ABD Başkanı Trump’ın ‘Watergate’i mi?

ABD Başkanı Trump’ın ‘Watergate’i mi?

ABD Başkanı Trump’ın Rusya ile ilişkilerini soruşturan FBI Başkanı Comey’i kovması, eski başkanlardan Nixon’ın istifasına yol açan Watergate skandalını araştıran başsavcıyı görevden almaya çalışmasına benzetildi

ABD Başkanı Trump’ın ‘Watergate’i mi?
16px
24px
11.05.2017 05:20
ABONE OLgoogle

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ekibiyle Rus yetkililer arasındaki ilişkileri inceleyen Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey’i kovması, “Rusya soruşturmasının üstü kapatılıyor” iddialarına yol açtı.

Trump önceki gün sürpriz bir kararla, James Comey’in görevine son vermişti. Trump’ın aldığı kararı duyuran Beyaz Saray, Comey’in, Adalet Bakanı Jeff Sessions ve yardımcısı Rod Rosenstein’dan gelen ‘açık tavsiyeler’ üzerine görevden alındığını açıklamıştı.

ABD Başkanı Trump, FBI Başkanını kovdu

Gerekçe Hillary

Trump yönetimi, verilen karara gerekçe olarak, Comey’in, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a yönelik e-posta soruşturmasını yönetirken yaptığı çeşitli hataları gösterdi. Trump, Comey’e gönderdiği mektupta, “Adalet Bakanlığı’nın, senin FBI’ı etkin şekilde yönetmeye ehil olmadığın yönündeki hükmüne katılıyorum” ifadesini kullandı.

‘Hedef saptırıyor’

Ancak FBI Başkanı Comey’in görevine son verildiği sırada, Trump’ın kampanya ekibiyle Rus yetkililer arasında 2016 başkanlık seçimlerinden önce gerçekleşen gizli görüşmelere dair incelemenin de başında olması, alınan kararla bu soruşturmaya siyasi müdahalede bulunulduğu suçlamalarını beraberinde getirdi.

Üstelik eleştiriler hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat kanattan geldi. Senato İstihbarat Komitesi’nin Cumhuriyetçi başkanı, Comey’nin görevden alınmasına ilişkin kararın ‘zamanlamasından ve gerekçesinden rahatsız olduğunu’ açıkladı. Cumhuriyetçi Senatör John McCain de Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine dair iddiaların incelenmesi için acilen bir özel Kongre komitesi kurulması gerektiğini söyledi.

Karara Demokratların tepkisi de sert oldu. Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, “Eğer yönetimin, Comey’in Clinton soruşturmasını ele alış şekline itirazı varsa; bu itiraz Trump başkan olduğu dakikada da vardı. Ama Comey’i o zaman kovmadılar” dedi. Schumer, Trump’ın kampanya ekibinin Rusya ile muhtemel ilişkilerine dair FBI incelemesini kastederek, “Yoksa bu incelemeler Başkan’ın hassas noktalarına mı dokunmaya başlamıştı?” diye ekledi.

Bağımsız savcı çağrısı

Trump’ın kararına tepki gösteren Demokrat Parti üyeleri, Adalet Bakanı Jeff Sessions’tan, Trump’ın Rusya bağlantılarıyla ilgili iddialara yönelik soruşturmanın başına bağımsız bir savcı atamasını istedi.

Şaka zannetti

Trump’ın aldığı karar, Comey için de büyük sürpriz oldu. Yerel basında çıkan haberlere göre Comey görevden alındığını, Los Angeles’ta FBI ajanlarıyla konuşurken televizyonda izlediği haberden öğrendi. Başta haberi şaka zanneden Comey, yardımcılarıyla görüşmesinin ardından Başkan’ın gerçekten kendisini görevden aldığını anladı.

Dalga geçti

Trump, Comey’i görevden almasına Demokrat Parti’den gelen tepkilere Twitter hesabı üzerinden cevap verdi. Mesajında Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer’i hedef alan Trump, “Ağlak Chuck Schumer, yakın zamanda Comey’ye güveni kalmadığını söylemişti. Şimdi ise öfkelenmiş gibi davranıyor” diye yazarken mesajının sonunda ‘Bataklığı Kurut’ şeklinde bir etiket kullandı. Trump dün sabah da paylaştığı tweet’inde Comey’i görevden aldığı için herkesin kendisine teşekkür edeceğini öne sürdü.

Nixon istifa etmişti

Trump’ın Comey’i görevden alması, akıllara Watergate skandalını soruşturan savcıyı görevden alan eski Başkan Richard Nixon’ı getirdi. Nixon, 1973’te skandalı araştırması için Adalet Bakanı Elliot Richardson’ın görevlendirdiği Başsavcı Archibald Cox’u, skandalın arkasında Beyaz Saray’ın olduğunu ortaya çıkarması üzerine kovmak istemişti. Nixon, Cox’u görevden almayı reddeden Bakan Richardson’ı kovmuş, ancak kamuoyundan gelen baskılar sonucunda istifa etmek zorunda kalmıştı.

1993’ten beri ilk

Comey’den önce görevden alınan tek FBI yöneticisi Williams S. Sessions olmuştu. 1993’te eski Başkan Bill Clinton, Reagan döneminde göreve getirilen Sessions’tan, ‘etik dışı’ hareketleri nedeniyle istifasını istemişti. Clinton, talebini geri çeviren Sessions’ı daha sonra görevden almıştı. Sessions, FBI uçaklarını kişisel gezilerde kullanmak ve devlet kasasından aldığı 10 bin dolarla bahçesine duvar yaptırmakla suçlanmıştı.

Clinton onu suçlamıştı

Kasım 2016’daki başkanlık seçimlerinde Trump’a yenilen Hillary Clinton, aldığı mağlubiyetin sorumlusu olarak Comey’i göstermişti. Comey, önce Temmuz sonra da Ekim ayında Clinton’ın elektronik postalarının soruşturulduğunu duyurmuştu. Senato Adalet Komisyonu önüne çıkan Comey, Clinton’ın yardımcısı Huma Abedin’in ‘yüzbinlerce gizli yazışmayı’ eşine ilettiğini açıklamıştı. Ancak söz konusu elektronik postaların çoğunun gizlilik öğesi içermediği ortaya çıkmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde