat
Şahinsoy İnşaat
Yapı Merkezi
Mersin Onar İnşaat
Saray Su Sondajlar
Akay Alüminyum
İnci International
Karadeniz Mobilya
Marmara Mobilya
Bakımcı Investment
Haktan Otomotiv
---------------
Tanzanya
İNŞAAT SEKTÖRÜ BÜYÜYOR
Tanzanya, Güneydoğu Afrika’da Kenya, Uganda, Ruanda, Burundi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Zambiya, Malavi ve Mozambik’e komşu; Hint Okyanusu kıyısında bulunuyor. Nüfusu 41 milyon. Ancak toprakları Türkiye’nin 3 katı büyüklükte. Afrika’nın can damarı Nil Nehri bu ülke topraklarından doğuyor. Klimanjaro Dağı ve Zanzibar Adası da yine bu ülkede...
Ekonomisi daha çok baharat üretimi ve turizme dayalı. Turizm gelirlerinin neredeyse tamamını safari turlarına katılan turistlerden elde ediyor. Klimanjaro ve başkent Darüsselam, Afrika’nın önde gelen safari bölgeleri arasında. Safari turlarına ilgi duyan turistler arasında Türkler de var.
Tanzanya’nın İstanbul Fahri Konsolosu Ziya Karahan, yılda yaklaşık bin kişiye Tanzanya vizesi verdikleri belirtiyor. Karahan, ülkede Sheraton, Holiday Inn, Kempinsk gibi uluslararası otel zincirlerinin bulunduğunu söylüyor.
Tanzanya, Hint fıstığı (kaju) üretiminde iddialı ülkelerden. Sert ve dayanıklı olduğu için mobilya sektöründe özellikle talep gören tik ağacı da en fazla yine bu ülkede yetişiyor.
Tanzanya’nın ekonomik potansiyeli bunlarla da sınırlı değil. Tanzanya topraklarında yüzlerce kilometre kat eden Nil Nehri’nin kıyıları başta uzun lifli pamuk olmak üzere birçok tarım ürünü yetiştirmek için elverişli.
Ziya Karahan, buna rağmen pamuk üretiminin yetersiz olduğunu belirtiyor ve Türk yatırımcılara bu alana yatırım yapmalarını öneriyor. Karahan’a göre, Tanzanya birkaç yıl içinde dünyanın önemli pamuk üreticilerinden biri haline gelebilir.
Ülkenin tarıma elverişli topraklarını değerlendirmek için harekete geçen yatırımcılar arasında Muammer Öksüzhan isimli Türk işadamı da var. Öksüzhan, Darüsselam’da 99 yıllığına kiraladığı 30 bin dönüm arazide mısır yetiştiriyor. Mehmet Özendi’ye ait Özendi Mobilya ve Engin Tavukçuoğlu’nun Atlas Group isimli şirketi ise mobilya üretiyor. İsmail Dağ isimli Türk işadamının ise Darülselam’da kozmetik alanında faaliyet gösteren ADT limited isimli şirketi var.
Ziya Karahan, Çinlilerin hemen her yerde olduğu gibi Tanzanya pazarında da etkili olduklarını, özellikle tekstil ve konfeksiyon piyasasını ele geçirdiklerini vurguluyor. Bu kuşkusuz Tanzanya halkının alım gücünün düşük olmasından kaynaklanıyor. Buna rağmen Türk tekstil ve konfeksiyon firmalarının ucuz ancak kaliteli ürünleriyle bu piyasaya girebileceklerini vurguluyor. Ancak bunun için Tanzanya’da mutlaka şirket kurmalarını öneriyor:
“Tanzanya’da şirket kurmanın maliyeti 2 bin 500 dolar. Ancak 50 bin dolarlık da sermayenizin olması lazım. Türk tekstil firmaları buradaki eski makinelerini söküp orada üretim yapabilirler. Fahri konsolosluk olarak yatırım yapmak isteyen firmalara her türlü desteği veriyoruz.”
