Patronlar


Yeşim Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Şenol Şankaya, Merkez Bankasının enflasyon ile mücadele kapsamında aldığı sert tedbirlerin, 3 yıl boyunca kurları baskı altında tutması yüzünden "ihracatçıların büyük yara aldığını, birçok işletmenin sermayesini kaybettiğini" savunurken, kurlardaki son dalgalanmanın ise bir miktar rahatlama sağladığını söyledi. Şankaya, aslında kurların bugünkü seviyesinin de olması gekenin aldığında olduğunu, dövize müdahaleyi yanlış bulduklarını, işçilik ve enerji üzerindeki vergilerin ise artık taşınamaz hale geldiğini, Türk ihracatçısının "dünya pazarlarındaki yerini korumak" ve "ayakta kalabilmek" için sürekli arayış içinde olduğunu belirtti. Kimi firmaların fabrikalarını başka ülkelere taşıdıklarını anlatan Şankaya, Yeşim Tekstil’in ise cazip maliyetler nedeniyle Bulgaristan, Romanya ve Moldavya’da ek kapasiteler oluşturduğunu vurguladı.

MISIR’DA ÜRETİM: Yeşim Tekstil olarak, şu anda üretimin yüzde 20’sini bu ülkelerde gerçekleştirdiklerini kaydeden Şankaya, şöyle devam etti: "Şimdi bunlara ilave olarak Mısır’ı inceliyoruz, görüşmelerimiz sürüyor. Çünkü Yeşim’in aynı zamanda çok güçlü bir Amerika pazarı var. Türkiye için hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının ana ülkesi AB, fakat Yeşim’de bu oran yüzde 50, yüzde 50. Yani çok ciddi bir ABD pazarımız var. Mısır’ın da en büyük avantajı, geçen sene elde etmiş olduğu, ABD ile Nitelikli Sanayi Bölgesi Anlaşması (QIZ). Bu da ABD’ye gümrüksüz mal satma imkanı getiriyor. Bunu, Uzakdoğulu ülkeler çok iyi değerlendiriyorlar. Türkiye’den bir hayli firma oraya yatırıma gitti. Kimi yatırımlarını bitirmek üzere. Ortaklık yapanlar var ama çoğu Türk firması direkt yatırımı tercih ediyor. Biz yine büyük bir ihtimalle öncelikle bir fason üretimini düşüneceğiz. Maliyetler yüzünden Uzakdoğu’ya kaptırdığımız, kaçırdığımız bazı temel malları, Mısır kanalıyla geri alma şansımız olabilir. Fason üretim ile 6 ay, 1 yıl gibi bir deneme sürecimiz olacak. Buradan 20-30 milyon dolar ihracat yapabiliriz. Yeşim, 5 yıl içinde kapasitesinin yüzde 30-40’ını yurt dışında hedefliyor."

TÜRKİYE DE UYGULASIN: Mısır’da fabrika kurarak, üretiminin yüzde 70’ini ihraç edenlere devletin serbest bölge avantajlarını sağladığına dikkati çeken Şankaya, bunun çok ciddi bir teşvik olduğunu, Türkiye’de de uygulanması halinde, ihracata dayalı büyümeyle istihdam sorununun çözülebileceğini söyledi.