Dolar
50,0017
0,05%
Euro
56,0108
0,08%
Sterlin
67,1336
0,09%
Bitcoin
3.812.666
-0,46%
BİST-100
10.961,67
1,88%
Gram Altın
6.299,972
-0,63%
Gümüş
49,3
-2,42%
Faiz
39,55
0,00%

Bakan Vedat Işıkhan, İşsizlik Sigortası Fonu'nun tasfiye edilen fonlarla bir ilgisi bulunmadığını söyledi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 900 milyar liralık İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının tasfiye edilen yatırım fonlarında kullanıldığı iddialarını reddederek "Herhangi bir fona takılan 1 kuruşumuz dahi bulunmamaktadır" dedi.

03.11.2026 20:39 • Güncelleme: 03.11.2026 20:39
Bakan Vedat Işıkhan, İşsizlik Sigortası Fonu'nun tasfiye edilen fonlarla bir ilgisi bulunmadığını söyledi
16px
32px

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, İşsizlik Sigortası Fonu'nun kaynaklarının nerelerde değerlendirildiği ve tasfiye edilen fonlarda kullanılıp kullanılmadığına ilişkin açıklama yaptı.

'TASFİYE EDİLEN FONLARLA HİÇBİR İLGİSİ BULUNMAMAKTADIR'

Milletvekillerinden gün içerisinde bu konuda çok sayıda soru geldiğini belirten Bakan Işıkhan, İşsizlik Sigortası Fonu'nun tasfiye edilen fonlarla hiçbir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Fon kaynaklarının Kamu Haznedarlığı Yönetmeliği hükümlerine göre değerlendirildiğini belirten Işıkhan, bu kaynakların Devlet İç Borçlanma Senetleri, kamu mevduat ve katılım bankaları ile Takasbank'ta tutulduğunu ifade etti.

Işıkhan, "Fon kaynaklarının bu enstrümanların dışında başka bir alanda değerlendirilmesi veya spekülatif işlemlerde kullanılması hukuken de, teknik olarak da mümkün değildir" dedi.

İşsizlik Sigortası Fonu'na Takasbank üzerinden işlem yapma yetkisinin 19 Ocak 2022'de yapılan yönetmelik değişikliğiyle verildiğini hatırlatan Işıkhan, bu tarihten itibaren Takasbank aracılığıyla borç verme işlemlerine başlandığını aktardı.

Takasbank'taki faiz oranlarının her işlem gününde mevduat faizleriyle karşılaştırıldığını kaydeden Bakan Işıkhan, Takasbank faizlerinin daha avantajlı olduğu durumlarda borç verme işlemi gerçekleştirildiğini belirtti.

FONUN BANKACILIK İŞLEMLERİNİ HALKBANK YÜRÜTÜYOR

Takasbank üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin işleyişini anlatan Işıkhan, "Siz bir bankaya mevduat yatırdığınızda, nasıl ki o mevduatın kimlere kredi olarak verildiğini bilmiyorsanız, Takasbank da bizim için aynıdır" diye konuştu. İşsizlik Sigortası Fonu'nun tüm bankacılık işlemlerinin Halkbank tarafından yürütüldüğünü, Takasbank işlemlerinde ise Halk Yatırım'ın aracı kurum olarak görev yaptığını belirten Işıkhan, sistem gereği alıcı ve satıcıların birbirlerini göremediğini söyledi.

Işıkhan, Takasbank üzerinden yapılan işlemlerin teminat altında olduğunu ve bu işlemlerde muhataplarının Takasbank olduğunu vurguladı.

'İŞÇİMİZİN 1 KURUŞ HAKKINI DAHİ KİMSEYE YEDİRMEDİK'

İşsizlik Sigortası Fonu'nun Sayıştay ve bağımsız denetim kuruluşları tarafından düzenli olarak denetlendiğini ifade eden Işıkhan, mali tabloların ve denetim sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti.

Açıklanan raporlarda fonun söz konusu fon yönetim şirketleriyle herhangi bir işleminin bulunmadığının görülebileceğini savunan Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:

"İşsizlik Sigortası Fonu, işçilerimizin alın teridir, işçilerimizin hakkıdır. Ve biz emekçimizin, işçimizin 1 kuruş hakkını dahi kimseye yedirmedik, yedirmeyiz."

Işıkhan, milletvekillerinin "İşsizlik sigortası fonlara mı takıldı?" sorusuna ise "Herhangi bir fona takılan 1 kuruşumuz dahi bulunmamaktadır" yanıtını verdi.

patronlardunyasi.com