Selimiye Koyu'na marina projesine tepki yürüyüşü
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Selimiye Mahallesi’nde vatandaşlar, denize, kıyıya ve yaşam alanlarına sahip çıkmak amacıyla yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kenan GÜRBÜZ
Selimiye Koyu’nda MUÇEV tarafından planlanan 145 tekne kapasiteli marina projesine karşı yapılan protestoda, “Bu koy rant projelerine teslim edilemez” mesajı öne çıktı. Köy merkezinde toplanan kalabalık, Selimiye Koyu’na doğru yürüyerek projeye yönelik itirazlarını dile getirdi. Selimiye halkı, marina projesinin yalnızca fiziksel bir yapılaşma olmadığını; koyun doğal yapısını, ekosistemini ve köyün sosyal dokusunu köklü biçimde değiştirecek bir müdahale anlamına geldiğini vurguladı. Yapılan açıklamalarda, projenin hayata geçmesi durumunda Selimiye’nin sakin, küçük ölçekli ve doğayla uyumlu turizm anlayışının yerini yoğun tekne trafiğine ve betonlaşmaya bırakacağı ifade edildi.
PROJENİN TEKNİK VE FİZİKİ DETAYLARI

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Selimiye Mahallesi Denizazmağı mevkisinde planlanan marina kapsamında; üç adet yüzer iskele, bir adet yüzer dalgakıran ve kazıklı beton platform inşa edilmesi öngörülüyor. Ayrıca geri sahada çeşitli kullanım alanları, teknik birimler ve servis alanlarının oluşturulması planlanıyor. Bu yapılaşmalarla birlikte Selimiye Koyu’nda, aralarında 50 metreden büyük lüks teknelerin de bulunduğu toplam 145 teknenin bağlanabileceği bir kapasite hedefleniyor.
Yurttaşlar ve çevre savunucuları, söz konusu kapasitenin Selimiye gibi kapalı ve kendini yenileme potansiyeli sınırlı bir koy için son derece yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Tekne sayısındaki bu artışın; sintine atıkları, yakıt sızıntıları, gürültü ve yoğun deniz trafiği nedeniyle deniz çayırları, balık popülasyonu ve diğer deniz canlıları üzerinde ciddi baskı oluşturacağı belirtiliyor. Ayrıca kazıklı beton platform ve dalgakıran gibi yapıların, kıyı akıntı rejimini değiştirebileceği ve koyun doğal dengesini bozabileceği ifade ediliyor. Selimiye Mahallesi Denizazmağı mevkisinde planlanan 145 bağlama kapasiteli “Yat/Tekne Bağlama İskelesi” projesi için 27 Mayıs 2025 tarihinde İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısı yapıldı ve toplantı sonrasında projeye ÇED olumlu kararı verildi.
patronlardunyasi.com