Karahan’ın dikkat çektiği bir başka konu da ülkede inşaat sektörünün hızlı bir şekilde gelişmeye başlaması. Karahan, Hint Okyanusu kıyısındaki yerleşim birimlerimde son dönemlerde villa inşaatlarının başladığını, inşaat sektörü piyasası açısından Tanzanya’nın birkaç yıla kadar Kuzey Afrika ülkelerinin yerini alacağını iddia ediyor.
Başkenti Darüsselam
Nüfusu 42.4 milyon
Para birimi Tanzanya Şilini
İhracatı 2.1 milyar dolar
İthalatı 5.7 milyar dolar
Kişi başı milli geliri 1.163 dolar
---------------
Kenya
YATIRIMCIYA HER TÜRLÜ GARANTİ VAR
Kenya, stratejik bir konuma sahip. Uganda, Raunda, Burundi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Sudan pazarlarına giriş noktasında bulunuyor. Bu özelliğiyle Doğu Afrika’nın finans, iletişim ve lojistik merkezi rolünü üstlenmiş durumda. Nitekim birçok yabancı uluslararası şirketin Doğu Afrika Bölgesi yönetim merkezi Nairobi’de. Çok sayıda yabancı şirketin bulunduğu, 300 bin yabancının yaşadığı Kenya’da özel sektör önemli oranda gelişmiş durumda.
AB’nin Afrika, Karayip ve Pasifik ülkeleriyle imzaladığı ortaklık anlaşmalarına Kenya da dahil oldu. Böylece tüm sanayi ürünleri, sığır eti, süt ve süt ürünleri, tahıllar, taze ve işlenmiş meyve ve sebzeler için Kenya’dan AB pazarına girişte gümrük vergisi indirimi ve kota muafiyeti gibi tercihli ticaret imkanlarından faydalanılabiliyor. Kenya’da üretilen tekstil, konfeksiyon ve geleneksel el sanatları ürünleri ABD’ye de gümrük vergisi ödenmeden ihraç ediliyor.
Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamında Kenya’nın çok sayıda sanayi ürünü ABD, Japonya, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya, İsviçre, İsveç, Norveç, Finlandiya gibi gelişmiş ülkelere herhangi bir miktar kısıtlaması olmadan giriyor.
İş kurmak için gerekli izinlerin alınmasında, 2005 Ocak ayında yürürlüğe giren Yatırımların Korunmasına İlişkin Kanun kapsamında her türlü kolaylık sağlanıyor. Bu kanuna göre yabancı yatırımcılar karlarının tamamını ülke dışına transfer edebiliyor. Kenya, üye ülkelerdeki ticari olmayan riskleri garanti eden ve Dünya Bankası’na bağlı faaliyet gösteren Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı üyesi. İhracata yönelik üretim bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelere 10 yıl vergi muafiyeti var. Bu sürenin bitiminde ise vergi oranı 10 yıl boyunca yüzde 25 uygulanıyor. Ayrıca damga verisi ve KDV muafiyeti var. Ara malı girdilerinde sınırlama yok.
Türkiye’nin Nairobi Büyükelçisi olarak atanan eski Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Kenya’daki somut yatırım projelerini ve ticaret imkanlarını inceleyerek bir eylem planı hazırladıklarını belirtiyor:
“Kenya’yı 130 milyonluk Doğu Afrika gümrük birliğinin kapısı olarak görmek gerekiyor. Türk yatırım ve ihracatçısına ‘Gelin Kenya’yı Konya yapalım’ diyoruz. Gerçekten ekonomik potansiyeli Konya’ya benziyor. İlişkilerimizin hukuki altyapısını süratle tamamlamak amacıyla yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, çifte vergilendirmenin önlenmesi, Afrika Ekonomik Topluluğu çerçevesinde yürütülmekte olan serbest ticaret anlaşması, bilim, kültür, tarım ve turizm alanlarında işbirliği anlaşmalarını önümüzdeki dönemde sonuçlandırmayı öngörüyoruz. Türkiye-Kenya birinci dönem karma ekonomik komisyon toplantısını bu yıl gerçekleştireceğiz. Türkiye’den her 3 haftada bir iş heyeti davet edeceğiz. Kenya’yı Türk yatırım ve ticareti için bir üs haline getirmek istiyoruz.”
Hakan GÜL / Evoteks Yönetim Kurulu Üyesi
“Standartlar yükseliyor”
Kenya’ya yatak, baza, başlık, yastık ve döşemelik kumaş ihraç ediyoruz. İhracat bağlantısını fuarlarda kurduk. Ödemeyi genellikle sevkıyattan önce alıyoruz. Bazen de Türkiye’deki anlaşmalı firmaları üzerinden çekle tahsil ediyoruz. Sevkıyatımız iki şekilde oluyor. Eğer ürün teslimi için zaman sıkıntısı yoksa denizyoluyla, zaman kısıtlı ise uçakla gönderiyoruz. Kenya’ya mal göndermede ulaşım açısından sorun yok. İhracatçı firmalara ihracata başlamadan önce bölgeyi gezmelerini öneriyorum. Afrika her geçen gün değişiyor. Ürün standartları da artıyor. Bu yüzden ihraç edilecek ürünlerin kalite kontrolleri üst düzeyde yapılmalı.
Kenya’da yapılabilecek işler
Yıllık 10 milyon yolcu kapasiteli Nairobi havalimanı ihtiyaca cevap veremiyor. Türkiye’nin Nairobi Büyükelçiliği, havalimanının YİD modeliyle büyütülmesi konusunda Kenyalı yetkililerle temas halinde. Görüşmeler olumlu sonuçlandığı takdirde bu alanda tecrübeli Türk şirketler ihaleye davet edilecek.
Nairobi’de henüz 5 yıldızlı otel yok. Toplu konut, rezidans, iş ve alışveriş merkezlerine de ihtiyaç var. Öyle ki inşaatın temeli atılır atılmaz tüm konut ve dükkanlar kısa sürede alıcı buluyor. Dünya Bankası finansmanıyla teknoloji şehri kurulması planlanıyor. Kenya’da kalite ve markaya büyük talep var.
Tuğla fabrikası, PVC ve alüminyum doğrama, düz cam dahil tüm inşaat malzemeleri konusunda hem yatırım hem de ihracat potansiyeli var. Sondaj makine ve ekipmanları, güneş panelleri, jeneratör, trafo ve kabloya da talep yüksek. Elektrik üretimine yönelik yap-işlet ve yap-işlet-devret modeliyle birçok somut proje var. Jeotermal enerji üretimi için gerekli sondajı devlet yapıyor. Proje buharı bulduktan sonra alım garantisi verilerek yatırımcı firmaya devrediliyor. Ev ve otel tekstil ürünleri büyük ilgili görüyor. Mısır ve ayçiçeği yağı üretimi, çay ve kahve ambalajı, ev mobilyası ve mutfak sistemleri üretimi, ekmek ve pasta fırını işletmeciliği de cazip işler arasında.
Başkenti Nairobi
Nüfusu 38.7 milyon
Para birimi Kenya Şilini
İhracatı 5 milyar dolar
İthalatı 11 milyar dolar
Kişi başı milli geliri 2.123 dolar
Kenya’daki Türk şirketleri
Paragon Kenya
Newline
Mekan
Horizon Kenya
Geylan
Yılmaz Company
Moda Kenya
Türk Döner
Türk Restaurant
Kamerun
GÜL’ÜN ZİYARETİ ETKİSİNİ GÖSTERDİ
Gine Körfezi’yle 402 kilometrelik sahil şeridi olan Kamerun, siyasi açıdan Afrika’nın en istikrarlı ülkelerinden. Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ni Atlas Okyanusu’na açan kapı durumunda.
Petrolü ve doğalgazı var. Ayrıca çok ciddi miktarda boksit ve demir cevheri rezervlerine sahip. Ancak bunları işleyecek tesisleri yok. Sanayi sektöründe 1 tane çimento, 1 adet de alüminyum tesisi var. Kaliteli pamuk yetişebilen verimli toprakları olmasına rağmen bu ürünü bile halen geleneksel yöntemlerle yetiştiriyor. Pastörize süt dahil temel gıda maddelerinin bile çoğunu ithal ediyor.
