AB ile müzakereler bitmez
AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini basında çıkan "müzakereler başlıyor" haberlerini yalanlama geldi.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini, basının yansıttığı gibi AB'nin Türkiye'nin üyelik sürecini dondurmadığını, tam tersine her geçen gün yeni bir başlık açtıklarını, gelecek müzakere başlığının da (bugün resmen açılan) "İşletme ve Sanayi Politikaları" olduğunu söyledi.
AB'nin sadece müzakerelere odaklanmadığını belirten Pierini, AB'nin Avrupa'daki en büyük yardım programını halen Türkiye'de yürüttüğünü söyledi. Pierini, bu projeler için yılda ortalama 500 milyon dolar hibe edildiğini ve devam eden projeler için şimdiye kadar hibe edilen miktarın ise 1.7 milyar doların üstünde olduğunu belirtti.
Marc Pierini, Okan Üniversitesi ve Dünya Gazetesi'nin davetlisi olarak katıldığı toplantıda iş ve basın dünyasının önde gelen isimleriyle buluştu. "AB ve Türkiye" konulu sohbet toplantısında konuşan Pierini, Türkiye ve AB ilişkilerinin mevcut durumu hakkında bilgi verdi.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİ DONDURMADIK
Sohbet sırasında Türkiye'nin AB üyeliği süreci ile ilgili ilginç açıklamalarda bulunan Pierini, basının yansıttığı gibi AB'nin Türkiye'nin üyelik sürecini dondurmadığını, tam tersine her geçen gün yeni bir başlık açtıklarını, gelecek müzakere başlığının da "İşletme ve Sanayi Politikaları" olduğunu söyledi.
AB'nin sadece müzakerelere odaklanmadığını da belirten büyükelçi, AB'nin Avrupa'daki en büyük yardım programını halen Türkiye'de yürüttüğünü söyledi. Bu projeler için yılda ortalama 500 milyon dolar hibe edildiğini ve devam eden projeler için şimdiye kadar hibe edilen miktarın ise 1.7 milyar doların üstünde olduğunu belirtti.
ÜYE HER ÜLKE TÜRKİYE İLE ORTAK ÇALIŞIYOR
Twinning (eşleştirme) projesinden de bahseden Pierini, bu projeyle üye ülkelerin Türk hükümeti ile ortak işbirlikleri yaptığından bahsetti. Alman ve İspanyol polisinin Türk polisi ile İtalyan Maliye Bakanlığı'nın ise Türk Maliye Bakanlığı ile uyum çalışmları yürüttüğünü söyleyen yeni Büyükelçi, "Bugünün Türkiyesi dünden nasıl farklıysa, yarının Türkiyesi de bugünden farklı olacak" dedi.
TÜRKİYE ÜYE OLURSA AB'YE GÖÇ AZALIR
Konuşmasında, Türkiye'nin kendini ifade etme problemi yaşadığından bahseden Pierini, "AB halkı sizi hala dünün Türkiyesi olarak algılıyor, kendinizi ifade etmeniz gerek. Bunu da sadece politikacılardan beklemeyin. Sanatçısı, entellektüeli ve gazetecileri bu iş için uğraşmalı. Aksi takdirde AB, referandumda 100 bin oyla 'hayır' der ve bütün çabalar boşa gider'' diye konuştu.
Pierini, tüm bu gelişmelere rağmen Avrupalılara yarının Türkiye'sinin nasıl olacağını anlatmanın hiç kolay olmadığını ifade ederek, "AB içinde bir korku söz konusu; Türkiye AB'ye girerse Türkiye'den AB'ye büyük bir göç olacağı düşünülüyor oysa yapılan araştırmalara göre, Türkiye'nin AB'ye girmesi halinde göçün daha az olacağı ortaya çıktı. Sanılanın tam tersine üyelik gerçekleşmezse göç her geçen gün artacak" diye konuştu.
Doğum oranının bir hayli düştüğü AB ülkelerinde, gelecek yıllarda 20 milyondan fazla iş gücüne ihtiyaç duyulacağını da belirttiği konuşmasında, AB'nin temelleri uzlaşma ile atılmıştır, Türkiye'nin de üyeliği uzlaşma ile olacaktır dedi.
BAZI POLİTİKİCILAR BAŞARISIZLIĞI BRÜKSEL'E MAL EDİYORLAR
AB üye ülkeleri içinde de bazı sorunların olduğuna değindiği konuşmasında, son yıllarda AB halkında hayal kırıklığı oluştuğunu söyledi. Bunun nedenini Birlik içinde yapılan güzel işlerin zaten yapılması gereken normal işler olarak algılanması olduğunu söyleyen Delegasyon Başkanı, eskiden yaşanan bir çok sorunun ortadan kalkması ve beklentilerin yükselmesinin bu hayal kırıklığını doğurduğunu ifade etti.
Konuşmasında, Birliğe üye ülkelerin politikacılarına da sitem eden Pierini, "Üye ülke liderleri başarıları kendilerine mal ederken, başarısızlıklarında faturayı Brüksel'e kesiyorlar" dedi. Her kararın Brüksel'de oy çokluğu ile alındığından bahseden büyükelçi, bu konuda üye ülke liderlerinin daha hassas davranması gerektiğini belirtti.
A'DAN Z'YE ÜYELİK SÜRECİNE SAHİP ÇIKIN
Konuşmasında, Türkiye'nin Avrupa Birliği için öneminden de bahseden Marc Pierini, bu sürecin karşılıklı uzlaşma ve anlayışla daha kolay devam edeceğini söyledi. Türkiye içinde AB'yi destekleyici geniş kampanyaların olmasının önemine de değinen Büyükelçi, Türkiye'nin; bir çok üye ülkenin adaylık süreci sırasında yaşadığı sorunları yaşadığını, bunun da oldukça normal olduğunu kaydetti. Pierini, "Şimdi o sorunları yaşayan ülkeler üye oldular" dedi.
Toplantıya, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Arolat, İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Davut Ökütçü ve İMKB Başkanı Osman Birsen'in yanı sıra çok sayıda akademisyen katıldı.
Cihan