Patronlar


Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Kalpaklıoğlu, kısa süre önce Euro bazında tahvil ihracıyla kısa vadeli borçlarını kapatan Yaşar Holding'in, yeni bir kredi anlaşmasıyla da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) olan 200 milyon dolar borcu ödemeyi planladığını açıkladı.Bir süre önce Türkiye'nin ilk ve tek euro bazında özel sektör tahvilini ihraç ederek kısa vadeli borçlarını kapatan Yaşar Holding şimdi de TMSF ye olan borcuna karşılık yeni bir kredi anlaşması yapmaya hazırlanıyor. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Kalpaklıoğlu Yaşar Bank dolayısıyla grubun TMSF ye libor+4.5 faizle 2012 yılına kadar olan 200 milyon dolar tutarında borcu olduğunu hatırlatarak bu meblağı daha düşük faizli ve uzun vadeli borçla kredilendirmeyi planladıklarını söyledi.

DÜNYADA HALKA AÇILDI
Yaşar Holding'in tahvil ihracı ile bir anlamda dünyada halka açıldığı görüşünü dile getiren Kalpaklıoğlu "Çünkü şu anda İngiltere Borsası'nda işlem gören bir bonomuz var" dedi. Yakın tarihte toplam 200 milyon Euro tutarında özel sektör tahvili ihraç ettiklerini belirten Kalpaklıoğlu, bu sayede grubun 120 milyon Euro tutarında kısa vadeli borcunu kapattığını vurguladı. Kalpaklıoğlu özel sektör tahvil ihracından kalan 80 milyon Euro'ya paralel yeni bir kredi anlaşması yaparak TMSF'ye olan borcu çok kısa bir süre içinde kapatmayı planladıklarını da açıkladı.

TMSF'YE VEDA
Grubunun bugüne kadar yürüyen borçla ilgili hiçbir sorunu olmadığını kaydeden Kalpaklıoğlu, ihracı gerçekleşen özel sektör tahvili için "Bizim zaten en önemli hedefimiz Türk ekonomisi belli bir yere geldikten sonra grubun yapılandırmasını gerçekleştirmekti. Bu kapsamda da öncelikle TMSF dahil olmak üzere bütün kısa vadeli borçların ödenmesi birinci hedefimizdi" dedi. 87 yıllık bir banka olan Yaşar Bank için zamanında çok eksik bir sorgulama yapıldığını savunan Kalpaklıoğlu, "Yaşar Bank'ın üst yönetimi de başarısız değildi. Türkiye de bu kadar hızlı bir devalüasyon olursa bu tarafta kimse mucize yaratamaz. O bir dönemdi. Türkiye de bir kriz vardı. Bu gelişmenin bir bedeli. Öte yandan Türkiye her krizden sonra daha iyi bir noktaya gidiyor" yorumunu yaptı. Özel sektör tahvil ihracında Türkiye'deki son dört yıllık performansın çok işlerine yaradığını da vurgulayan Kalpaklıoğlu ancak yabancı yatırımcıların artık kaynakların nereye kullanıldığına çok dikkat ettiğini söyledi. Kalpaklıoğlu bu kapsamda silah sanayi, çevre dostu olmayan sektörler yerine genç nüfusa sahip Türkiye'de yabancı yatırımcılar için gıda sektörüne yatırım yapmanın cazip geldiğini belirtti.

Büyüme hedefi % 8-10

YAŞAR Holding Başkan Yardımcısı Mehmet Aktaş, tahvil ihracının bilanço kârlılığına yansıması konusunda soruyu yanıtlarken, bunun hesabının önümüzdeki dönem çıkacağını kaydetti. Aktaş, "Ancak devalüasyon olmazsa ya da makul düzeyde olsa bile faiz giderleri aşağıya gider, nitekim gitmeye başladı. Tahvil ihracı şirkete ciddi bir istikrar da sağlayacak. Şirket sermayesine daha fazla kaynak sağladığımız için büyüme potansiyeli daha kolaylaşacak. Bizim yüzde 8-10 gibi bir büyüme hedefimiz vardı. Bunun şimdi daha gerçekçi olacağını ve hatta gıda içecek ve boya kimya gibi belli sektörlerde bu oranı da aşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Ödemeler 7 yıla çıktı

DÖVİZİN yükselmesine karşı şirket politikası hakkında bir soruyu yanıtlayan Yaşar Holding Başkan Yardımcısı Mehmet Aktaş bütün ödemeleri uzun vadeye çekerek kısa vadeli dalgalanmalardan etkilenmediklerini söyledi. Aktaş ağırlıklı olarak 5 yıl olan ödemeleri yeni stratejilerle 7 yıla çıkardıklarını açıkladı.

Hindi işine devam