TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yunanistan'ın içinde bulunduğu mali krizden kurtulmasında, Türkiye ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmesinin en büyük katkıyı sağlayacağını belirterek, ''Yunanistan'ın krizden çıkış haritası Türkiye'' dedi.
Batı Trakya'nın Gümülcine kentinde düzenlenen Türkiye-Yunanistan 2. Bölgesel İş Forumu'nda konuşan Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye ile Yunanistan'ın önümüzdeki 10 yıl içinde ekonomik dalgalanmalardan ve kuraklık gibi doğal afetlerden en çok etkilenecek ülkeler olduğunu'' ifade ederek, iki ülke işadamlarına ileriye yönelik işbirliği yapma çağrısında bulundu.
Yunanistan'ın içinde bulunduğu mali krizden kurtulmasında, Türkiye ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmesinin en büyük katkıyı sağlayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Yunanistan'da kriz varsa, işte burada da 70 milyonluk Türkiye var. Türkiye her yıl 200 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Gelin, önümüzdeki 10 yılın işbirliği haritasını birlikte çizelim. Ortak geleceği farklılıklar üzerine değil, ortak çıkar üzerine kuralım'' diye konuştu.
DEİK Başkanı Selim Egeli,Türkiye ile Yunanistan arasındaki dış ticaret hacmiyle ilgili rakamların iki ülkedeki gerçek potansiyeli yansıtmadığını ifade ederek, ''iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da geliştirilebileceğini'' söyledi.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki yakınlaşmanın, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile eski Yunanistan Başbakanlarından Andreas Papandreu'nun Davos'ta başlattığı sürecin bir devamı olduğunu ifade eden Egeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayındaki Atina ziyaretinin ise bu süreçte tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirtti.
Egeli, hayalinin, ''Türkiye ile Yunanistan arasında gerçek bir dostluk oluşması'' olduğunu belirterek, ''Siyasi ilişkileri ekonomik ilişkilerden ayırt etmek mümkün değil. İki ülke arasındaki farklılıklar bir an önce çözülmeli. Her iki ülkedeki iki başbakan buna yatkın. Bu, biz işadamları için bir garantidir'' diye konuştu.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, Forumun amacının Türk ve Yunanlı işadamlarının birlikte daha çok iş yapmasını sağlamak olduğunu belirterek, daha önce yapılan toplantıların iki ülke işadamlarının bu konuda istekli olduklarını ortaya koyduğunu söyledi.
''İki ülke arasındaki iş hacminin genişletilmesinde, Türkiye'nin sanayi bölgeleri olan Ege ile Trakya'ya komşu olan Batı Trakya'nın önemli rol oynayabileceğini'' ifade eden Yardımcı, bu durumun Batı Trakya bölgesine büyük avantaj sağladığını ancak yeterince değerlendirilmediğini kaydetti.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da Oda'nın, ''yıllar önce gemilere binip İzmir'i terk eden Rumlar tarafından kurulduğunu'' belirterek, en çok ticaretin yakın komşularla yapıldığını söyledi.
İzmir ile Yunanistan'ın Selanik, Pire ve Dedeağaç gibi önemli ticari limanları arasında ro-ro taşımacılığı kurulmasının iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere büyük katkı sağlayacağını ifade eden Demirtaş, ''Hedefimiz iki ülke arasındaki ticarette 10 milyon doları aşmak. Bu alanda kaydedilecek ilerleme iki ülke halkları arasındaki dostluk ve kardeşliği de güçlendirecektir. Atatürk'ün dediği gibi, ekonomi demek, her şey demektir'' diye konuştu
Toplantıda konuşan Yunanistan Odalar Birliği Başkanı Yorgos Kassimatis ise ''Türkiye'nin son yıllarda her alanda yükselen bir ülke olduğunu'' ifade ederek, Yunanistan'ın kalkınma programlarında, Türkiye'yi örnek alması gerektiğini söyledi.
Kassimatis, ''Türkiye'nin yükselmesi tesadüf değil. Ülkenin iş ve siyaset dünyası doğru bir şekilde yönetiliyor. Bu nedenle bugün burada bulunmakla bizleri şereflendirdiğiniz için sizlere teşekkür ederiz. Bugün bir armoni içinde bulunan ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz. Geleceğin, geçmişin gölgesinde kalmasına izin vermeyelim. Geçmişi hatırlayalım, ama bundan ders alarak ileriye bakalım'' dedi.
Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panayotis Kuçikos da, Türkiye ile Yunanistan arasında değerlendirilmeyi bekleyen birçok iş alanı bulunduğunu belirterek, iki ülkenin bu konudaki dinamiklerinin birleştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğine bir başka komşu ülke olan Bulgaristan'ın da dahil edilmesinin bölgedeki iş dinamiğini daha arttıracağını ifade eden Kuçikos, ''Yunanistan gibi Türkiye'nin de Bulgaristan'da yatırımları var. Bunları birleştirmenin yollarını aramalıyız'' dedi.
Kuçikos, Bulgaristan'ın, turizm konusunda Yunanistan'a ve Türkiye'ye büyük ilgi gösteren bir ülke olduğunu ve üç ülke arasında paket turizm programları uygulanabileceğini kaydetti.
Bugün yapılan konuşmaların ardından Türk ve Yunanlı işadamları arasında yuvarlak masa toplantılarıyla akşama kadar devam eden Forum çerçevesinde, yarın da şirketler ve resmi devlet kurumları arasında görüşmeler yapılacak.