8 milyar doları suya atıyoruz

8 milyar doları suya atıyoruz

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, yaptıkları hesaplamalara göre, kullanılmayan suyun kaybının 8 milyar dolar olduğunu bildirdi.

8 milyar doları suya atıyoruz
16px
24px
26.03.2006 23:49
ABONE OLgoogle

Günay, Su Dünyası Dergisi'ne, enerjide dışa bağımlılığın mahzurlarını ortadan kaldırmak için neler yapılabileceği konusunda açıklamalarda bulundu.

Enerjide dışa bağımlılığın daha çok doğalgazda ortaya çıktığına işaret eden Günay, 2005 yılında 800 milyon metreküp doğalgaz üretilirken, 27 milyar metreküpten fazla doğalgazın tüketildiğini kaydetti.

Doğalgazın etkin ve verimli kullanılmasını sağlamanın ve Türkiye'nin enerji geçiş köprüsü olma potansiyelinin pratiğe çevrilmesinin önem taşıdığını anlatan Günay, şunları söyledi:

"Isınma ve bir kısım sanayi girdisi açısından doğalgaz vazgeçilmezdir, ama elektrik üretimi konusunda dışa bağımlılık doğru değildir. Çünkü Türkiye'nin elektrik üretebileceği yerli kaynakları vardır ve bunların başında da su gelmektedir. Şu an Türkiye'nin 2005 yılı yıllık üretimi 160 milyar kilovat saattir (kWh). Biz suyumuzu özel sektör aracılığıyla planlı bir şekilde kullanabilirsek, elektriğimizi buradan üretebiliriz. Yaptığımız hesaplamalara göre kullanamadığımız suyun kaybı 8 milyar dolardır."

Suyun elektrik üretiminde özel sektöre açılması konusunda bütün kurumların mutabakat halinde olduğunu belirten EPDK Başkanı, bu konuda toplumsal desteğe de ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

"Sudan özel sektörün kazanması demek, milletin kazanması demek" diyen Günay, Türkiye'de batıda olduğu gibi elektriğin de rekabet ortamında alıp satılabilir hale getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Günay, özel sektörün su sektöründeki yatırımlarıyla ilgili olarak da "Küçük HES'lere çok yoğun bir ilgi var ancak önündeki bürokratik engelleri de kaldırmak gerekiyor" dedi.

Enerji piyasasının düzenlenmesi ve planlanması sürecinde enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi açısından nükleer enerjinin önem taşıdığını belirten Günay, "Nükleer gereklidir ve olmalıdır, ancak hangi tarihten başlayacak, yasal çerçevesi ne olacak gibi konular da ayrıntılı planlar yapılmalıdır" dedi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde