Meta, talepteki patlamanın ardından Ray-Ban'dan gözlük üretimini ikiye katlamasını istiyor
Meta Platforms Inc. ile EssilorLuxottica SA, artan talebi karşılamak ve rakiplerinin önüne geçmek için yapay zekâ destekli akıllı gözlüklerde üretim kapasitesini yıl sonuna kadar potansiyel olarak ikiye katlamayı görüşüyor.

Ray-Ban Meta çerçevelerinin satış ivme kazanmasıyla, Facebook’un sahibi Meta’nın 2026 sonuna kadar yıllık kapasiteyi 20 milyon birime ve üzerine çıkarmayı önerdiğini aktaran kişiler, görüşmeler gizli olduğu için isimlerinin açıklanmamasını istedi.
Kaynaklar, talep böyle bir adımı haklı çıkarırsa 30 milyonun üzerinde üretim yapabilecek bir kapasite oluşturmanın da masada olduğunu belirtti; ancak henüz hiçbir karar alınmadığının altını çizdiler.
Görüşmeler, Meta’nın yapay zekâ stratejisini uçtan uca kontrol edebileceği donanıma taşımak ve rakiplerin ürettiği akıllı telefonlara bağımlılığını azaltmak istediğini gösteriyor.
Kaynaklardan biri, üretimden sorumlu EssilorLuxottica’nın 2026 sonuna kadar 10 milyon çiftlik kapasite hedefine şimdiden yaklaştığını söyledi. Ray-Ban ve Oakley gibi markalara ve Sunglass Hut ile LensCrafters gibi perakendecilere sahip dünyanın en büyük gözlük üreticisi, üretim altyapısı ve müşteri erişimiyle Meta’ya akıllı gözlüklerdeki liderliğini genişletmesi için büyük ölçekli bir platform sunuyor.
Meta ve EssilorLuxottica temsilcileri yorum yapmayı reddetti.
İLK GÖZLÜK 2021'DE PİYASAYA SÜRÜLMÜŞTÜ
Üretime ilişkin görüşmeler, Meta’nın akıllı gözlüklerde artırılmış gerçekliğe yönelip tamamen sürükleyici VR başlıklarına olan bağlılığını azaltmasıyla ortaklığın derinleştiğini yansıtıyor. Teknoloji şirketi geçen yıl EssilorLuxottica’da yaklaşık %3 hisse alarak Meta’ya EssilorLuxottica’nın üretim uzmanlığına ve perakende ağına daha yakın erişim sağladı.
İki şirket 2019’da birlikte çalışmaya başladı ve 2021’de ilk Ray-Ban markalı akıllı gözlüklerini piyasaya sürdü. Son aylarda ivmenin arttığını aktardılar; EssilorLuxottica, Ekim ayında Meta akıllı gözlüklerinin üçüncü çeyrekte gelir artışını desteklediğini söyledi.
Eylül’de Meta, ABD’de 799 dolarlık en yeni Meta Ray-Ban Display’i tanıttı; bu modelde ilk kez metin doğrudan sağ camın üzerinde görünüyor. Geçen hafta Las Vegas’taki CES fuarında Meta, “benzeri görülmemiş talep ve sınırlı stok” nedeniyle yeni çerçevelerin Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Kanada’ya yönelik uluslararası genişlemesini duraklattığını açıkladı.
Bu gelişme, EssilorLuxottica hisselerini geçen yılki %15’lik yükselişin ardından 6 Ocak’ta %5,2 daha yukarı taşıdı. Bloomberg’in Salı günkü raporunun ardından Paris merkezli EssilorLuxottica’nın hisseleri kayıplarını tersine çevirerek %2’ye kadar yükseldi. Meta ABD’de %1 değer kaybetti.
Yapay zekâ, pil ömrü ve bileşenlerdeki ilerlemeler, daha hafif ve sürükleyici olmayan giyilebilirleri daha pratik hale getirdikçe akıllı gözlük pazarı küresel teknoloji gruplarının ilgisini çekti.
Counterpoint’e göre Meta, 2025’in ilk yarısında küresel pazarda tahmini %73 payla erken bir liderlik yakaladı. Araştırma şirketi, 2029’a kadar kategoride yıllık bileşik büyümenin %60’ın üzerinde olacağını öngörüyor. Ancak rekabet artıyor.
Geçen Mayıs’ta Alphabet Inc.’in iştiraki Google, Gucci’nin sahibi Kering SA’nın gözlük birimiyle akıllı gözlük alanında ortaklık kurarken, Apple Inc. de Vision Pro başlığı üzerindeki çalışmalarını azalttıktan sonra kaynaklarını yapay zekâ destekli gözlüklere yönlendirdi. Xiaomi Corp. ve Huawei Technologies dâhil Çinli gruplar da, şirketler yapay zekâ destekli giyilebilirlere yönelik tüketici talebini test ederken akıllı gözlüklerini piyasaya sürdü.
META, TEKNOLOJİ YARIŞINDA BİR AVANTAJ OLARAK GÖRÜYOR
Meta, Alphabet ve OpenAI gibi teknoloji devleriyle yeni nesil teknolojide üstünlük için yarışırken akıllı gözlükleri yapay zekâ hizmetlerini sunmanın kilit bir yolu olarak görüyor.
Teknoloji sektörünün akıllı gözlüklere yönelişi, EssilorLuxottica İcra Kurulu Başkanı Francesco Milleri’nin, geleneksel gözlüklerdeki hâkimiyetini korurken giyilebilir ve medikal teknolojiye açılma stratejisiyle örtüşüyor. Milleri, Ekim ayında verdiği bir röportajda akıllı gözlüklerin zamanla akıllı telefonların yerini alabileceğini öngörüyor.
Yine de üretimi daha hızlı artırmak, fabrikalarını bu hamleye hazırlamanın maliyetini büyümeyle dengelemek zorunda kalacak EssilorLuxottica için zorluklar yaratabilir.
RBC Capital Markets analistlerine göre Ray-Ban Meta akıllı gözlüklerin, EssilorLuxottica’nın daha geniş ürün yelpazesine kıyasla kayda değer ölçüde daha düşük brüt kâr marjları üretmesi bekleniyor. Analistler, hacim arttıkça daha yüksek gelir ve bileşen maliyetlerindeki iyileşmenin bu baskıların bir kısmını hafifleteceğini belirtiyor.
Fransız-İtalyan grup Şubat ayının ilk yarısında yıllık sonuçlarını açıkladığında, analistlerin EssilorLuxottica’ya Meta ile ilgili üretim planlarını sorması bekleniyor.
Şirketler, Ray-Ban Meta satışlarına ilişkin somut rakamları sıkı biçimde saklıyor. EssilorLuxottica yöneticileri Şubat 2025’te, 2023’ün sonlarından bu yana yaklaşık 2 milyon adet Ray-Ban Meta çerçevesi teslim ettiklerini söyledi.
Mali işler direktörü (CFO) Stefano Grassi, Ekim ayındaki bir konferans görüşmesinde, 10 milyon adetlik kapasite hedefine ilk belirlenen 2026 sonu hedefinden daha önce ulaşmayı beklediğini belirtti. Grassi, EssilorLuxottica’nın “bunu şirket içinde veya dış kaynak kullanarak yapabilecek kapasiteye” sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
patronlardunyasi.com















