10 yıl sonra otomobiller hidrojenle çalışacak

10 yıl sonra otomobiller hidrojenle çalışacak

İlk hidrojen merkezi Türkiye'de kuruldu. Güler, 'Taş devri, taşlar bittiği için bitmedi. Petrol dönemi de, petrol bittiği için bitmeyecek' dedi

10 yıl sonra otomobiller hidrojenle çalışacak
16px
24px
07.08.2005 13:14
ABONE OLgoogle

Enerjİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, hidrojen teknolojisindeki yatırımların son yıllarda arttığını belirterek, 'Hidrojen dönemini başlatmak, ancak stratejik planlama ile mümkün olabilir' dedi. Son dönemdeki petrol fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çeken Güler, hava kirliliği ve ozon deliklerini ortadan kaldırmak için küresel ısınmaya karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Petrol fiyatlarının artmasının, hidrojen enerjisinin önemini sadece gelişmekte olan ülkeler için değil, kalkınmış ülkeler için de bir kere daha vurguladığını dile getiren Güler, şunları söyledi: 'Hidrojen enerjisi teknolojisi bugün uluslararası bir öneme sahiptir. Çevreyi koruma ve enerji kaynaklarının azalmasından dolayı hidrojen ve diğer yinelenebilir enerji teknolojileri önem kazanmaktadır. Hükümetlerin bu konuya gösterdiği ilgi özel sektöre de yansımaktadır. Hidrojen teknolojisine yapılan yatırımlar son yıllarda gitgide artmaktadır.'

Hidrojen dönemi

Hidrojen Enerjisi Teknoloji Merkezi'ni İstanbul'da kurduklarını ve bu merkezin araştırmalarının tüm hızıyla sürdüğüne işaret eden Güler, bu çalışmalarının dünyada örnek olabileceğine, 'Hidrojen Dönemi'nin başlamasına vesile olacağını kaydetti. Güler, 'Türkiye, ilk defa çok önemli bir konuda merkez durumunda bir işe başlıyor. Bu avantajı kullanmamız lazım. Hidrojen enerjisi şu anda kullanılıyor ama pratik kullanımı 10-15 yıl içinde olacak. Hidrojen enerjisi için bir merkez kurduk ve çalışmalar başladı. Taş devri, taşlar bittiği için bitmedi. Petrol dönemi de petrol bittiği için bitmeyecek. Olsa dahi hidrojen dönemi başlayacak. Sodyum, bor, hidrorür de çok hidrojen taşıyor' diye konuştu.

Geleceğin enerjisi

Fosil yakıtların sınırlı ve çevre kirliliği yaratması, alternatif enerji olarak kabul edilen su, rüzgar ve güneşten elde edilen enerjilerin her alanda kullanılamaması, nükleer enerjinin tehlikeli olması nedeniyle terk edilmeye başlanması, 'geleceğin enerjisi' denilen hidrojen enerjisine geçişi hızlandırdı. Yaklaşık 25 yıllık süre içinde bu konuda yapılan birçok proje başarıyla sonuçlanırken günümüzde hidrojen enerjisi ile çalışan otomobil, otobüs, pil, cep telefonu, klima ve bilgisayarlar yapılıyor. Hidrojen enerjisine geçiş kararını ilk veren Japonya, Almanya, Kanada, Avustralya gibi ülkeler büyük yatırımlar yaparken, Almanya donanmasının hidrojen enerjisiyle çalışması için karar aldığı ve denizaltıların buna göre planlandığı, ABD ve Avrupa'da da bazı otomobil fabrikalarının hidrojen enerjili üretime başladığı belirtiliyor.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde