Dolar
40,1843
0,13%
Euro
46,9594
-0,08%
Sterlin
54,3129
-0,43%
Bitcoin
4.734.753
4,42%
BİST-100
10.358,46
0,26%
Gram Altın
4.334,423
1,06%
Gümüş
38,43
3,67%
Faiz
43,85
0,00%

1247 tane resmi ilan gazetesi var

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cillov: Bazı illerde sırf resmi ilan yayınlanmak üzere gazete çıkarılıyor

22.11.2008 22:37
Haberi paylaşın
1247 tane resmi ilan gazetesi var
16px
32px

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Ertan Cillov, bazı illerde sırf resmi ilan yayınlamak için gazete çıkarıldığını gördüklerini belirterek, resmi ilanların artık eskisi gibi çok para kazanma yolu olmadığını söyledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC), Konrad Adenauer Vakfı ile birlikte düzenlediği "Yerel Basın Eğitim Seminerleri"nin Sekizinci Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı, TGC'nin Burhan Felek Konferans Salonu'nda devam etti.

Toplantının öğleden sonraki oturumunda konuşan Cillov, Kamu İhale Kanunu'nda yapılan değişiklikte ihale ilanlarına ilişkin de düzenleme yapıldığını dile getirerek, kanun çıkmadan önce yaşanan bu ihalele ilanlarının yerel basında yayınlanamayacağı endişelerinin gerçekleşmediğini söyledi.
"Bazı illerde sırf resmi ilan yayınlamak üzere gazete çıkarıld ığını görüyoruz" diyen Cillov, bu tür gazeteleri ancak yerel gazeteci cemiyetlerinin takip edebileceğini dile getirdi.

Cillov, resmi ilanların, teknolojinin de gelişimiyle giderek azaldığını anımsatarak, "Resmi ilan artık eskisi gibi çok para kazanma yolu değildir" dedi.
Türkiye genelinde muhtelif periyotlarla çıkan 3 bin civarında gazetenin var olduğunu ve bunlardan 1247'sinde resmi ilan yayınlandığını da anlatan Cillov, kurumun dijital makinelerle baskı yapan gazetelere ilan vermemek gibi bir prensip kararı bulunduğunu da söyledi.

Basın İlan Kurumu'nun yaptığı son genel kurulda ilan tarifelerine zam yapıldığını ve yeni tarifenin 24 Kasım Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na gönderileceğini kaydeden Cillov, 10 binin altında gazete basan yerel basına yönelik tarifenin, sütün-santim ilan tarifesinin 6 YTL'den 7 YTL'ye çıkarıldığını belirtti.
Oturumda konuşan TGC Hukuk Danışmanı Fikret İlkiz de basının 2009 yılında pek çok yayın yasağıyla karşılaşacağını savunarak, bunda da özel hayatın gizliliği kavramı ve bu alandaki ihlallerin etkili olacağını dile getirdi.

İlkiz, TCK'nın 134. maddesindeki düzenlemede; 'kişilerin özel hayatın ın gizliliğini ihlal eden kimse' cümlesinin yer aldığını ve buradaki 'kimse'ye gazetecilerin de girdiğini anlatarak, 6 aydan başlayan hapis cezalarının söz konusu olabildiğini ifade etti.

Bu konuda başka maddeler ele alındığında da gazetecilere yönelik 4.5 yıla varan hapis cezalarının uygulanabileceğini kaydeden İlkiz, hatta yargıcın ceza ertelemek için gazetecilere '6 ay gazetecilik yapmama' ya da '6 ay yer silme' gibi cezalar verebileceğini söyledi.

"İki önemli hak artık birbirine paraleldir. Özel yaşam korunarak, ifade ve basın özgürlüğü hayata geçirilmelidir" diyen İlkiz, gazetecilerin haberlerini, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni rehber alarak yazmalarını önerdi.

editörün seçtikleri
Rekabet Kurulu, dijital müzik platformu Spotify hakkında inceleme başlattı
Rekabet Kurulu, dijital müzik platformu Spotify hakkında inceleme başlattı#Spotify