Kamerunlular birçok konuda Türkiye’yle işbirliğine hazır. Nitekim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında yaklaşık 100 kişilik bir işadamı heyeti geçtiğimiz mart ayında Kamerun’a gitti. Bu ziyarete büyük ilgi gösteren Kamerunlular, o günü resmi tatil ilan ettiler.
Bu ülkedeki tek Türk yatırımı bahçe mobilyası üreten Bofor Cameroon S.A. Türk ve Kamerunlu İşadamları Derneği Başkanı da olan Barış Ertan’a ait bu firma 2005 yılında kurulmuş. Ancak özellikle Gül’ün ziyaretinden sonra bu ülkeye ilgi duyan Türk firmaların sayısında önemli artış var.
Bu firmalardan biri Dorçe Holding. Ankara merkezli olan şirket, prefabrik yapı alanında faaliyet gösteriyor. Dorçe Holding, Kamerun’da toplu konut ve üniversite inşa etmek için teklif vermiş.
Bir başka Türk şirketi Dinamo Group ise toz çimentoyu gemiyle Kamerun’a götürüp, paketlemesini orada yapacağı bir tesis kurmak için görüşmelere başlamış durumda.
Elektra isimli bir başka Türk şirketi de bu ülkede elektrik hatlarının bakımını üstlenmek istiyor. Hatta Kamerun Elektra ismiyle şirket bile kurmuş.
Kamerun’u mercek altına alan Terramar İnşaat isimli firma ise bu ülkede sürekli açık olacak bir fuar merkezi kurmak niyetinde. Turcam ismiyle kurulacak bu merkezin Türkiye’de üretilen ürünlerinin pazarlanacağı bir merkez olması planlanıyor.
Kamerun hükümeti özellikle ihracat yapmak amacıyla kurulacak yabancı şirketlere ciddi teşvikler veriyor. Resmi dil Fransızca ve İngilizce. Ancak ülkenin yüzde 80’i Fransızca konuşuyor. İstanbul’dan Yaounde’ye gitmek için THY ile Fas Kazablanka’ya, oradan da Fas Kraliyet Hava Yolları ile Yaounde’ye uçmak gerekiyor. Toplam uçuş süresi 9.5 saat.
Kamerun’da bu işler cazip
Kereste üretimi
Et ve süt işleme tesisi
Tarım ürünleri üretimi
Tavukçuluk
Balıkçılık
Meyve suyu üretimi
Madencilik
Süpermarket işletmeciliği
Otelcilik
Nakliyecilik
Hastane ve diyaliz merkezi
Barış ERTAN / Türk ve Kamerunlu İşadamları Derneği Başkanı
“Birçok proje var”
Bodrum’daki bahçe mobilyası tesisimizi 2005 yılında Kamerun’a taşıdık. Bu kararı Kamerunlu devlet yetkililerinin teklifi üzerine aldık. Bize ucuz arsa verdiler. Vergi dahil birçok konuda kolaylık sağladılar. Bofor Cameroon S.A. isimli şirketimizde tamamı Kamerunlu 45 kişi çalışıyor. Ürettiğimiz bahçe mobilyalarının bir bölümünü ihraç ediyor, bir bölümünü iç piyasaya satıyoruz.
Kamerun’da işçilik ücretleri ortalama 100 dolar. Elektrik sıkıntısı yok. En önemli sorun yeteri kadar teknik elemanın olmaması. Bu konuda Türkiye’den yardım bekliyorlar. Derneğin 5’i Türk, 25’i Kamerunlu olmak üzere 30 üyesi var. Kamerun’da toplu konut yapımı, liman inşaatı, balıkçı gemilerinin yapımı, tüp gaz imalatı, beton santrallerinin kurulması gibi birçok proje var. Kamerunlular bu projeleri Türk şirketlerin yapmasını istiyor.
Osman MERZECİ / Kamerun’un İstanbul Fahri Başkonsolosu
“STA’nın imzalanmasını bekliyoruz”
Para transferi konusunda sorun yok. Uluslararası bankaların bazıları Kamerun’da da var. Olmayanlarınsa muhabir bankaları var. Kamerun, komşuları Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Gabon’un lojistik merkezi durumunda.
Afrika’da her firmayla iş yapılmaz. Kamerun’la ticaret yapan bazı Türk şirketleri dolandırıldıklarını söylüyorlar. O yüzden partner seçerken Türkiye’nin bölgedeki ticaret müşavirliklerinden mutlaka bilgi alın. Türkiye’nin Kamerun büyükelçiliği henüz resmi olarak açılmadı ancak büyükelçi atandı. Büyükelçilik binasının inşaatı sürüyor. Türkiye ile Kamerun arasında serbest ticaret anlaşması konusunda görüşmeler var. Anlaşmanın önümüzdeki günlerde imzalanması bekleniyor.
Başkenti Yaounde
Nüfusu 19 milyon
Para birimi CFA Frangı
İhracatı 2.5 milyar dolar
İthalatı 1.8 milyar dolar
Kişi başı milli geliri 2.334 dolar
-----------
Senegal
TURİZM REVAÇTA
Batı Afrika ülkesi olan Senegal, Kara Afrika’da en çok yabancı sermaye çeken ülkelerden biri. Yabancı şirketlerin Senegal’e yatırım yapmalarında en önemli etkenlerden biri başkenti Dakar’ın önemli bir deniz ve havayolu transfer merkezi olması. Bugün aralarında Türk Hava Yolları’nın da bulunduğu 25 uluslararası havayolu şirketi Dakar’a direkt uçuyor. Dakar limanı Avrupa, Uzakdoğu ve Afrika arasında mal taşıyan denizcilik şirketleri için merkez konumunda.
Senegal’in Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Nicolas A. Nyouky, karayolu ve liman altyapısını daha da geliştirmeyi planladıklarını belirtiyor.
Senegal hükümeti, Dünya Bankası’yla işbirliği içinde tarım sektörünü de geliştirmeyi planlıyor. Bu amaçla REVA adı verilen bir proje başlatılmış. Böylece tarım ürünleri ihracatının artırılması düşünülüyor. Birçok tarım ürünü yetiştiren Senegal; yerfıstığı, kuşkonmaz ve kiraz (çeri) domateste iddialı. Bunun yanında pamuk, mısır, sorgum, pirinç, bezelye, fesleğen, soğan, patlıcan, mango, üzüm, kavun ve turunçgiller üretiyor. REVA adlı projeyle bahçe bitkileri üretiminin de artırılması hedefleniyor.
Gelişen sektörlerinden biri de turizm. Fransızca konuşulan Afrika ülkeleri arasında en fazla turisti Senegal çekiyor. Senegalliler bu yıl 1.5 milyon turist bekliyorlar. Nicolas A. Nyouky, önümüzdeki dönemde turizm sektöründe de birçok yatırım yapılacağını söylüyor. Kilometrelerce uzunlukta plajları bulunan Senegal, safari turları için de elverişli bir ülke. Petrol ve doğalgaz kaynakları olan Senegal’de başta fosfat olmak üzere altın ve mermer yatakları da var.
Nyouky, Senegal hükümetinin yabancı yatırımcılara birçok teşvik sunduğunu belirtiyor. Buna göre yabancı yatırımcılardan 3 yıl gümrük vergisi ve KDV alınmıyor. Yerli ve yabancı yatırımcılar aynı statüde. Senegal’de yatırım yapan yabancı bir şirket, bu ülkeye istediği kadar eleman getirebiliyor. Hukuki sorunların çözümü için uluslararası bir mahkeme bile kurulmuş. 2 günde şirket kurmak mümkün.
Nyouky’nin dikkat çektiği bir başka konu da Senegal’in AB, ABD ve Kanada’yla imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları. Ülkede üretilen ürünler bu sayede Avrupa, ABD ve Kanada’ya düşük gümrük vergisi ödenerek ihraç edilebiliyor. Ayrıca bu ülkeler Senegal’den ithal edilen ürünlere kota uygulamıyor.
