Otomobil


Alman otomotiv devi Volkswagen Grubu, özellikle Çin pazarındaki sert kayıplar, elektrikli araç dönüşümündeki kârlılık sorunları ve yerel rakiplerin yükselişi nedeniyle tarihi bir satış ve kâr düşüşü yaşıyor. 

OTOMOTİV DEVİNİN KÂRLILIĞI SERT DÜŞTÜ

Dünya otomotiv pazarında 8,98 milyon araçlık satışıyla ikinci sırada yer alan Volkswagen Grubu, 2024 ve 2025 yıllarını finansal olarak karşılaştırdığında ciro bazında dengede görünse de çok ağır bir kâr kaybı yaşadı.

Audi, Porsche, Bentley, Škoda, SEAT gibi markaların tamamını kapsayan Volkswagen Grubu'nda 2024 yılındaki 12,4 milyar euroluk kârı 6,9 milyar euroya geriledi. 

89 YILLIK TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK YENİDEN YAPILANDIRMA

89 yıllık bir geçmişe sahip olan otomotiv şirketi, yaşanan bu gelişmelerin ardından radikal ve tarihi olarak nitelendirilen yeniden yapılanmaya gitti. 

CEO Oliver Blume liderliğindeki yönetim, şirketin küresel rekabetçiliğini ve sarsılan kâr marjlarını korumak adına "Gelecek Planı" adını verdikleri milyarlarca euroluk kemer sıkma ve dönüşüm paketini hayata geçirdi. 

KAPSAMLI REVİZYON PLANI OY BİRLİĞİYLE ONAYLANDI

Volkswagen tarafından yapılan açıklamada, şirketin yönetim kurulu tarafından sunulan ve “Gelecek Planı" adı verilen kapsamlı revizyonun denetleme kurulu tarafından oy birliğiyle onaylandığı belirtildi.

Açıklamada, artan küresel rekabet, değişen talep dengeleri ve otomotiv sektöründeki teknolojik dönüşüm karşısında, iş gücü kapasitesinin ekonomik gerçeklerle uyumlu hale getirilmesinin kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

50 BİN KİŞİ İŞTEN ÇIKARILACAK, MODEL ÇEŞİTLİLİĞİ AZALTILACAK, ARAÇ PORTFÖYÜ YÜZDE 50 DARALTILACAK

Açıklamaya göre plan, küresel çapta 50 bin ek istihdam azaltımını, model çeşitliliğinin azaltılmasını ve endüstriyel ayak izinin küçültülmesini öngörüyor. Tasarruf tedbirleri kapsamında ayrıca araç portföyünün 2035 yılına kadar yüzde 50 daraltılması hedefleniyor.

BLUME: 'YÜZ MİLYARLARCA EURO YATIRIM YAPACAĞIZ'

Volkswagen Üst Yöneticisi (CEO) Oliver Blume, konuya ilişkin değerlendirmesinde, söz konusu kararın şirketin geleceği için çok güçlü bir sinyal olduğunu belirterek, "İkonik markalarımızı daha çekici, daha güçlü ve daha rekabetçi hale getirmek için önümüzdeki yıllarda yüz milyarlarca Euro yatırım yapacağız" ifadesini kullandı.

Alman basını toplamda işten çıkarmaların 100 bin kişiyi bulabileceğini ileri sürerken, Volkswagen yetkililerinden konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan söz konusu 50 bin kişi, şirketin dünya genelindeki yaklaşık 650 bin çalışanının yaklaşık yüzde 8'ine tekabül ediyor.

ASYA PAZARINDAKİ GERİLEME, RADİKAL KARARDA ETKİLİ OLDU

Küresel otomotiv üreticisinin bu radikal kararı almasında, özellikle Asya pazarındaki gerileme etkili oldu. Volkswagen, en kritik pazarlarından biri olan Çin'deki satış kayıpları nedeniyle yılın ilk yarısında vergi sonrası karında yüzde 30'luk sert bir düşüş yaşamıştı.

Gözlerin çevrildiği kurul onayı, aynı zamanda şirketteki büyük bir kurumsal krizin de önüne geçti. Alman basınındaki haberlere göre, şirketin sahibi konumundaki Porsche ve Piëch aileleri ile yönetim kurulu, planın reddedilmesi halinde "olağanüstü genel kurul" çağrısı yapma tehdidinde bulunmuştu.

patronlardunyasi.com