Dolar
44,041
-0,01%
Euro
51,3523
0,20%
Sterlin
59,3596
0,25%
Bitcoin
3.128.000
2,85%
BİST-100
13.175,74
3,73%
Gram Altın
7.406,334
1,82%
Gümüş
89,64
3,17%
Faiz
38,87
-3,28%

Suudi Arabistan'daki Prens Naif bin Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'nın geliştirilmesi projesine Türk şirketler de talip oldu

Suudi Arabistan’da yapılacak yeni havalimanı projesi için açılan ihaleye dünyanın dört bir yanından şirketler akın ederken, Türk şirketler de güçlü şekilde yarışa katıldı.

10.03.2026 13:39Güncelleme: 10.03.2026 13:40
Suudi Arabistan'daki Prens Naif bin Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'nın geliştirilmesi projesine Türk şirketler de talip oldu
16px
32px

Suudi Arabistan’da bulunan Prens Naif bin Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'nın kamu-özel ortaklığı (PPP) modeliyle geliştirilmesi için açılan ilgi başvurusu (EOI) ihalesine toplam 89 yerli ve yabancı şirket başvurdu. Projeyi, Suudi sivil havacılık holdingi MATARAT Holding ile National Centre for Privatisation and PPP birlikte yürütüyor.

Başvurular arasında Türk şirketlerinin sayısı ve çeşitliliği dikkat çekti. Projede geliştirici, müteahhit ve işletmeci gibi farklı roller için birçok Türk şirketi başvuru yaptı.

TÜRK ŞİRKETLERİ ÖNE ÇIKTI

Geliştirici kategorisinde Makyol İnşaat, IC İçtaş İnşaat ve Kalyon İnşaat yer aldı.

Mühendislik-inşaat (EPC) yüklenicileri arasında ise YDA İnşaat ve Mistaçoğlu Holding bulunuyor.

Havalimanı işletmeciliği tarafında ise Türkiye’nin uluslararası alanda en aktif operatörlerinden biri olan TAV Airports Holding da projeye ilgi gösteren şirketler arasında yer aldı.

30 YILLIK İŞLETME MODELİ

Proje kapsamında havalimanının tasarım, finansman, inşaat, işletme ve bakım süreçleri özel sektör tarafından üstlenilecek. PPP modeliyle geliştirilecek projede yatırımcı şirketlere 30 yıllık işletme hakkı verilmesi planlanıyor.

ŞEHİR MERKEZİNE 20 KM UZAKLIKTA

Buraidah kentinin yaklaşık 20 kilometre güneydoğusunda, Suudi Arabistan’ın Qassim Region bölgesinde bulunan havalimanı, bölgenin önemli ulaşım merkezlerinden biri olarak görülüyor.

20'DEN FAZLA ÜLKEDEN ŞİRKET BAŞVURDU

İhaleye Suudi Arabistan’ın yanı sıra Türkiye, Çin, Fransa, Avustralya, İngiltere, ABD, İspanya, Güney Kore, Malezya, Singapur, Hindistan, Katar, Kuveyt, BAE, Bahreyn, Mısır, Umman, Güney Afrika ve İrlanda gibi ülkelerden şirketler katıldı.

Suudi Arabistan son yıllarda havalimanı, liman ve altyapı projeleriyle büyük bir yatırım atağı yürütürken, Türk müteahhitler de bu projelerde daha fazla pay almak için bölgedeki rekabette aktif rol oynuyor.

DAHA ÖNCE DE ÇEŞİTLİ PROJELERDE TÜRK ŞİRKETLER YARIŞMIŞTI

Suudi Arabistan’daki büyük altyapı projeleri Türk şirketlerinin rekabetine daha önce de sahne olmuştu. Özellikle King Khalid International Airport’da planlanan yeni terminal projeleri için Limak İnşaat, TAV İnşaat ve IC İçtaş İnşaat yerel ortaklarıyla birlikte ihaleye talip olmuş ve milyarlarca dolarlık proje için kıyasıya rekabet etmişti. Bu havalimanında daha önce de önemli işler üstlenen Türk şirketlerinden IC İçtaş, yerel ortağı Al Rashid Trading and Contracting Company ile iki terminali tamamlamıştı. TAV İnşaat ise havalimanındaki Terminal 5 projesini hayata geçirmişti. 

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ortadoğu'daki savaşla ilgili açıklamasında piyasaların sağlıklı işlediğini, enerji arzında risk olmadığını söyledi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ortadoğu'daki savaşla ilgili açıklamasında piyasaların sağlıklı işlediğini, enerji arzında risk olmadığını söyledi#Cumhurbaşkanı Erdoğan