Patronlar


Rahatsızlandığı için dün akşam Amerikan Hastanesine kaldırılan Hakko, yapılan müdahalelere rağmen gece yarısı hayatını kaybetti.        

Vitali Hakko'nun ölüm haberi, Vakko'nun internet sitesinde, siyah zemin üzerinde yer alan ''Vakko'nun kurucusu, yaratıcısı, Vakko ailesinin değerli büyüğü, sayın Vitali Hakko'yu kaybettik. Acımız sonsuzdur''  ifadeleriyle duyuruldu.

VİTALİ HAKKO KİMDİR?

Vitali Hakko, Mahmutpaşa'da bir vitrin görevlisi olarak girdiği moda dünyasında şapka devriminin ilk günlerinin yaşandığı 1934 yılında Şen Şapka mağazasını açarak, iş dünyasına adımını attı.

Hakko, şapkanın modası geçtikten sonra eşarp satmaya başlayan mağazasına Vakko adını verdi. 1962 yılında Beyoğlu'nda ilk mağazasını açtı. Beyoğlu'ndaki bu mağaza açıldığı zaman Türkiye'nin o zamana kadarki en büyük mağazası oldu.

Devir ilk defa değişmiyor

Vakko'nun kurucusu ve modanın duayeni Vitali Hakko, bugünlere gelmesinin sırrını şöyle anlatıyor:

GÜZELLİĞİN ÖZÜ AYNI

"Ben resim yapamam. Beste yapamam. Şiir yazamam. Ama insanlara, renklerle, desenlerle ortaya koyacağım ve onları mutlu kılacağına inandığım bir eşarp, bir kravat, bir giysi seçip, onu gerçekleştirebilirim. Biz eskiler bunları anlatmakta, gençler de anlamakta güçlük çekerler.

Bana çevremdeki gençler, oğlum dahil, sık sık, "Devir değişiyor" derler. Haklıdırlar. Ne var ki, devir ilk defa değişmiyor. Hayatım boyunca, bu devir denen şeyin birçok defa değiştiğini gördüm. Ağaçlar, çiçekler, kuşlar, değişmiyor. Güzelliğin özü değişmiyor."

Şapka devrimiyle varolduk

Vitali Hakko, Vakko'nun öyküsünü şöyle anlatmıştı:

"Benim kuşağımın birçok işadamı, işe sıfırdan başladığını söyledi. Benim başladığım nokta ise sıfırın çok altındaydı. İyi niyetten, geleceğe ve kendimize olan güvenden, becerimizden başka sermayemiz yoktu. Genç Cumhuriyet'in ilk kuşağıydık. Bize hız veren Atatürk devrimleriydi. Şapka devrimi, kıyafet devrimi olmasaydı, bugün Vakko da olmazdı."