Bu arada Senegal’in Batı Afrika Ekonomik Birliği (ECOWAS) üyesi olduğunu da hatırlatalım. Birliği oluşturan ve Nijerya, Mali, Liberya, Benin ve Gambiya’nın da aralarında bulunduğu 16 ülke, birbirleriyle yaptıkları ticarette gümrük uygulamıyorlar. Senegal aynı zamanda 8 ülkenin (Mali, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine Bissau, Benin, Nijer, Togo, Senegal) oluşturduğu Batı Afrika Parasal Birliği’nin (UMOA) de üyesi. Batı Afrika Ülkeleri Merkez Bankası (BCEAO) Dakar’da bulunuyor.
KUTU
Nihat BOYTÜZÜN / Senegal’in İstanbul Fahri Başkonsolosu
“Senegal balığı yiyoruz”
Senegalliler Türkiye’yi yeni yeni tanıyor. Türk mallarını eskiden Dubai’den alıyorlardı. Artık direkt almaya başladılar. Şu anda daha çok bavul ticareti yoluyla ithalat yapıyorlar. Bu ülkede Fransız, Hintli ve Çinli firmalar çok etkin. Ancak Türk mallarına karşı büyük bir sempatileri var. Para transferinde hiçbir sorun yok. Türk firmaları Senegal’e her şey satabilir. Fındık, fıstık gibi kuruyemiş ürünlerine talep yüksek. Kuyumculuk firmaları orada iş yapabilirler. Ayrıca inşaat malzemesi ve otomotiv yedek parçası üreticilerine de pazar var.
Türk firmaların Senegal’e ilgileri artmış durumda. Özellikle mobilya sektöründeki firmalar yatırım yapmak için araştırma yapıyorlar. PVC, kapı, pencere üreticilerinin de ilgisi var. Fırat Un, Senegal’de un fabrikası kurdu. Şu anda Senegal’den en çok balık geliyor. Piyasada lagos diye satılan balıkların çoğu aslında Senegal’den geliyor. Bu ülkede söz konusu balığın adı çof... Senegal’den karides ve ıstakoz da ithal ediliyor. Dış ticaret hacmimiz 600 milyon doları buldu.
Başkenti Dakar
Nüfusu 12.2 milyon
Para birimi CFA Frangı
İhracatı 2.1 milyar dolar
İthalatı 5.7 milyar dolar
Kişi başı milli geliri 1.659 dolar
Senegal’deki bazı Türk şirketleri
Seher Tekstil
Turquoise Auto
Aridim SARL
Metrotech
ISO Senegal
Kipri Kimya Tekstil
Bosfore SA
Le Four du Khalif SARL
----------------------
Güney Afrika
TÜRKİYE’NİN YENİ DIŞ TİCARET PARTNERİ
Afrika kıtasında en fazla yabancı sermaye çeken ülke olan Güney Afrika’da birçok Türk şirketi var. Bu şirketler daha çok madencilik ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteriyorlar. Johannesburg, Cape Town, Durban ve Pretoria şehirlerinde bulunan Türk şirketlerinin bir kısmı halı ve gıda alanında toptan ve perakende satış yapıyor.
2002 yılında 85 milyon dolar olan Türkiye’nin Güney Afrika’ya ihracatı, 2008 yılında 1 milyar 239 milyon dolara çıktı. 2009 yılında ise ekonomik krizin etkisiyle 867 milyon dolarda kaldı. 2002 yılında 207 milyon dolar olan ithalat ise en yüksek düzeye 2 milyar 172 milyon dolarla 2007 yılında ulaştı. İthalat, 2009 yılında 1 milyar 102 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Tarım ürünleri bakımından kendi kendine yetebilen ülkelerden olan Güney Afrika, bu sektörde aynı zamanda ihracatçı bir ülke. En çok yetiştirdiği tarım ürünleri mısır, buğday, arpa, yer fıstığı, ayçiçeği tohumu, soya fasulyesi, şeker kamışı, tütün, elma, kayısı, üzüm, armut, şeftali, erik, karpuz, kavun, avokado, muz, mango ve ananas.
Bağcılık, ülke ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Yılda yaklaşık 700 milyon litre şarap üreten Güney Afrika, bu rakamla dünya sıralamasında 9’uncu sırada.
Özellikle Western Cape eyaleti dünyanın en kaliteli şaraplarının yetiştiği yerler arasında. Güney Afrika şarap ihracatından yılda ortalama 25 milyar dolar kazanıyor.
Önemli bir tiftik, yün ve ham deri ihracatçısı olan Güney Afrika, devekuşu yetiştiriciliğinde de dünyada söz sahibi. Dünya devekuşu pazarının yüzde 68’i Güney Afrika’nın elinde bulunuyor.
Altın, krom, manganez, platin, alüminyum, silikat ve vanadyum rezervleri açısından dünya lideri. Kömür rezervi bakımındansa dünya 5’incisi.
Güney Afrika hükümeti, ülkenin altyapısını modernize etmek amacıyla 2007 yılında ciddi kaynaklar ayırdı. Bunun da etkisiyle inşaat sektöründe büyük bir canlanma var. 2010 FİFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan ülkede, inşaat sektöründeki büyümenin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor.
Afrika kıtasında en çok turist çeken ülke olan Güney Afrika’da en fazla büyüme beklenen sektörlerden biri de turizm. Bu sektörde 2014 yılına kadar her yıl yüzde 6 büyüme bekleniyor. 2007 yılı itibariyle GSYİH’nın yüzde 8.1’ini oluşturan turizm sektörünün 2014 yılında yüzde 14’e çıkması planlanıyor.
Güney Afrika perakende piyasası büyük holdinglere ait mağaza zincirlerinin elinde bulunuyor. Bu nedenle Güney Afrika pazarına girmek isteyen perakendecilerin yabancı markaların distribütörlüğünü yürüten güçlü firmalarla işbirliği yapmalarında fayda var.
Güney Afrika’nın sunduğu avantajlar
Afrika kıtasının toplam gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 25’ini tek başına gerçekleştiriyor. Dünya Bankası verilerine göre iş yapma kolaylığı sıralamasında 2008 yılı itibariyle 178 ülke arasında 35’inci sırada.
Avrupa Birliği ve EFTA ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmaları var. Güney Afrika Gümrük Birliği çerçevesinde Botsvana, Lesoto, Namibya ve Svaziland’la da gümrük birliği anlaşması var.
Latin Amerika, Güneydoğu Asya ve Afrika ülkelerine kolay ulaşım imkanına sahip. Afrika kıtasındaki en modern ulaştırma ve haberleşme altyapısı da yine bu ülkede. Gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında en ucuz iş gücüne sahip ülkelerin başında geliyor. Modern bir bankacılık ve finans sektörü var. Elektriğin en ucuz olduğu ülkelerden biri.
Başkenti Pretoria
Nüfusu 49.6 milyon
Para birimi Rand
İhracatı 79.5 milyar dolar
İthalatı 89.7 milyar dolar
Kişi başı milli geliri 9.456 dolar
Güney Afrika’daki bazı Türk şirketleri
Korteks Textiles
Mediterranean Leather
Afro-Global Group
Artmar Natural Stones
Carmina Curtaining & Textile
Çilek Mobilya
Demir Trading CC
Hereke Carpets
Sesli Textiles
Sumo Coal
Xavier Motors
Ahlesa Blankets
Eres Trading CC
Afri Turk Textiles CC
Tasca de Belem Restaurant
Afrika’yla ticaret yapmanın püf noktaları
* İnternet sitelerinde bulunan firma bilgilerine çok fazla güvenmeyin. Çünkü bu bilgilerin çoğu hayali. Dolandırılma riski çok fazla.
* Resmi veya sivil toplum kuruluşlarıyla ya da bu ülkelerde yerleşik Türk şirketlerle görüşmeden harekete geçmeyin.
* Ticaret yapacağınız şirketi mutlaka gidip yerinde görün.
* Mümkünse yerel bir firmayı ortak alın. Bu firmayı seçerken ilgili ülkedeki resmi kurumlardan yardım isteyin.
* Eğer ithalat yapacaksanız, malı teslim almadan ödeme yapmayın.
İthalatı cazip ürünler
Pamuk, susam, mısır, kanola, baharat, bal, tik ağacı, kereste, kaju (hintfıstığı), balık, kahve, tropikal meyveler, deri, bakliyat, palmiye yağı, Arap zamkı, altın, fosfat, alüminyum, kauçuk...
Hangi ürünler satılabilir?
Makarna, un, bisküvi, şekerleme, maya ve kabartma tozları, konserve, salça, margarin, bitkisel yağlar, tuz, pastörize süt, kumaş, hazır giyim, makine halısı, çarşaf, yatak örtüsü, iç çamaşırı, çorap, akü, lastik, otomotiv parçaları, buzdolabı, televizyon, jeneratör, ampul, güneş enerjisi panelleri, elektrik motorları, zirai ilaçlar, suni gübre, tohum, traktör, balıkçılık malzemeleri, temizlik maddeleri, makine yağları, inşaat malzemeleri, kereste kurutma fırınları, el arabası, sondaj makineleri...
Bu yıl Afrika’da düzenlenecek fuarlar
Fuar Tarihi Ülke Organizatör
İkinci Türk Ticaret Fuarı 23-26 Haziran Kenya Türkel
Turkish Fashion Fair 15-17 Temmuz Güney Afrika Türkel
Saitex 25-27 Temmuz Güney Afrika Selten
Africa’s Big Seven 25-27 Temmuz Güney Afrika Selten
Gıda, Gıda İşleme Makineleri ve Tarım Fuarı 26-29 Ağustos Tanzanya Türkel
Interbuild Africa 8-11 Eylül Güney Afrika Senexpo
Türk İhraç Ürünleri Fuarı 15-17 Eylül Nijerya Forem
Turkish Expo 30 Eylül-3 Ekim Tanzanya Forum
Electra Mining Africa 4-8 Ekim Güney Afrika Forem
Yapı ve Yapı Gereçleri Fuarı 5-8 Kasım Senegal Expotim
Yapı Malzemeleri Fuarı 9-12 Kasım Kenya Türkel
Türk İhraç Ürünleri Fuarı 8-11 Aralık Gana Meridyen
THY’nin Afrika seferleri
İstanbul-Johannesburg Pazartesi, Çarşamba, Perşembe, Cumartesi
Johannesburg-Cape Town Salı, Perşembe, Cuma, Pazar
Cape Town-Johannesburg Salı, Perşembe, Cuma, Pazar
Johannesburg-İstanbul Salı, Perşembe, Cuma, Pazar
İstanbul-Entebbe Pazartesi, Çarşamba, Cumartesi
Entebbe-Darüsselam Pazartesi, Çarşamba, Cumartesi
Darüsselam-Entebbe Pazartesi, Çarşamba, Cumartesi
Entebbe-İstanbul Pazartesi, Çarşamba, Cumartesi
İstanbul-Nairobi Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar
Nairobi-İstanbul Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar
İstanbul-Kazablanka Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar
Kazablanka-İstanbul Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar
İstanbul-Lagos Pazartesi, Salı, Perşembe, Cumartesi
Lagos-İstanbul Pazartesi, Salı, Perşembe, Cumartesi
İstanbul-Dakar Salı, Cuma, Pazar
Dakar-İstanbul Salı, Cuma, Pazar
İstanbul-Addis Ababa Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar
Addis Ababa-İstanbul Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar
İstanbul-Hartum Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar
Hartum-İstanbul Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar
Afrika’nın Türkiye’deki fahri konsolosları
Ülke Fahri konsolos Telefonu
Etiyopya İsmail Hakkı Kısacık 0212 446 40 04
Kenya Bilal Alkoç 0216 394 03 72
Sudan Zeynel Abidin Erdem 0212 2876850
Tanzanya Ziya Karahan 0212 232 25 46
Güney Afrika Tamer Taşkın 0232 376 84 45
Senegal Nihat Böytüzün 0212 241 73 72
Kamerun Osman Merzeci 0212 676 01 28