Özyeğin yöneticilerine 40 Milyon lira vermiş

Özyeğin yöneticilerine 40 Milyon lira vermiş

Fiba Sigortayı kurarken 20 kadar yöneticime hisse verdiğini söyleyen Özyeğin, satıştan yöneticilere para dağıtmış

Özyeğin yöneticilerine 40 Milyon lira vermiş
16px
24px
09.08.2010 17:34
ABONE OLgoogle

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ana sponsorluğunda, LABX ve Özyeğin Üniversitesinin önderliğinde bu yıl 3. kez düzenlenen ''BİR FİKRİNMİ VAR'' yarışmasında dereceye girenlere ödülleri törenle verildi. 

     Yarışmada bu yıl 1 milyon liralık büyük ödülü ''Kolay ulaşılabilir yeni nesil eğitim aracı'' projesiyle birinci olan Abdullah Erdoğan alırken, Çağrı Yüzbaşıoğlu ''Parmak ve el tarak kemikleri kırıklarına yönelik operasyonların otomatize edilmesi'' projesiyle ikinci, Mehmet Emre Doğukaya da ''Doğru doktor, doğru tanı, doğru tedavi'' projesiyle üçüncü oldu. 

     TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İngiltere Başkonsolosluğunda düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, İngiltere Başbakanı David Cameron'un Türkiye'ye ziyareti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldiğinde 10 girişimciyle buluşmayı talep ettiğini anlatarak, ''Girişimciliği desteklemek adına bu çok önemli; 'İngiltere Başbakanı ile oturdum, iki dakika sohbet ettim'... Girişimcilikte heves ve istek çok önemli'' dedi. 

     Zengin olmanın tek bir yolu olduğunu, bunun da girişimcilikten geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, ''Girişimci olmak, ülkenin zenginliğini çözer. Ondan sonraki bütün sorunları çözmek de bundan geçiyor. Girişimcilik en ulvi meslektir. Müthiş bir zihniyet devrimi yaşıyoruz. Son 30 yılda Anadolu aslında müthiş bir girişimci fabrikası gibi çalışıyor. Bugün Türkiye'nin başarı hikayesinin arkasında gerçek tek bir sahibi var, girişimciler... Bugün 1 milyon liraya ihtiyaç var mı? Yok. Bu, sadece teşvik etmek için veriliyor'' şeklinde konuştu.
    
     ''HOLDİNGLERİN, BANKALARIN ELEMAN ALMASIYLA İŞSİZLİĞİ ÇÖZEMEYİZ''
    
     Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin de girişimciliğin doğuştan mı yoksa Allah vergisi mi olduğu tartışmalarının çok yapıldığını ifade ederek, ''Aslında girişimciliği madde bağımlılığına benzetiyorum. Bir kere girişimci olduğunuz zaman girişimci olmaya devam etmek istiyorsunuz. Bir işte başarılı olsanız da olmasanız da bir şeyi denemek, bir ressamın eser yaratmasına da benziyor'' dedi.

     Yurt dışında yaptığı yatırımlara işaret eden Özyeğin, ''Bunun birçoğunu para kazanmak için değil, benim ekibimin de bunu yapabileceğini göstermek için yaptım. Türkiye'de ben 2 tane sigorta şirketi kurdum ve sattım. Yıllar geçtikçe yanımda başka girişimciler de olsun istiyorum. Fiba Sigortayı kurarken 20 kadar yöneticime hisse verdim. Şirketin yaklaşık yüzde 10'u onlarındı. Dolayısıyla satışın yüzde 10'u da onların oldu ve aşağı yukarı aldıkları maaş dışında 40 milyon liralık bir kaynağa kavuştular'' diye konuştu.

     Çalışanların kendisine film yapma konusunda da öneride bulunduklarını anlatan Özyeğin, ''Bana geldiklerinde onlara 'ben bu işten anlamam, siz yapın' dedim. Hülya Avşar'ın Yeşil Işık filmini yaptılar'' dedi.

     Hüsnü Özyeğin, 1993'de Finansbank'ın Rusya'da temsilciliğini açtığını ve sonra bir banka kurduğunu hatırlatarak, ''Orada bankamın genel müdürlüğünü yapan da sonra 'Hüsnü bey kendime sizi örnek aldım ve ben de banka kuruyorum' dedi ve çok da başarılı oldu. Rusya'da ikinci kez sıfırdan banka kuran da benim genel müdürümdü. Girişiciler de girişimci doğuruyor'' şeklinde konuştu.

     Türkiye'nin konumu ve nüfusuyla önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Özyeğin, Almanya'da her yıl nüfusun 400 bin azaldığını, Romanya gibi ülkelerde nüfusu artırmak için teşvikler verildiğini, Türkiye'de ise genç nüfusun sürekli arttığını söyledi.

     Özyeğin, yılda yüzde 7, 8, 9, 10, 11 gibi büyüyen holdinglerin ve bankaların eleman almasıyla işsizlik sorununun giderilemeyeceğini, bütün iş dünyasının girişimciliği desteklemesi gerektiğini ifade etti.

     Kadınların iş dünyasındaki öneminin altını da çizen Özyeğin, İsviçre'de Finansbank Genel Müdürü olan Özden Başaran'ın o ülkedeki ilk kadın banka genel müdürü olduğunu vurguladı.
    
     ''ABD, ÇİN VE NİJERYA'DAN DA BAŞVURU YAPILDI''
    
     TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise bu yılki yarışmaya öncekilere göre 4 kat fazla başvuru geldiğini belirterek, ''Bizim en büyük sorunumuz işsizlik. Avrupa'nın en genç nüfusu Türkiye'de. Bu, müthiş bir fırsat. Eğer bunu doğru değerlendiremezsek patlamaya hazır bir bomba. Bunun da tek çaresi girişimcilik'' dedi. 

     İngiltere Başkonsolosu ve Ticareti Geliştirme ve Yatırım Direktörü Jessica Hand ise ülkesinin yeni koalisyon hükümetinin girişimciliği desteklediğini, global ekonomilerin geçirdiği sıkıntılara rağmen İngiltere iş çevrelerinin dünyadaki en güçlü iş çevrelerinden biri olduğunu söyledi. 

     LabX Genel Müdürü Fuat Sami ise bu yıl 3 bin 256 başvuru aldıklarını ve 200'ünün ABD, Çin ve Nijerya'nın da aralarında olduğu yurt dışındaki ülkelerden geldiğini, Nijerya'dan Türkler'in bile yanlarına arkadaşlarını alarak başvuru yaptıklarını kaydetti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde