AB, Türkiye Raporu'nu açıkladı
AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in Türkiye'nin İlerleme Raporu'nu ve Katılım Ortaklığı Belgesi’ni açıkladı. AB Orhan Pamuk'u uyarıları arasına aldı. İşte yeni ödevler..

Komisyon, Türkiye ile ilgili yıllık İlerleme Raporu ve Türkiye için kısa ve orta vadeli hedefleri belirleyen Katılım Ortaklığı Belgesi'ni (KOB) bugünkü toplantısında onaylayarak basına dağıtırken, genişleme konusundaki genel strateji belgesi ve Balkan ülkelerine ilişkin raporlar da açıklandı.
Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında Türkiye'ye ilişkin İlerleme Raporu ve KOB hakkında AB'nin görüşlerini dile getirdi.
Genişleme konusu görüşülürken 3 konuya dikkat edilmesi gerktiğini vurgulayan AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn bu başlıkları şöyle sıraladı.
1-Genişleme Avrupa Birliğinin hazmetme kapasitesi dikkate alınarak gerçekleştirilmeli.
2-Yeni taahhütle konusunda daha dikkatli olunmalı. Verilen taahhütler yerine getirilmeli.
3-Aday ülkelerin ilerlemelerini tebrik etmek zorundayız.
Olli Rehn kısa açıklamasının ardından aday ülkelerle ilgili raporlarını açıkladı: Rehn özetle şunları söyledi:
Türkiye son iki yılda son derece cesur ve önemli reformlar gerçekleştirdi.
Türkiye Kopenhag kriterlerini yerine getiriyor.
Ancak bu gelişme 2005 yılında yavaşladı.
Reformlarla beraber uygulama eşit düzeyde ilerlemiyor.
Türkiye'nin yeni reformlara ihtiyacı var.
Türkiye'nin AB'nin önerilerini dikkate alacağını umuyoruz.
Türk Ceza Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle, demokrasi, kadın hakları, sendikal haklar, Müslüman olmayan kesimlere verilen haklarda olumlu adımlar atıldı, ancak hala eksiklikler bulunuyor.
İşkence ve insan hakları ihlalleri konusu dikkate alınmalı.
Medeni kanunda kadınların haklarını düzenleyen yasaların değiştirilmesi gerekiyor.
Savcıların soruşturmalarını iyi yapmaları gerekir.
Basın ve ifade özgürlüğü konusunda daha hassas davranilmalı.
Düşünce suçları suç olmaktan çıkarılmalı.
Yazar Orhan Pamuk konusunda dürüst davranılmalı. Bu konuda yasa değişikliği yapılmalı.
Kısa vadede bu konular ele alınmalı.
Dernekler konusunda yeni yasa oluşturulmalı. Bu konuda Avrupa standartları dikkate alınmalı.
Türkiye bundan sonra çabalarını hızlandırmalı.
Komisyon Türkiye'nin bu zamana kadar kateddiği mesafeyi takdir ediyor.
OLLI REHN'İN YAPTIĞI AÇIKLAMALAR
'TÜRKİYE'DE KÖKLÜ REFORMLAR YAPILDI'
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerine saygı göstermeyi sürdürdüğünü, ülkede köklü reformlar yapıldığını, ancak reformların uygulanmasında son dönemde yavaşlama görüldüğünü söyledi.
AB Komisyonu'nun genişleme raporlarının onaylanması ve açıklanmasından sonra basın toplantısı düzenleyen Rehn, Türkiye konusunda yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin İlerleme Raporu'nda, bu ülkede köklü reformlar yapıldığına işaret edildiğini ve Kopenhag siyasi kriterlerine uyumun sürdüğünü söyledi.
Rehn, reformların pratik uygulanmasında bu yıl bir yavaşlama hissedildiğini de söyleyerek, yeni çabalar gereğinden söz etti.
AB'nin Türkiye'den kısa ve orta vadeli beklentileri bulunduğunu, bunların belgelerde belirtildiğini anlatan Olli Rehn, bir-iki yıl içinde çözüm umulan kısa vadeli beklentilere örnek verirken, işkenceye karşı sıfır hoşgörü yaklaşımının sürdürülmesi, dokunulmazlık konusu, fikir ve basın özgürlüğü unsurları, Müslüman olmayan toplulukların hakları, kadın hakları ve sendikal haklar üzerinde durdu.
EKONOMİDEKİ GELİŞMELERE AB SELAM ÇIKARDI
Demokratik haklar konusunda Ankara'yı uyaran Rehn, ancak ekonomik alandaki performansı dolayısıyla Türkiye'yi övdü ve ve "işleyen piyasa ekonomisi"ne vurgu yaptı.
Olli