Koç Holding ve Sabancı Holding, The Boston Consulting Group'un (BCG) yayımladığı hızlı gelişmekte olan ekonomilerinden çıkan ''Yükselen Yıldızlar'' listesinde küresel düzeyde yeni çıkış yapan 23 şirket arasında girdi.
BCG, global çıkış yapan şirketlere ilişkin ''Yükselen Yıldızlar, Hızlı Büyüyen ve Gelişmekte Olan Ekonomiler ve Küresel Endüstriye Şekil Veren Şirketler'' isimli bir rapor yayımladı.
2000 - 2009 döneminde yılda ortalama yüzde 18 büyüyen şirketlerin değerlendirildiği raporda, Koç Holding ve Sabancı Holding küresel düzeyde yeni çıkış yapan 23 şirket arasında girdi.
Çin, Hindistan, Brezilya, Meksika ve Rusya'nın başı çektiği 16 ülkenin yer aldığı rapor, dinamik ve küresel rekabet eden çeşitli şirketlerin performansını yansıtıyor.
Dünyanın 41 ülkesinde 71 ofisi bulunan ve 1963 yılında kurulan Küresel Danışmanlık Şirketi BCG, dünyanın her bölgesinde ve tüm sektörlerde hizmet veriyor.
RAPORDA, TÜRKİYE'NİN DE ARALARINDA BULUNDUĞU HIZLI GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERDEN GELEN ''YÜKSELEN YILDIZLARIN'', BAZI GELİŞMİŞ KÜRESEL DEVLERİN ÖNÜNE GEÇTİĞİ BELİRTİLDİ
Küresel danışmanlık şirketi The Boston Consulting Group'un (BCG) ''Global Challengers 2011 (Yükselen Yıldızlar 2011)'' raporunda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu hızlı gelişmekte olan ekonomilerden gelen ''yükselen yıldızların'', bazı gelişmiş küresel devlerin önüne geçtiği belirtildi.
Raporda, 100 ''yükselen yıldızın'' toplam cirosunun 1,3 trilyon dolara ulaştığı, son 9 yılda her yıl ortalama yüzde 18 büyüyen ''yükselen yıldızların'' ortalama kar marjının ise yüzde 20 olduğu bildirildi.
''Yükselen yıldızların'', yatırımcılarına gelişmiş ülkelerdeki rakiplerinin çok üstünde bir getiri sağladığı ifade edilen raporda, ''Küresel liderlik savaşında daha başlangıçtayız. Yükselen yıldızlar önümüzdeki döneme yön verecek potansiyele sahipler. Gelişmekte olan ülkeler küresel ticaretteki paylarını çok hızlı bir şekilde artırıyorlar. Türkiye de bu değişime hızlı bir şekilde adapte olmuş durumda'' denildi.
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu hızlı gelişmekte olan ekonomilerden gelen ''yükselen yıldızların'', bazı gelişmiş küresel devlerin önüne geçtiği belirtilen raporda, söz konusu 100 kurumdan bazılarının hali hazırda küresel liderliğe oynadığı bildirildi.
''Yükselen yıldızlar'' listesinde sektörel dağılımda ilk sırayı 35 şirketle endüstriyel üretim yapan kurumların aldığı, doğal kaynak ve emtia haklarına sahip olan kurumların 24 katılımcı ile 2. sırada bulunduğu, gelişmekte olan ekonomilerdeki altyapı yatırımlarının, inşaat ve taahhüt sektörünün listeye 6 şirketle hızlı bir geri dönüş yapmasını sağladığı kaydedildi.
''S&P500 GERİLERKEN, YÜKSELEN YILDIZLAR KAZANDIRDI''
2000-2010 yılları arasında gelişmiş ülkelerdeki şirketlerin ağırlıklı temsil edildiği S&P500 endeksinin yatırımcılara eksi getiri sağlarken, listedeki 100 şirketin aynı dönemde yatırımcılarına her yıl ortalama yüzde 17'lik getiri sağladığı ifade edilen raporda, ''Bu kurumlar aynı büyümeyi sürdürdükleri takdirde 2020 yılında 8 trilyon dolar seviyesine gelecekler, yani S&P 500'ün bugünkü değerine ulaşacaklar'' denildi.
2011'in ''yükselen yıldızlarında'' Çin'in devam eden yükselişi, hızla artan doğal kaynak talepleri, küresel markalar yaratmak ve stratejik ortaklıklardaki artış trendlerinin göze çarptığı belirtilen raporda, büyümeye altyapı sağlayan emtia ve doğal kaynak sektörlerinin satın alma alanında başı çektiği, 2006- Ağustos 2010 arasında listede yer alan doğal kaynak sektörlerindeki ''yükselen yıldızların'' 154 sınır ötesi birleşme ve satın alma gerçekleştirdiği, bunun geçen 5 yıla kıyasla 2 katlık artışı ifade ettiği bildirildi.
Raporda, ''yükselen yıldızların'' büyümelerini öncelikle kendi iç piyasalarına, sonrasında da gelişmekte olan komşu ekonomilere yaptığı, bu kurumların genelde gelişmiş pazarları ele geçirmeye ve küresel devlerle onların pazarlarında rekabete çalışmadığı ifade edildi.
BCG Türkiye Yönetici Ortağı Burak Tansan, rapora ilişkin değerlendirmesinde, gelişmekte olan ülkelerden gelen ''yükselen yıldızların'' pek çok küresel endüstriyi şekillendirdiğini ifade ederek, listedeki 100 ''lider'' kurum/grubun 2000?2009 yılları arasında cirolarını yıllık yüzde 18 büyütürken, aynı dönemde yaklaşık yüzde 20 oranında kar marjı elde ettiği, bu kurum/grupların marjlarından kısarak büyümediğini kaydetti.
Tansan, ''Gelişmekte olan yıldız firmalar, hem güç hem de konum anlamında yeni bir çağa girdiler. Gelişmiş ülkelerdeki ileri görüşlü küresel şirketler bu yükselen yıldızları hem potansiyel müşteri hem de potansiyel ortak olarak görmeliler. Yani kazan-kazan yaratmaya çalışmalılar. Çünkü zamanla rekabet daha da arttığında yükselen yıldızlar ile küresel devler aralarındaki sınırlar çok net olmayacak'' ifadesini kullandı.