ABD kotaları Filistin'le aşılacak
Filistin Serbest Bölgesi'nden ABD'ye yapılacak ihracata kota koymama kararı alındı. TOBB'un işleteceği bölge Türk işadamlarına ABD kotalarını Filistin üzerinden aşma imkanı verecek..

Filistin'i ayağa kaldırmak için ABD, Rusya, AB ve Birleşmiş Milletler'in harekete geçmesi bölge ve Türk işadamlarına ABD'ye kotasız mal ihraç etme fırsatı yaratacak. Bu imkanı sağlayacak proje ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından işletilecek Filistin Serbest Sanayi Bölgesi (Erez Sanayi Bölgesi). Filistin, İsrail ve Türkiye iş dünyası temsilcisi kuruluşlarını biraraya getiren Ankara Forumu'nun üçüncü toplantısı dün İstanbul'da yapıldı. Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Başkanı Ahmed Hashem Azzghayar başkanlığındaki Filistin heyeti ile İsrail Ekonomi Kuruluşları Başkanı Shraga Brosh'un başkanlığındaki İsrail heyetinin katılımıyla gerçekleşen 2 günlük toplantıya, Türkiye adına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu iştirak etti.
9 MİLYAR DOLAR BÜTÇESİ VAR
Alınan bilgiye göre, Filistin'in ekonomisini ayağa kaldırmak için oluşturulan 4'lü grubun başına eski Dünya Bankası Başkanı James Wolfenshon getirildi. Wolfenshon'a 3 yıl için yıllık 3 milyar dolarlık bir finans desteği sağlanırken 4'lü grup (ABD, AB, Rusya ve BM) aynı zamanda organize sanayi bölgesinde üretilip ABD'ye ihraç edilecek ürünlere kota uygulanmaması kararı aldı. Bunun başta Türk işadamları olmak üzere tüm bölge işadamlarının Filistin Serbest Bölgesi'ne akın etmesine neden olacağı belirtiliyor. Dün yapılan Ankara Forumu'nun ardından yapılan ortak açıklamada da bu konuya değinildi. ABD pazarına ihracat konusundaki Ürdün deneyiminden yararlanılması gerektiğinin altı çizilen açıklamada "ABD ve Arap ülkelerinin Filistin Bölgesinin STA statüsünün devamı, yatırım promosyonu için önemlidir" denildi.
TOBB: Türk işadamları için büyük fırsat
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Wolfenshon'a verilen yıllık 3 milyar dolar bütçenin, Filistin'in yeniden yapılandırılmasına harcanacağını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, "Bu, büyük bir fırsat. Türk işadamlarının bunu iyi değerlendirmesi lazım. Şu anda o sahada bizim işadamlarımızın geziyor olması lazım. Bir problem yok. Biz oradayız. Gerekli izinleri alabiliyoruz. Her türlü desteği veriyoruz' dedi. Artık somut sonuçlar alınmaya başladığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, sanayi bölgesinin, TOBB'un üstleneceği bir organizasyon tarafından işletilmesi konusunda, gerek İsrail, gerek Filistin tarafından bir mutabakat ortaya konduğunu bildirdi. Ankara Forumu'nun ikinci önemli noktasının, turizm olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, İsrail'in Gazze'den çekilmesiyle Akdeniz'e olan Filistin kıyı şeridi, İsrail, Kudüs ve Türkiye'nin, bir turizm destinasyonu olarak belirlendiğini kaydetti.