3 şirket havalanıyor, 3 tanesi de bekliyor
Yabancı havayolu şirketleri, Türkiye'de özel sektör havayolu şirketlerinin peşinde. Firmalar, 2005 yılını yüksek kârlarla kapatacak. Üç şirket 2006'da uçuşlara başlıyor, üçü ise izin bekliyor
Havayolu şirketleri, son dönemde oldukça atak bir profil çiziyor. Şirketlerin hemen hepsi, bu yılı kârlı kapatacak. Hepsinin önünde 2006'da, filoyu güçlendirmek, uçuş hatlarını çoğaltmak var. İç ve dış hatlarda yolcu taşıyan özel havayolu şirketi sayısı dörde çıkmış durumda. Üç firma 2006'da başlıyor. Üç yeni şirketin izin başvurusu bulunuyor.
Bu arada çok önemli bir gelişme daha dikkat çekiyor. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı Şahabettin Bollukçu'nun açıklamalarına göre, 'çok bilinen, tanınan bütün büyük havayolu şirketleri', Türkiye'de, özel havayolu şirketi almak veya mevcutlara ortak olmak için görüşmeler yapıyor. "Adlarını açıklayıp, işlerini bozmak istemem" diyen Bollukçu, "2006 yılında ortaklıklar ve birleşmelerle sektöre girebilirler. Avrupa'daki özel havayolu şirketlerinin Türk özel havayolu şirketleri ile ilgilenmeleri normal. Özel havayolları Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 45'ini taşıyor. Bu büyük bir pasta" diyor.
Büyük gruplar da ilgili
2006 başında TT Airlines ile Golden Air, uçuşlara başlıyor. İzmir Havayolları 10 uçak için Kanadalı Bombardier ile anlaşma imzaladı. 2006'da bu şirket de uçuşlara başlıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne iç ve dış hatlarda tarifeli sefer yapmak amacıyla 3 şirketin daha başvurusu bulunuyor.
Şirketler arasında büyük fiyat rekabeti var. THY de özel şirketlerin fiyat atağına indirimle karşılık verdi. Fly Air, İstanbul - Ankara arasını 44 YTL'ye, THY ise İstanbul - Ankara arası 79 YTL'ye uçuyor.
Bollukçu'nun anlattığına göre, özel havayolu işiyle ilgilenen yalnızca yabancı büyük havayolu şirketleri değil. İçerden de büyük grupların böyle planları olduğunu söyleyen Bollukçu, "Yurtdışının yanı sıra Türkiye'deki mevcut büyük kuruluşlardan sermayesinin halka açılması ve ortaklık için birtakım teklifler geliyor. Türkiye ve Ortadoğu'nun, Avrupa için çok büyük bir yolcu potansiyeli var. Bu potansiyeli özellikle Avrupa kullanmayı arzu ediyor" diye konuştu.
Rakamlarla Türk havayolu taşımacılığı
Türk havayolu taşımacılığı sektöründe THY dışında 14 de özel havayolu şirketi var. Özel şirketlerin 4'ü yurtiçi ve yurtdışı yolcu taşıyor. 2006 başında TT Airlines, Golden Air ve İzmir Havayolları taşıma yapmaya başlıyor.
2004'te toplam 29 milyon 676 bin yolcu taşınmıştı. Şirketlerin fiyat rekabeti ile yolcu sayısında patlama oldu. 2005 yılı ilk dokuz ayda, 43 milyon 220 bin yolcu taşındı.
THY, ilk 9 ayda iç hat yolcu sayısını bir önceki yıla göre yüzde 24.4 artırarak 5 milyon 443 bin 789'e, dış hat yolcu sayısını ise yüzde 18.7 artırarak 5 milyon 239 yolcuya ulaştırdı. THY'nin toplam cirosu 2.2 milyar dolar.
14 özel havayolu şirketinin kargo ve yolcu taşımaları dahil toplam cirosu 2.5 ila 3 milyar dolar arasında değişiyor. Özel şirketler yılda 7.5 - 8 milyon kişiyi yurtdışına taşıyorlar.
Özel şirketlerin yurtiçi taşımalardan sağladığı ciro ise 240 milyon dolar. Yurtiçinde taşınan yolcu sayısı ise 3 - 3.5 milyonu buluyor. Bu şirketlerin 22 bin koltuk kapasitesi bulunuyor.
59 adet uçak anlaşması yaptı
Geçen yıla göre yolcu sayısını yüzde 19.7 oranında artıran Türk Havayolları (THY), 2004 yılında gerek Airbus gerekse Boeing ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde 59 adet uçak alım anlaşması yaptı. THY, tarihinde ilk kez 5 adet A 340 uçağın alımını devlet teminatı olmadan gerçekleştirdi.
Kasım 2005'ten itibaren yeni uçaklarını filoya katmaya hazırlanan THY, Ocak - Eylül 2005 döneminde, tarifeli iç hatlarda yolcu sayısını bir önceki yıla göre yüzde 24.4 artırarak 5 milyon 443 bin 789'a ulaştırdı. Dış hatlarda ise yolcu sayısını yüzde 18.7 artırarak 5 milyon 239 yolcuya ulaştırdı.
11 bin 250 kişinin çalıştığı THY'nin toplam cirosu ise 2.2 milyar dolar. Cironun yüzde 75'i dış, yüzde 25'i ise iç hatlardan elde e