Özbey Men'in haberi
Yeşil ailesinin rakip üyelerinin “Yeşil Global” çatısı altında birleşme hayali erken söndü. Mali krize giren Dema Group iflas erteletirken, bu şirketin mağazalarına “el koyan” Yeşil Kundura ayakta kalma mücadelesi veriyor...
TÜRK ayakkabı sektöründe Yeşil ailesinin önemli bir yeri vardır. Aile, Türkiye'de fabrikasyon ayakkabı üretimini ilk başlatanlardandır. Recep Ali Yeşil ve Mustafa Yeşil kardeşler, yaklaşık 60 yıl önce Yeşil Kundura'yı kurarak askeri bot üretmeye başlamış, kısa sürede sadece Türkiye'nin değil bölgenin önde gelen ayakkabı sanayicilerinden biri olmuşlardı. Recep Ali Yeşil, 1987 yılında Dema Group'u kurarak kardeşiyle yollarını ayırmıştı...
Halen İstanbul Büyükçekmece'deki fabrikasında üretim yapan Dema Group'un Promar isimli bir şirketi daha var. Camel Active, Land Rover, Dr. Martens ve Fly London gibi dünyaca ünlü markaların distribütörlüğünü yapan grup, perakende sektöründe de faaliyet gösteriyor.
Kendi ismini taşıyan mağazalarıyla perakende sektöründe yer alan Yeşil Kundura ise ayakkabı üretimini Çorlu'daki fabrikasında sürdürüyor. Yeşil Kundura, son dönemlerde enerji ve konut sektörlerine de yatırım yapıyor. Grup. İnnovia ismiyle Beylikdüzü'nde yapımına başladığı 9 bin konutun inşaatını sürdürüyor. Ortadoğu Enerji ise Kemerburgaz'da çöpten elektrik üretiyor.
YEŞİL GLOBAL'İ KURDULAR AMA...
Yeşil kardeşlerin kurduğu şirketlerle ilgili bu bilgileri verdikten sonra iş dünyasında yankı uyandıracağını düşündüğümüz haberimize geçelim. Yeşil Kundura ve Dema Group, geçen şubat ayında birleşme kararı almışlar. Öneri, Amerika'dan dönüp Yeşil Kundura'nın başına geçen Engin Yeşil'den gelmiş. Dema Group'un ikinci kuşak patronu İhsan Yeşil de bu teklifi kabul etmiş. Hatta “Yeşil Global” ismiyle şirket bile kurulmuş.
Şirkete yüzde 52 payla Engin Yeşil, yüzde 30 payla kardeşi Emel Küçükçolak, yüzde 18 payla da İhsan Yeşil ortak olmuş. Söz konusu ortaklık doğrultusunda, Dema Group bünyesindeki 22 mağaza Yeşil Global'e devredilmiş. Dema, Büyükçekmece'deki fabrikasında sadece Yeşil Global için üretim yapmayı taahhüt etmiş. Yani Dema Group, yıllardır mal verdiği 200 bayisiyle yollarını ayırmış. Ardından da 2009 yaz sezonu için Yeşil Global'e 160 bin çift ayakkabı üretip teslim etmiş...
Buna karşılık Yeşil Kundura da bünyesindeki 35 mağazayı Yeşil Global'e devretmemiş. Bunun aslı nedenininse batan EGS Bank'a borçlarından dolayı Yeşil Kundura'nın varlıkları üzerinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) tedbir kararı olmasıymış...
YEŞİL'İN ÇEKLERİ NAKDE DÖNÜŞMEDİ
Bu ortaklık 2009'un ağustos ayına kadar sorunsuz bir şekilde yürümüş. Ta ki Yeşil Kundura'nın ürettirdiği ayakkabılar için Dema Group'a verdiği çeklerde sorun çıkana kadar...
Dema Group Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Yeşil, ağustos ayından itibaren Yeşil Kundura'nın çeklerini nakde dönüştüremediklerini ve finans sıkıntısına girdiklerini belirtiyor. Yeşil, işçi maaşları dahil giderleri karşılayamadıkları için ağustos ayında üretimi durdurduklarını söylüyor. Böylece Yeşil ailesini 22 yıl sonra tek çatı altında toplayan bu ortaklık büyük bir hayal kırıklığıyla sona ermiş.
Bu arada, geçen Ağustos ayında Yeşil Kundura'nın Topkapı'daki deposunun yandığını ve şirketin ciddi bir maddi kayba uğradığını da hatırlatalım.
İhsan Yeşil, bu ortaklığın yürümemesini, Yeşil Kundura cephesinden kaynaklanan sorunlara bağlıyor:
“Kuzenim Engin Yeşil, Amerika'daki faaliyetlerini bitirip Türkiye'ye döndüğünde aile büyüğü olarak kendisine sahip çıktım. Yönetimde liderliği benim desteğimle kendisi üstlendi. Ancak ayakkabı işine yeterince eğilmedi. Başka sektörlere yatırım yaptı. Grubun enerji ve inşaat işlerinin de olduğunu, bu şirketlere de kaynak ayırması gerektiğini söyledi. Yeşil Kundura, bu ortaklığa hiçbir maddi destekte bulunmadı. Hatta ürettiğimiz ayakkabıların parasını bile gerektiği gibi ödemediler. Yönetimdeki basiretsizlik nedeniyle bu proje maalesef yürümedi. Oysa hem şirketlerimiz hem de sektör için büyük bir fırsattı. Şimdiye kadar yapılmış hataları düzeltmek için ikinci jenerasyon olarak üzerime düşen her şeyi yaptım. Bazı değerler var. Ancak karşınızdaki o değerleri sizinle paylaşmıyor. Yani iş ve planlamanın dışında aile şirketlerinde yaşanan bireysel duyguların ön plana çıkması yüzünden bu proje hayal kırıklığıyla sona erdi.”
İFLAS ERTELEME KARARI ALDI
Mağazalarını Yeşil Kundura'ya “kaptıran”, bayileriyle yollarını ayırdığı için pazarlama kanalları tıkanan ve üretimi durdurmak zorunda kalan Dema Group, nefes almak için 1 ay önce iflas erteleme kararı aldırmış. İhsan Yeşil, piyasaya 6 milyon TL civarında borçlu olduklarını, ancak özvarlıklarının değerinin bunun çok üzerinde olduğunu vurguluyor. Ardından da önümüzdeki döneme ilişkin şu mesajları veriyor:
“Şu anda benzini bitmiş bir araba gibiyiz. Ancak üretime yavaş yavaş başladık. Kısmen elaman çıkarmıştık, onları geri alacağız. Lisansör olduğumuz markalar için 2010 yaz sezonu koleksiyonlarını hazırlıyoruz. Tüm bayilerimizle bir araya gelip yeniden onlarla çalışmaya başlayacağız. Dema olarak mağaza açmaya da devam edeceğiz. Bu ortaklıktan dolayı Camel Active ve lisansörü olduğumuz diğer markaların ürünleri Yeşil Kundura mağazalarında satılıyordu. Şimdi bunu iptal ettik. Şu anda ellerinde kalan ürünleri satıyorlar.”
DEMA'NIN ZARARI 20 MİLYON TL
İhsan Yeşil, bu ortaklık girişimi nedeniyle Dema Group'un 20 milyon TL zarara uğradığını iddia ediyor. Yeşil, bunun 12 milyon TL'sinin 200 bin adedi bulan 2009-2010 kış sezonu sipariş iptallerinden kaynaklandığını, 8 milyon TL'lik kısmının ise Yeşil Global'e devrettikleri 22 mağazanın yatırım bedeli olduğunu belirtiyor.
İhsan yeşil, “Konu henüz hukuka intikal etmedi. Ancak mağazalarımızı geri istiyoruz. Ancak Yeşil Kundura inşaat sektöründe ciddi bir kriz yaşıyor. Bu mağazaların gelirine ihtiyaçları var. Bu yüzden devretmek istemiyorlar. Ayakkabı üretimleri sürüyor ancak tüm mağazaları besleyecek miktarda değil. Bu mağazaların tümü alışveriş merkezlerinde. Aktifimizden bu değer uçup gittik” diyor.
İhsan yeşil, ekonomik kriz ve piyasalardaki durgunluk nedeniyle en iyi alternatifin birleşme olabileceğini düşündüklerini, bu ortaklığa hem Türkiye'deki pazar paylarını artırmak hem de “Yeşil” markasıyla dış piyasalara açılıp Avrupa'da ve bölgede marka olmak için girdiklerini söylüyor:
“Aile olarak 55 mağazamız vardı. 10 yabancı markanın üretim ve satış lisansına sahiptik. 55 mağaza çok kısa bir sürede 100'e çıkacaktı. Elimizdeki 3 fabrikanın üretimi yeterli olmayacak, Türkiye'deki diğer ayakkabı fabrikalarına da iş verecektik. Avrupa'da lider üretici ve dağıtıcı konuma gelecektik. Bu ortaklığın yürümemesini sektör açısından da kayıp olarak görüyorum.”
Ortaklık için Almanlarla görüşüyor
İhsan Yeşil, Dema Group'a ortaklık konusunda bazı yerli firmalardan teklif geldiğini, ancak bunlar sadece perakende sektörünü kapsadığı için sıcak bakmadıklarını belirtiyor. Ancak Yeşil, yabancı bir ortak arayışlarının devam ettiğini, hatta Alman bir firmayla görüşmelerde bulunduklarını söylüyor:
“Global kriz, yabancı ortaklığı zorlaştırıyor.
Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik ortam da bunu engelliyor. Ülkemizde politik ve ekonomik istikrar yok. Gündem her gün değişiyor. Bu da yabancı sermayeyi ürkütüyor. Son 10 yıldır doğru dürüst bir yatırım yok. Üstelik bu krizde Türkiye'de 5 bin fabrika kapandı. Ayakkabı sektöründeki firmaların yüzde 60'ı durağan durumda. Bunların bir kısmı ayağa kalkamayacak. Krizin geleceği belliydi.
Türkiye'nin bundan etkilenmemesi veya az etkilenmesi mümkün değil. Avrupa öksürse biz zatürree oluyoruz. Hükümet gerekli tedbirleri alamadı. Tüketim dibe durmuş durumda. Tüketimi canlandırmak için vergi reformunun yapılması şart. Tek parti olması nedeniyle mevcut hükümet bunu yapabilecek güçte. Türkiye'nin yabancı sermayeye ihtiyacı var. Bu, faizle para bulmaktan çok daha yararlı.”
Para Dergisi