İcra borçları nedeniyle haczedilen malların son dönemlerde artış göstermesiyle yediemin otoparkları ve depoları da değer ifade eden mallarla doldu. Otomobilden beyaz eşyaya, televizyondan telefonlara kadar her türlü eşyanın bulunduğu yedieminciler yüksek icra masrafları, nakliye ve otopark ücretleri nedeniyle ürünlerin satılamadığından yakınıyor.
Davutpaşa Yediemin Açık Otoparkı İşletmecisi Murat Karaağaç, otoparklarında binden fazla hacizli aracın bulunduğunu belirterek, “Çoğu aracın asıl fiyatı buradaki masraflarını bile karşılayamıyor. Yıllardır satış bekleyen araçlarımız var. Artık bizler de icradan gelen araçları seçerek almaya başladık” dedi. Yedieminciliğin artık eskisi kadar cazip bir sektör olmadığını kaydeden Karaağaç şunları söyledi: “Otopark ücretleri 8-10 TL arasında değişiyor. Ancak hükümetin belirlediği yediemin otopark fiyatları 3 TL gibi komik bir rakam. Neredeyse zararına iş yapıyoruz. Asıl sıkıntı ise araç sahiplerinin gelip otomobillerini alamaması. Çünkü nakliye, otopark ve haciz ücretleri genellikle aracın gerçek değerini geçiyor. Çünkü yıllardır bekleyen ve hurda araç sayısı çok fazla. Pek çok araç satılsa dahi otopark parasını bile karşılayamıyor.”
İcra dışında bandrol borcu, kaçakçılık, hırsızlık ve teröre karışmış araçların da kendilerine geldiğini anlatan Karaağaç bu araçların da dosya takiplerinin sağlıklı yapılamadığı için satışlarının çok daha zor olduğunu vurguladı. Türkiye’de icra takibinde olan binlerce araç olduğunu kaydeden Karaağaç, internetin yaygınlaşmasıyla satışların az da olsa canlandığını söyledi.
Esenler’de ismini vermek istemeyen diğer bir yediemin otopark işletmecisi de günde ortalama 5 hacizli aracın kendilerine geldiğini söyleyerek bu sayının ilçelere göre artış gösterdiğini kimi otoparklara günde 20 aracın dahi getirildiğini ifade etti. Otomobilde az da olsa kıpırdanma olduğunu ancak beyaz eşya, koltuk takımı gibi ürünlerin ise neredeyse hiç satılmadığını söyleyen işletme sahibi, “Artık kampanyalarla, 10-12 ay taksitle istediğiniz fiyata ürün satın alabiliyorsunuz. Rekabetin artması tüketicilere yarıyor. O nedenle bizler de artık çoğu zaman beyaz eşya almamaya çalışıyoruz” dedi.
Otopark masrafı fiyatı geçebiliyor
Her gün ortalama 150-200 menkul ve gayrimenkul icra yoluyla satışa çıkarılıyor. Kriz döneminde ikiye katlayan bu satışlar için açılan ihalelerin sayısı ise ayda 5 bini geçiyor. İcra ile satışlarda ekspertiz tarafından belirlenen muhammen bedelin yüzde 40’ını bile ödeyen çıkmadığı için kapanamayan dosyaların oranı yüksek. Tahminlere göre, bu oran yüzde 45’e yakın. Bu nedenle satışını bekleyen icralık otomobillerin tutulduğu yediemin otoparkları oldukça yoğun. Bazı araçların bu otoparklarda tutulması için ödenen para, muhammen bedelin üzerine bile çıkabiliyor.
Merak edilenler
Hisseli ilan nedir?
Hisseli ilan, satılan taşınmazın tamamının değil belirtilen miktarının, örneğin yarısının satışa çıkarılması anlamına gelir. Satın alındığında anlaşmazlık olursa izalei şüyu yoluyla ortaklık giderme yoluna gidilebilir.
İhalelere katılma şartları nelerdir?
TC vatandaşı olmak, teminat tutarıyla ve ihale saatinde icra dairesinde bulunmak yeterli.
Vekâlet ile ihaleye katılım olur mu?
Şirket adına veya şahıs adına alınan vekâletle katılım olur.
Ne kadar kâr elde edebilirim?
İcra ihalelerinin, bilirkişinin belirlediği fiyatların yüzde 60 (1. ihale tarihinde) ve yüzde 40’ıyla (2. ihale tarihinde) çıktığını düşünürsek neredeyse yarı yarıya kâr etmek mümkün.
Ne kadar vergi ve harç ödeniyor?
Tapu harcının yüzde 1.5’i alıcı, yüzde 1.5’i ise icralık olan tarafından ödeniyor. 150 metrekare altı daire için yüzde 1 KDV, 150 metrekare üstü evler için de yüzde 18 KDV ödeniyor. Dükkân ve işyerlerinde daima yüzde 18 KDV hesaplanıyor. Damga pulu vergisi ise binde 4.
Taşıt ihalelerinde KDV oranları nedir ve anahtar teslim almak için ne kadar masraf edilir?
Binek otomobiller ve lüks otomobillerde yüzde 1 KDV, ticari araçlarda ve jeep’lerde yüzde 18 KDV ödenir. Ruhsat masrafları 650 TL civarında tutuyor.
Araçları nasıl görebilirim?
İhale saatine 30 dakika kala araç ilgili yediemin otoparkında sergilenir ve o sırada detaylı bilgi verilir.
Murat Gülderen/Cumhuriyet