Liderler yok, kriz çok.. Davos'ta neler oluyor?

Liderler yok, kriz çok.. Davos'ta neler oluyor?

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu bugün pek çok krizin gölgesinde başlayacak. Zirveye ABD Başkanı Trump, İngiltere Başbakanı May ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron katılmıyor

Liderler yok, kriz çok.. Davos'ta neler oluyor?
16px
24px
22.01.2019 07:35
ABONE OLgoogle

Küresel ekonomik kriz derinleşirken, dünya kapitalizminin temsilcilerini bir araya getiren Davos’taki Dünya ekonomik Forumu bugün sorunların gölgesinde başlıyor. 115 ülkeden 3000’den fazla katılımcının yer alacağı zirveye ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Teressa May ve Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron gitmeyecek. Çin ise zirveye Başkan Yardımcısı Wang Qishan katılıyor.

KÜRESEL DENKLEM KAYGAN

Zirvenin bu yıl ki ana teması ‘Küreselleşme 4: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek’ olsa da, Davos’ta asıl olarak uluslararası ilişkilerdeki gerginlikler, ticaret savaşları, ekonomik reformlar konuşulması bekleniyor. Fakat muhatapları ortada görünmüyor. ABD ile Avrupa arasında NATO’da çatlaklar yaşanıyor, Dünya Ticaret Örgütü’nde çözülmeler söz konusu. Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması ise çoktan çöktü. Küresel denklemin kayganlığı bir kenarda dursun, zirveye katılmayan liderler kendi iç siyasetinde de krizlerle sınanıyor.

TRUMP: DUVAR DA DUVAR

Geçen yıl 18 yıl sonra ilk kez Davos’a katılan ABD lideri Trump’ın Davos serüveni uzun sürmedi. Bu yıl göçmen duvarı nedeniyle çıkan bütçe üzerindeki anlaşmazlık nedeniyle hükümetin kepenk kapatması nedeniyle Trump’ın zirveye katılmayacağı açıklandı. 28 gündür hükümetin kapalı olduğu ABD’yi Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun temsil etmesi bekleniyor

MACRON’UN SARI YELEK KÂBUSU

Fransa’da akaryakıt vergisine yönelik zammın ardından başlatılan ve onuncu haftası geride kalan Sarı Yeleklilerin eylemleri nedeniyle zor günler yaşayan Macron da zirveye katılmıyor. Macron, iki aydır devam eden Sarı Yelek eylemlerinin ardından bu hafta yayımladığı “Fransızlara mektup” başlıklı mektup ile 15 Mart’a dek ülke genelinde “ulusal müzakere toplantıları” düzenleneceğini açıklamıştı.

MAY, BREXİT SINAVINDA

Brexit için Brüksel’le varılan anlaşmanın İngiliz Parlamentosu’nda ezici çoğunlukla reddedilmesinin ardından May’in de zirveye katılmayacak. Parlamento’da yapılan güven oylamasından az farkla geçen May’in Brexit konusunda uzlaşı arayışı çabalarını sürdüreceği belirtildi. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu zirveye katılacak toplam 25 lider arasında.

DAVOS ZİRVESİ NEDİR?

İsviçre’nin dağlarındaki elit toplantısı olarak da anılan Dünya Ekonomik Forumu ya da Davos Zirvesi 1971 yılında küçük bir yönetim konulu konferans olarak başladı. Davos Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu Klaus Schwab, yeteri derecede iyi performans sergileyemeyen Avrupalı şirketlere, Amerikan tekniklerini anlatma hedefi ile konferansı kurdu. Konferanslar popülerlik kazandı ve iş dünyasından finansa, politikadan halkla ilişkilere yılda 3 bin kadar dünya elitini bir araya getiren bir foruma dönüştü.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde