'ABD'liler girişimci, Türkler memurluğu tercih ediyor'
Tüm bölgeleri dolaşarak işletmelerin sorunlarını inceleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, "Türk insanı sanıldığı kadar girişimci değil. Sabit maaşlı işleri tercih ediyorlar" diyor
Girişimciliğin öncüsü sayılan Küçük ve Orta Ölçekli Şirketler (KOBİ) konusunda uzman olan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Türk insanının düşünüldüğü kadar girişimci olmadığını savunuyor. Karadere, buna örnek olarak Amerika'da 29 milyon olan KOBİ sayısının Türkiye'de 3 milyon 200'de kalmasını ve bu KOBİ'lerin çoğunun da 1990'dan sonra, yani yeni kurulmuş olmalarını gösteriyor.
Son dönemlerde bankaların rekabeti yoğunlaştırdığı KOBİ bankacılığı için Türkiye'nin tüm bölgelerini dolaşan ve işletmelerin sorunlarını inceleyen ve "ABD ve Avrupa ile karşılaştırınca görüyoruz ki sanıldığı kadar girişimci ruhlu değiliz" diyen Karadere, bunu aileden gelen alışkanlıklar, gelecek korkusu, Türkiye ekonomisinin yakın geçmişte yaşadığı krizler ve yüksek enflasyonun güç koşullarda biriktirilen küçük sermayeyi alıp götürmesine bağlıyor.
Karadere'nin neden girişimci olmadığımıza ilişkin argümanları şunlar:
"Hepimizin ailesinde bu görüş vardır, (aile böyle yetiştirir), genelde Türkler memur olmayı çok sever, 'sabit bir maaşım olsun, hayatım garanti altına alınsın, emekliliğime kadar bir şirkette çalışayım' diye düşünülür.
'Memur, bankacı olacam'
Türklerin girişimci ruhunun bastırılmış olduğunu düşünüyorum. Bunun ailesel nedenleri dışında Türkiye ekonomisinin getirdiği problemlerin de çok fazla etkisi var. Aileden kazandığı iki üç kuruş parayı yarın endişesiyle sermaye olarak özel bir girişimde kullanmaktan çok korkuyor. Haklı, çünkü Türkiye'de geçmişe bakıldığı zaman o kadar çok dalgalanma, o kadar çok ekonomik kriz yaşandı, o kadar çok KOBİ battı, o kadar çok küçük sermaye buhar oldu ki, bütün bunlar korkaklık getirmiş olabilir."
Türkiye'de özel girişim ruhunun köreldiğini belirten Nafiz Karadere, ABD'de yapılan bir araştırmadan sözederek insanlara 'Ne yapmak istersin' diye sorulduğunde yüzde 75'inin kendi işini kurmak istediğini belirttiğini söyledi.
"Girişimcilik budur" diyen Karadere, "Türkiye'de sorulsa çok büyük bir olasılıkla 'asker olacağım', 'devlette çalışacağım', 'özel sektörde çalışağım', 'bankaya gireceğim' gibi cevapların verileceğini söyledi.
Türk KOBİ'lerinin ciddi ölçüde finans sorunları ile boğuştuğunu belirten Karadere, "Türkiye'deki KOBİ'lerin yarısı yetersiz sermaye ile çalışıyor" dedi.
ABD
TÜRKİYE
Firmaların yüzde 98'si KOBİ
Yüzde 99'u KOBİ
29 milyon KOBİ var
3 milyon 200 bin KOBİ var
GSMH'nın yüzde 50'si KOBİ'nin
Türkiye'de GSMH'nin yüzde 38'i KOBİ yaratıyor
Toplam istihdamın yüzde 50'ini sağlıyor
İstihdamın yüzde 46'ını sağlıyor
Banka kredilerinin yüzde 43'ünü KOBİ kullanıyor