Koton, halkla arzla büyüyecek

Koton, halkla arzla büyüyecek

70 ülkede 437 mağazasıyla faaliyet gösteren, 17,2 milyar TL ciroya ulaşan Koton, halka arz oluyor. Halka arz geliri büyüme için kullanılacak. Koton’un Başkanı Yılmaz Yılmaz, yatırımcılarına mahcup olmak istemediklerini söylerken, CEO Bülent Sabuncu da “Büyümek istiyoruz ve sermaye artışı bize ek yakıt olacak” dedi.

Koton, halkla arzla büyüyecek
16px
24px
30.04.2024 16:17Güncelleme: 30.04.2024 16:24
ABONE OLgoogle

Dünya genelinde 70 ülkede 437 mağazasıyla faaliyet gösteren, 17,2 milyar TL ciroya ulaşan Koton, halka arz oluyor. Halka arzda mevcut ortaklardan Yılmaz ailesi ile Nemo Apparel B.V’in sahip olduğu mevcut paylar ve sermaye artırımı yoluyla çıkarılacak yeni paylar olmak üzere toplam 136.600.000 adet B grubu pay satışa sunulacak. 30 Nisan ile 2-3 Mayıs 2024 tarihlerinde talep toplanacak halka arzda pay başına fiyat 30,50 TL olarak belirlendi. Halka arz sonrasında Koton'un halka açıklık oranının yüzde 16,5 olması hedefleniyor. 

Halka arzdan elde edilecek gelirin yüzde 30-40’ı yurt içi ve yurt dışı mağaza açılışları ve yenilemeleri, depo otomasyon yatırımları ile bilgi teknolojileri yatırımları, %60-70’i büyüme amaçlı ürün alımlarına yönelik işletme sermayesi finansmanı için değerlendirilecek. Kâr dağıtım politikası çerçevesinde, dağıtılabilir net dönem kârının en az yüzde 20’sinin pay sahiplerine dağıtılması öngörülüyor.

KUZGUNCUK'TA 25 METREKARELİK DÜKKANDA TEMELLERİ ATILDI 

36 yıl önce Kuzguncuk’ta 25 metrekarelik bir dükkanda temelleri atılan Koton, önümüzdeki dönemde Kuveyt, Katar, Umman ve Macaristan’da mağaza açmaya hazırlanıyor. Şirket, orta vadede yurt içi ve yurt dışında 130 ile 150 yeni mağaza açmayı hedefliyor.

MİLYONLARCA YATIRIMCIMIZI MAHÇUP ETMEK İSTEMİYORUZ

Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, Koton CEO’su Dr. A. Bülent Sabuncu, halka arzın ayrıntılarını ve büyüme hedeflerini paylaştı.  Yılmaz Yılmaz, “Türkiye’nin en büyük hazır giyim markalarından biri pozisyonuyla güçlü biçimde yolumuza devam ediyor ve büyüme yolculuğumuzda kilit bir adım olarak halka açılıyoruz. Halka arzdan elde edeceğimiz gelirle yeni yatırımlara imza atacağız. Şimdiye kadar ailemiz, iş ortaklarımız ve ekosistemimiz için çalıştık. Cuma gününden sonra milyonlarca yeni ortağımız için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Eşi Gülden Yılmaz ile 36 yıldır yaptıkları işi en iyi şekilde yapmak için canla başla çalıştıklarını kaydeden Yılmaz, “Bundan sonra da canla başla çalışacağız. Bize güvenen yatırımcılarımıza mahcup olmak istemiyoruz” dedi.

"EN BÜYÜK GİRİŞİMİM YILMAZ GİBİ AKILLI BİR ADAMI BULMAK”

Halka arzın kendileri için pek çok açıdan kıymetli bir adım olduğunu anlatan Gülden Yılmaz da şunları söyledi: “Girişimcilik hayatımın en iyi işi Yılmaz gibi akıllı bir adamı bulmaktı. Birlikte 36 yıldır süren yolculuğumuzdaki en heyecanlı günü yaşıyorum. Bu aşamaya gelmiş olmamız, bugüne kadar yaptığımız tüm iyi işlerin teyidi niteliğinde. Halka arzı, Koton’un potansiyelini ortaya koyacak, organizasyonumuzun prestijini artıracak kilit bir adım olarak görüyoruz.” 

YURT DIŞININ CİRODAKİ PAYI YÜZDE 34,5 OLDU

Koton CEO’su Bülent Sabuncu ise şu bilgileri paylaştı:

“Son derece başarılı bir yıl tamamladık. 2023’te enflasyona göre endekslenmiş mali tablo sonuçlarına göre yaklaşık 17,2 milyar TL ciro ile kapatırken, 2021-2023 arasında yaklaşık yüzde 10 reel büyüme kaydettik. Brüt kâr marjımızı yüzde 52, FAVÖK marjımızı ise yüzde 26,6 olarak gerçekleştirerek sektöre örnek olacak bir kârlılık performansı ortaya koyduk. Yurt dışı satışlarımız da iyi sonuçları destekledi. Yurt dışının toplam ciro içindeki payını yüzde 34,5’e taşıdık. Önümüzdeki dönemde bunu yüzde 35’in üzerine taşımak istiyoruz. Geçen yıl yurt dışında 23 mağaza açtık. Kongo, Fildişi, Mısır ve Cezayir gibi yeni ülkelere giriş yaptık. Mevcutta Türkiye dışında 29 ülkede mağazamız bulunuyor. İlk hedeflerimiz içinde Macaristan, Umman, Katar ve Kuveyt var. Öte yandan global düzeyde yürüttüğümüz e-ticaretin çok önemli bir büyüme alanımız olmayı sürdürmesini istiyoruz. Şu an e-ticaret'in toplam satış gelirlerimiz içindeki payı yüzde 10,7 oranında. Üç yıl içinde hem Türkiye hem de yurt dışında kendi online satış kanallarımız ve iş birliği yaptığımız pazaryerleri aracılığıyla bu oranı yüzde 15-20’lere ulaştırmayı planlıyoruz.”  

Sabuncu, halka arz gelirini nasıl kullanacaklarına ilişkin bir soruya “Büyümek istiyoruz ve sermaye artışı bize ek yakıt olacak” diye yanıtladı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde