Troya’dan yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan tarihi eserlere dikkat çeken “Troya Hazineleri: Please Come Back” sergisi 10. Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali kapsamında ziyarete açıldı.
Milliyet'ten Seray Şahinler'in haberine göre, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İstanbul Marmara Eğitim Vakfı ve Maltepe Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen sergi, Terra Santa Manastırı’nda izleyiciyle buluştu.
Arkeoloji dünyasında ‘Hazine A’ olarak bilinen ve Alman tüccar Heinrich Schliemann tarafından 1873’te keşfedilen ünlü ‘Troya Hazineleri’nin yanı sıra değerli madenler veya taşlardan yapılmış yaklaşık 30 farklı eser grubunun hikâyesini yansıtan sergi, kültürel mirasın yurt dışındaki varlığına dikkat çekerek eserlerin yurda dönmesi çağrısını yineliyor. Sergide yer alan eserlerde Troya’dan yurt dışına kaçırılan ve 1995’ten beri Rusya’da bulunan eşsiz eserler fotoğraflarıyla ve tarihçesiyle hatırlatılıyor. Puşkin Müzesi’nde yer alan parçalar M.Ö. 2550-2200 yılları arasına tarihlenen Troya II dönemine ait. Fotoğraflara yansıyan detaylarda altın diademler, sepet biçimli küpeler, saç halkaları, boncuklar, nefrit, lapislazuli ve yeşim baltalar, döküm kalıpları, külçeler, büyüteç işlevi gören dağ kristali gibi çok sayıda değerli eser göze çarpıyor.
Sergi açılışında konuşan Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Oktay Yalın, “Troya Hazineleri’nde yurt dışına kaçırılan Troya Hazineleri’nden örnekler göreceksiniz. Bunların içerisinde hâlen ülkemizde, İstanbul’da sergilenmekte olan değerli parçalar da mevcut. Bugün dünyanın çeşitli yerlerine yayılan; Almanya, İngiltere, Rusya ve ülkemizde de bir bölümü bulunan eserlerin, aslında kültür hazinelerinin ait olduğu topraklara geri dönmesi mesajını vermeyi hedeflediğimiz için sergimize ‘Please Come Back’ başlığını ekleyerek ‘Lütfen geri dön’ dedik” ifadelerini kullandı.
Küratörlüğünü Erkan Özdilek’in üstlendiği sergi 20 Mayıs’a kadar ziyarete açık olacak.
KAÇIRDIĞI ESERLE POZ VERMİŞ
Troya Hazineleri, Heinrich Schliemann tarafından Hisarlık Tepesi’nde yapılan kazılarla ortaya çıkarılmış. 31 Mayıs 1873’te bulunan ve “Priamos Hazinesi” adı verilen meşhur “A Hazinesi”, Troya II dönemine ait olup altın takılar, değerli taşlar ve çeşitli arkeolojik eserler içeriyor. Schliemann, bu hazineleri Osmanlı yasalarına aykırı biçimde yurt dışına götürmüş; Osmanlı Devleti hukuki girişimlerde bulunsa da eserlerin Berlin’e kaçırıldığı anlaşılmış. II. Dünya Savaşı sırasında kaybolan hazinelerin, 1992’de Rusya’ya savaş ganimeti olarak götürüldüğü ortaya çıkmış ve eserler 1995’ten itibaren Moskova’daki Puşkin Müzesi’nde sergilenmeye başlanmış. Sergide yer alan en ilginç karelerden biri de Schliemann’ın karısı Sophie Schliemann’ın Troya’dan kaçırdıkları hazinelerle kameralara poz verişi.
patronlardunyasi.com