Erdoğan yumuşadı, Halkbank ucuz dolar sattı, yetmedi

Erdoğan yumuşadı, Halkbank ucuz dolar sattı, yetmedi

Erdoğan, bu sefer dolar düşsün diye uzlaşmacı dil kullandı. Sözler yeterli olmayınca araya Halkbank girdi, ucuz dolar satıp kuru aşağı çekmeye çalıştı

Erdoğan yumuşadı, Halkbank ucuz dolar sattı, yetmedi
16px
24px
07.03.2015 09:34
ABONE OLgoogle
Erdoğan, bu sefer dolar düşsün diye uzlaşmacı dil kullandı. Sözler yeterli olmayınca araya Halkbank girdi, ucuz dolar satıp kuru aşağı çekmeye çalıştı

Dolar kurundaki aşırı tırmanış hız kazanınca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası ve Halkbank’tan kura üçlü müdahale geldi. Erdoğan konuştu, Merkez Bankası TL’yi kısıp dolara talebi kısmaya çalıştı. Buna rağmen doların ateşi düşmeyince devreye Halkbank girdi, piyasada önüne gelen bankaya ucuz dolar sattı. Ancak dolar üçlü müdahaleyi takmadı. Operasyondan Halkbank zararlı çıktı.

“HAİN” SÖZÜNDEN BULUŞMAYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, doların dün 2,62’ye yaklaşması üzerine konuşma tonunu yumuşattı, ilk defa Merkez’i eleştirmeden pariteyi suçlu ilan etti. Dahası Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve daha önce vatan hainliğiyle suçladığı Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile buluşacağını açıkladı. Bu sözler piyasada, kuru yukarı iten gerginliğin sona erebileceği beklentisi yarattı.

MERKEZ MUSLUĞU KISTI

Erdoğan’ın uzlaşmacı konuşmasıyla doların hızla aşağı gelebileceği düşünülüyordu. Ancak ilk etapta beklenen olmadı. ABD’nin istihdam verilerinde olası bir iyileşme ve buna bağlı faiz artışının öne çekilme riski nedeniyle dolara olan talep düşmedi. Bu sırada Merkez Bankası gizli faiz silahını çekip piyasaya ihtiyacından daha az TL verdi. Böylece TL’ye olan talebi artırıp dolara talebi kısmaya çalıştı.

HALKBANK “EN İYİ SATICI”

Dolara sözlü ve TL’li müdahale devam ederken Halkbank agresif bir şekilde piyasaya girip dolar satmaya başladı. Halkbank’ın dolar satış operasyonunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasıyla aynı zamana denk gelmesi dikkat çekti. Kur 2,61 seviyesindeyken dolar satmaya başlayan Halkbank dün sürekli olarak piyasanın “En iyi satıcı” oldu. “En iyi alıcı” banka isimleri sürekli değişirken Halkbank ismi ekranlardan hiç gitmedi. Halkbank, piyasada her isteyene döviz sattı. Yüklü satış kuru 2,57’ye kadar çekti. Ancak zararlı çıkan Halkbank oldu.

YABANCILAR ALDI

Halkbank’ın sattığı ucuz dolara ağırlıklı olarak yabancı ortaklı bankaların talip olması dikkat çekti. Yabancı ortaklı bankaların Halkbank’ın sattığı dolarları düşük kurdan alıp yabancı yatırımcılara sattığı, böylece yabancıların pozisyon kapatma talebini önemli ölçüde karşıladı bildirildi. Ancak ABD’den gelen veriyle kur yeniden yükselince Halkbank ucuz sattığı dolardan gün içinde büyük zarara uğramış oldu.
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde