Finans


AKP yandaşı Star, Akşam ve Güneş gazeteleri dün akıl sınırlarını zorlayan  ortak bir yalan habere imza atarak “CHP’nin, İş Bankası’nda soygun yapıp Emre Uslu’ya para aktardığını” yazdı. Bu senaryoya itibar edilmemesi gerektiğini açıklayan İş Bankası, yalan haber yapan bu üç gazete hakkında hukuki süreç başlatıldığını bildirdi.

AKP yayın organı gibi faaliyet gösteren Star, Akşam ve Güneş gazeteleri, dün ortak bir asparagas habere imza attı. Bu gazeteler Fuatavni adına açılan Twitter hesaplarından bir hesaba ait olduğunu öne sürdükleri bir Twitter hesabı üzerinden, CHP ve İş Bankası’yla ilgili ancak ‘deli fıkraları’ kitaplarına girebilecek bir senaryoyu gerçek gibi manşetlerine taşıdı. Bu fıkra gibi anlatıma ‘paralel safsatası’ da eklendi.

Sözde habere göre Fuatavni hesabı ile CHP’li Umut Oran yazışıyor ve burada CHP önce İş Bankası’nı hortumlayıp buradan 1,5 milyon doları gazeteci Emre Uslu üzerinden İsviçre’ye aktarıyor, sonra da CHP tekrar Fuatavni olduğunu iddia ettiği Emre Uslu’dan seçim harçlığı istiyor. Gerçeklikten kopuk bu senaryo Türkiye’nin en büyük bankası Türkiye İş Bankası’nı da isyan ettirdi ve banka ‘asparagas makinesi’ gibi hareket eden bu üç gazeteyi yalanladı. Emre Uslu da yandaş medyanın iddia ettiği sahte Fuatavni hesaplarından bir hesap olan Twitter hesabıyla ilgisi olmadığını açıklamıştı. Fuatavni ismiyle yazan Twitter fenomeni tek bir hesap sahibi iken onlarca fake (sahte, çakma) Fuatavni hesabı da bulunuyor.

İş Bankası, bu üç gazetenin yazdıklarına itibar edilmemesi gerektiğini, yalan haber yapan bu gazeteler hakkında hukuki süreç başlatıldığını bildirdi. Açıklamada, “Türkiye İş Bankası, faaliyetlerini hukuka, yasal mevzuata, ahlaka ve milli değerlere uygun şekilde yerine getiren köklü bir kurumdur. Bu tür haber, iddia ve yorumlara itibar edilmemesini, söz konusu yayın kuruluşları hakkında bankamızca hukuki süreç başlatıldığını kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.” denildi.

İş Bankası’nın açıklamasına göre, bankanın yasalara, mevzuata ve köklü etik anlayışına aykırı herhangi bir işleme taraf olması kesinlikle söz konusu değil. Atatürk’ün inisiyatifiyle 1924 yılında kurulduğundan bu yana halka açık bir şirket olan Türkiye İş Bankası, bugün Munzam Sandığı aracılığıyla çalışanları ve emeklilerinin ortak olduğu, Türkiye’de benzeri olmayan bir ortaklık yapısına sahip.

İş Bankası’nın ortaklık yapısında İş Bankası Munzam Sandık Vakfı yüzde 40,15 hisseye sahip, halka açık pay yüzde 31,76 oranında. Kalan yüzde 28,09 oranındaki Atatürk hisseleri ise CHP tarafından temsil edilmekte. Atatürk’ün vasiyeti çerçevesinde mülkiyeti CHP’ye ait olan bu hisselere ilişkin temettü geliri Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakılmış olup, temettü ödemeleri banka ana sözleşmesi ve yasal mevzuat çerçevesinde yapılmakta.

Açıklamada, “Söz konusu haberlerdeki iddialar ile herhangi bir ilgimiz bulunmadığı gibi bankamızdaki bütün işlemlerin ulusal ve uluslararası yasalar ve resmî mevzuat çerçevesinde yürütüldüğü de açıktır.” denildi.