Aaa Kral meğerse Türk’müş

Aaa Kral meğerse Türk’müş

SEVDA TEPESİ İÇİN VERİLEN BEYANNAMEDE İLGİNÇ BİR BİLDİRİM DİKKAT ÇEKİYOR.

Aaa Kral meğerse Türk’müş
16px
24px
11.08.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Beyannameyi dolduran kişi arsa sahibini belediyeye; "Soyadı: Abdülaziz, Adı: Abdullahbin, Doğum yeri: Riyad, Mahalle/semt: S.Arabistan" diye bildirmiş. İlginç olan ise uyruğu bölümüne, "T.C." yazılması.

İmzasız olan beyannameyi görünce akla ilk önce "Kral yoksa Türk vatandaşı mı oldu" sorusu geliyor. Bu soruyu sorduğumuz Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır şaşkınlığını gizleyemedi. Çakır, sonra, "T.C. tabii ki yanlışlıkla yazılmış olmalı" dedi.

Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı kaynakları da Hürriyet’e, Kral’ın Türk vatandaşlığına geçmesinin sözkonusu olmadığını söylediler.

22 YILLIK VERGİ KAYBI 16 MİLYON YTL

Kral Abdullah’ın 21 Aralık 1984’te satın aldığı Kandilli’deki Sevda Tepesi diye bilinen 57 bin 140 metrekarelik arazi için her yıl Üsküdar Belediyesi’ne emlak vergisi beyannamesi veriliyor. Belediye kayıtlarına göre son beyanname 2002’de verilirken, son tahakkuk fişinin tarihi 7 Ocak 2006. Bu fişlerin varlığı, "Kral arsayı 10 milyon dolar zararına sattı" haberlerini de yalanlıyor. Kral Abdullah’ın 1984’te 27 milyon dolara satın aldığı 57 bin 140 metrekarelik Sevda Tepesi, 2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunu’na göre, koruluk alanda kaldığı için emlak vergisinden muaf. Yasanın 17’nci maddesi, "Yapı hakkı verilmeyip ticari geliri de olmayan arsalar ile üzerinde kültür ve tabiat varlığı bulunan arsalar emlak vergisinden muaftır" dediği için, Suudi Kral, milyon dolarlık arazisine tek kuruş vergi ödemiyor.

Kral Abdullah Bin Abdülaziz, Üsküdar Belediyesi’nin rayiçlerine göre bugünkü değeri 121 milyon 261 bin 700 YTL olarak görülen arsa için, 1991 yılında, doların 4 bin 100 lira olduğu günlerde, o günün parasıyla 13 milyon 800 bin TL vergi ödemiş. Daha sonra Boğaziçi Kanunu’ndan yararlanmak için mahkemeye başvuran avukatlar, ödenen bu vergiyi geri almışlar. SİT alanı kapsamında olduğu için çivi çakılamayan arsaya eğer imar izni verilseydi, Üsküdar Belediyesi’nin rayiçlerine göre emlak beyannamesinde 121 milyon 261 bin 700 YTL olarak görülen arsa için bu yıl 727 bin 570 YTL vergi ödeyecekti. Bu hesaba göre belediyenin 22 yıllık vergi kaybı 16 milyon YTL.

Sevda Tepesi Özal’ı çileden çıkartmıştı

Eski ANAP’ın 2’nci adamı Mehmet Keçeciler, yabancılara mülk satışına izin veren yasanın iptalinin, dönemin Başbakanı Özal’ı çok kızdırdığını anlattı. Keçeciler, Özal’ın iptal kararını çıkaran Anayasa Mahkemesi Başkanı Özden’le tartıştığını ve "Değişime açık değiller" diye sinirlendiğini aktardı.

SUUDİ Arabistan Kralı Abdullah’ın 22 yıl önce aldığı Sevda Tepesi’ne saray yapamamasının hikayesini, dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın yakın çalışma arkadaşı, ANAP’ın ’2’nci adam’ı olan Mehmet Keçeciler anlattı. 1984’te çıkarılan ve yabancılara mülk satışına izin veren yasanın iptaline kadar geçen süreçte yaşananların yakın tanığı olan Keçeciler, Başbakan Özal’ın o dönem prens olan Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile Birleşik Arap Emiri Zeyid’in İstanbul’dan arsa alma taleplerine sıcak baktığını ve buna imkan sağlayan düzenleme yaptıklarını söyledi. Keçeciler, "Sadece onlar değil, Körfez ülkelerinden çok sayıda kraliyet ailesi mensubu ve zenginin bu yönde talebi vardı" diyen Keçeciler, Özal’ın yasanın iptal edilmesinden sonra dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden ile yaptığı tartışmayla birlikte, yaşananları şöyle anlattı:

GELİŞMEYİ ENGELLER

1984’de Türkiye’de yabancılara sadece yatırım amaçlı değil, özel amaçlı olarak da mülk satın almalarına imkan sağlayan bir yasa çıkardı

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde